TASR/Jaroslav Novák
StoryEditor

Čaputová reagovala na Fica: Pri posudzovaní zákonov nehľadím na autora, plne využívam právo veta

21.01.2021, 18:40
Autor:
TASRTASR
Smer žiada hlavu štátu, aby venovala väčšiu pozornosť podpisovaniu zákonov z dielne poslancov vládnej koalície.

Prezidentka Zuzana Čaputová pri posudzovaní zákonov nehľadí na to, kto je ich autorom a za ktorej vlády boli schválené.

Plne využíva svoje právo veta v prípadoch, keď je zákon v rozpore s ústavou alebo obsahuje zjavné chyby. Uviedol to hovorca prezidentky Martin Strižinec.

Reagoval tak na výzvu strany Smer-SD, ktorý žiada hlavu štátu, aby venovala väčšiu pozornosť podpisovaniu zákonov z dielne poslancov vládnej koalície.

"Len počas tejto pandémie vrátila prezidentka parlamentu päť zákonov," pripomenul Strižinec. Zároveň však poznamenal, že hlava štátu rešpektuje, že Slovenská republika je parlamentnou demokraciou a jej úlohou nie je svojvoľne vstupovať do legislatívneho procesu.

Proti porušovaniu legislatívneho procesu prezidentka opakovane vystúpila. Podľa Strižinca sa stotožňuje aj s výhradami poslancov, ktorí kriticky vystúpili proti spôsobu prerokovania poslednej covidovej novely zákonov.

"Aj keď išlo o novelu, kde bolo skrátené legislatívne konanie odôvodnené, neznamená to, že poslanci majú dostať návrh zákona až na samotnej schôdzi parlamentu a bez dostatku času na jeho dôkladné preštudovanie. Je to však pretrvávajúci problém politickej kultúry a nie ústavný dôvod na vetovanie zákona prezidentkou," upozornil.

Predseda Smeru-SD Robert Fico vo štvrtok skonštatoval, že parlament prijíma zákony, ktoré hrubo porušujú ľudské práva a zabezpečujú netransparentnosť pri nakladaní s verejnými zdrojmi.

Strana má tiež výhrady k tomu, ako minulý týždeň Národná rada schvaľovala osem novelizácií zákonov v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu.

01 - Modified: 2024-04-18 20:42:23 - Feat.: - Title: Fico na summite Európskej únie odmietol harmonizáciu daní z príjmov právnických osôb. Pri pláne je skeptický 02 - Modified: 2024-04-18 17:24:22 - Feat.: - Title: Vláda na post eurokomisára za Slovensko podporuje Šefčoviča. Má silné postavenie, tvrdí Fico 03 - Modified: 2024-04-18 15:27:41 - Feat.: - Title: Splnili sme sľub o plnohodnotnom trinástom dôchodku, napĺňame programové vyhlásenie, tvrdí Fico 04 - Modified: 2024-04-18 17:48:37 - Feat.: - Title: Korčoka lákali do maďarského rádia. „Neurobil som to,“ hovorí pre HN a spomína červenú čiaru a pád do bahna 05 - Modified: 2024-04-18 11:12:24 - Feat.: - Title: Čaputová povýšila a vymenovala generálov ozbrojených síl
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 01:42