StoryEditor

Šéf operačného strediska záchranárov: Ak by sa zaviedli akékoľvek opatrenia, Slováci by hľadali spôsob, ako ich obísť

19.01.2021, 12:41
Nemocnice nie sú nafukovacie. Ak ľudia nebudú rešpektovať pravidlá, môže byť veľmi zle, hovorí riaditeľ Operačného strediska Záchrannej zdravotnej služby Michal Weinciller.

Aký bol rok 2020 pre slovenských záchranárov?

Určite náročnejší ako roky predtým. Začal sa síce pomerne štandardne, ale na začiatku marca sa dostali krajské operačné strediská doslova do šokovej situácie, pretože sa až trojnásobne zvýšil počet hovorov na tiesňovú linku 155. V celej krajine vznikla medicínsky úplne nová situácia, keďže ešte nefungovali infolinky a aj o novom koronavíruse sme vedeli veľmi málo, tak naše operačné strediská zaznamenali enormný nárast požiadaviek rôzneho druhu. Boli sme na hrane, či ich všetky stihneme a budeme vedieť spracovať a vybaviť.

Nová situácia to však nebola len pre operačné strediská, ale zrejme aj pre samotných záchranárov.

Samozrejme, aj pre posádky záchranných zdravotných služieb to bolo niečo nové. Operátori z linky 155 už počas volaní museli zisťovať, či bola u volajúceho cestovateľská anamnéza, kontakty s chorými a tieto informácie následne posúvať záchranárom v teréne, aby sa pripravili a použili ochranné pomôcky.

Mala táto situácia vplyv na psychiku záchranárov?

Určite, museli sme však bojovať aj s ďalším nepriateľom – akútnym nedostatkom osobných ochranných pomôcok. Na to nebol nikto pripravený. Začiatkom marca bola situácia priam žalostná. Sklady štátnych hmotných rezervy boli prázdne.

Ako ste tieto pomôcky zháňali?

Pamätám si, že kolegovia obchádzali obchody, dokonca s maliarskymi potrebami, a zháňali ochranné obleky, aby sa aspoň nejako chránili pred koronavírusom. Sám som po nociach s kolegom na kolene vyrábal ochranné štíty pre záchranárske posádky. Čiže na úplnom začiatku sme museli zabezpečiť fyzickú ochranu zdravotníkov, aby mali k dispozícii dostatočný počet oblekov, respirátorov, rukavíc, štítov. Keď sa ich už podarilo dostatočne zásobiť, ľuďom sa trošku uľavilo, boli viac chránení. Pomohlo to aj ich psychike.

Bolo pre záchranárov náročné zrazu tráviť celé hodiny v ochranných oblekoch?

Áno, bolo to náročné, museli v nich šoférovať, ošetrovať pacientov, manipulovať s nimi a prenášať ich. Záchranári sú však zvyknutí, sú konfrontovaní s rôznymi situáciami. Zatnú sa a idú. V súvislosti s potrebou používania ochranných pomôcok sa však určite predĺžilo t...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-02-23 13:51:08 - Feat.: - Title: Najväčšia štúdia o očkovaní proti covidu odhaľuje skutočné zdravotné riziká, ktorým čelíte 02 - Modified: 2024-02-16 23:00:00 - Feat.: - Title: Dlhý covid vplýva inak na deti aj tehotné. U nás pomoc chýba 03 - Modified: 2024-01-24 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako sa symptómy covidu zmenili s každým novým variantom 04 - Modified: 2024-01-16 08:33:46 - Feat.: - Title: Ohrozenie zdravotného systému a 7000 obetí. Štúdia odhaľuje dôsledky neočkovania sa proti covidu 05 - Modified: 2024-01-05 10:18:02 - Feat.: - Title: Ľudia s dlhým covidom sú vyčerpaní už po jednom cvičení. Štúdia zistila dôvod
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 07:02