TASR/Martin Baumann
StoryEditor

Pellegrini chce spoločný petičný výbor na referendum, oslovil aj Bihariovú či Danka

18.01.2021, 13:39
Autor:
redred
Výbor by mal podľa Petra Pellegriniho vzniknúť v najbližších dňoch a iniciovať prvé konkrétne kroky na zber podpisov.

Mimoparlamentná strana Hlas navrhla vytvorenie spoločného petičného výboru na referendum o predčasných voľbách. Informovala o tom hovorkyňa Hlasu Patrícia Macíková.

Šéf strany Peter Pellegrini listom oslovil zástupcov viacerých spoločenských organizácií a politických strán, aby nominovali svojich zástupcov do výboru.

​Výbor by mal podľa Pellegriniho vzniknúť v najbližších dňoch a iniciovať prvé konkrétne kroky na zber podpisov pod petíciu na vypísanie predčasných parlamentných volieb.

„Vláda Igora Matoviča nezvládla boj s pandémiou a je zodpovedná za tisícky mŕtvych a miliardové škody. Parlament nie je schopný účinne kontrolovať vládu a koaliční partneri nedokážu korigovať neprijateľné konanie premiéra," hovorí Pellegrini.

Voľby vidia ako jediné riešenie

Jediným riešením sú podľa neho predčasné voľby. "Ľudia dostanú možnosť povedať, kto má ich dôveru a mandát na vyvedenie Slovenska z najväčšej krízy po druhej svetovej vojne,“ dodal.

Pellegrini tvrdí, že si nerobí ilúzie o osude návrhu ústavného zákona na skrátenie volebného obdobia, ktorý poslanci Hlasu predložili do parlamentu. 

"Preto chceme dať ľuďom možnosť vysloviť svoj názor v referende, či sa majú konať predčasné parlamentné voľby,“ poznamenal.

"Relevantné opozičné strany"

Strana hovorí, že oslovila predstaviteľov Konfederácie odborových zväzov, Jednoty dôchodcov na Slovensku, Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov, aby nominovali svojich zástupcov do petičného výboru pre referendum.

Hlas sa obrátil aj na politické strany. Podľa hovorkyne oslovili relevantné opozičné strany, ktoré figurujú v prieskumoch, s výnimkou ĽSNS a Vlasti.

Strana nehovorí, ktoré konkrétne strany oslovili. Výzvu však už prijal predseda SNS Andrej Danko, ktorý na sociálnej sieti uviedol, že Hlas sa v liste obrátil na Progresívne Slovensko, Spolu, KDH, Most-Híd či odídenca od kotlebovcov Tomáša Tarabu.

"Hlas verí, že s ohľadom na úspech celého podujatia sa z referenda nestanú politické preteky. Aj preto partnerom navrhol, aby nominácie nezahŕňali predsedov organizácií či politických strán," hovorí Macíková.

Hlavnou úlohou petičného výboru má byť podľa strany odsúhlasenie právne nespochybniteľnej referendovej otázky a koordinácia zberu podpisov.

01 - Modified: 2024-04-25 08:59:06 - Feat.: - Title: Majk Spirit čelí kritike za fotografiu s ministrom vnútra. Konečne prelomil mlčanie. Bola Pellegriniho podpora zaplatená? 02 - Modified: 2024-04-23 10:54:00 - Feat.: - Title: Web ČTK napadli hackeri, vydali správy o zmarenom atentáte na Pellegriniho 03 - Modified: 2024-04-22 09:06:26 - Feat.: - Title: V ochrane prírody budem s odborníkmi hľadať vyváženú pozíciu, tvrdí Pellegrini 04 - Modified: 2024-04-22 16:30:00 - Feat.: - Title: Pellegriniho kar: Zradcovia si u Fica neškrtnú. O čo sa hrá v Hlase? 05 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Predseda parlamentu sa dá vymeniť aj za dva dni, Pellegrini s tým skúsenosť má. Napriek tomu čaká na eurovoľby
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 20:08