StoryEditor

Slovensko je pripravené. Antigénových testov je dostatok, tvrdí poslanec OĽaNO

21.01.2021, 10:25
Autor:
TASRTASRredred
Antigénové testy sa začali vo štvrtok distribuovať na okresné úrady.

Podľa informácií Správy štátnych hmotných rezerv sa testy začali vo štvrtok distribuovať na okresné úrady.

Tie tak majú dostatok antigénových testov na víkendové skríningové testovanie fo firmách či obciach.

Informoval o tom poslanec OĽaNO Peter Kremský po poslaneckom prieskume v Štátnych hmotných rezervách.

"Firmy si ich môžu vyzdvihnúť z okresných úradov. Slovensko je na to pripravené a každý by mal mať testov dostatok," povedal Kremský.

Poslanecký prieskum v Správe štátnych hmotných rezerv nezistil žiadne zásadné pochybenie. Zásoby ochranných prostriedkov na boj proti šíreniu pandémie ochorenia COVID-19 sú v SŠHR na lepšej úrovni ako pri septembrovej kontrole Najvyššieho kontrolného úradu.

"Dobrá správa je, že zásoby sú na oveľa lepšej úrovni. V niektorých položkách stále nie sú na požadovanej úrovni 60 dní, ale úroveň je pomerne vyššia. Úplne chápeme, že v čase, keď nemocnice a rezorty majú veľké požiadavky na dodávku týchto ochranných prostriedkov, že ich nemôžu byť plné sklady, pretože keď sa odtiaľ veľa vydá, tak tam nemôže byť stále plný stav," povedal Kremský.

Šéf výboru zdôraznil, že SŠHR musí dodržiavať pomerne prísne pravidlá verejného obstarávania, ktoré jej zväzujú ruky. "Pýtali sme sa, čo s tým, a naozaj treba uvažovať, aby v núdzovom režime, v ťažkej situácii, mohli štátne orgány obstarávať inak, ako cez ten pomerne ťažkopádny obstarávací systém, ktorý majú," dodal Kremský. Jedným z výsledkov prieskumu je podľa neho aj to, že by mali poslanci uvažovať o zmenách v zákone o verejnom obstarávaní.

Poslanci za stranu Sloboda a Solidarita (SaS) považujú za prínosné, že v rámci poslaneckého prieskumu v SŠHR dostali jasné vysvetlenie okolo nákupov ochranných pomôcok, požiadaviek a spôsobu zadávania a kontroly špecifikácie jednotlivých tovarov. "Poslanci sa dozvedeli aj o forme požiadaviek a spôsobe vyskladňovania pre jednotlivé rezorty v čase, keď bol na Slovensku nedostatok ochranných pomôcok. Jednoznačne musíme konštatovať, že zmenou vedenia

SŠHR sa pod pánom Rudolfom koná transparentne a objektívne. Nikto z nás predsa nechce vrátiť éru Kajetána Kičuru so zlatými tehličkami v trezore," priblížila vo vyjadrení zaslanom médiám predsedníčka poslaneckého klubu SaS Anna Zemanová.

Hospodársky výbor sa rozhodol vykonať v SŠHR poslanecký prieskum po zverejnení výsledkov kontroly NKÚ. Ten poukázal na nesprávne a neúčinne nastavené kompetencie a procesy, a na nepripravenosť hmotných rezerv na pandémiu ochorenia COVID-19. Kontrolóri napríklad odhalili, že k 15. septembru 2020 mal štát zásoby zdravotníckeho materiálu len na desať dní, pričom mal disponovať v zmysle uznesenia vlády zásobami na 60 dní.

01 - Modified: 2022-05-07 11:31:29 - Feat.: - Title: Fico vyhral dvakrát. "Zachránil" seba a rozhádal koalíciu, Matovič obnovil spor so Sulíkom 02 - Modified: 2022-05-06 19:32:15 - Feat.: - Title: Heger: Hatrákova a Tabák sa spreneverili hodnotám OĽANO, vyjadrenia Matoviča o prezidentke nie sú vhodné 03 - Modified: 2022-05-05 21:34:16 - Feat.: - Title: Zastavte kampaň voči OĽANO. Neobťažujme verejnosť našimi spormi, vyzval Šipoš SaS 04 - Modified: 2022-05-05 16:02:16 - Feat.: - Title: Koaličná kríza: Tri scenáre, ako budú vládne strany riešiť konflikt 05 - Modified: 2022-05-05 14:48:40 - Feat.: - Title: Tabák a Hatráková to dali na Matoviča
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 16:01