TASR/Pavol Zachar
StoryEditor

Testovanie by sa mohlo "roztiahnuť" na viac dní, aby ľudia nečakali v radoch, povedal Kollár

17.01.2021, 10:16
Autor:
TASRTASRchocho
Predseda parlamentu nepovažuje za rozumné, aby ľudia v mrazoch stáli v hodinových radoch na testovanie.

Najefektívnejšie by bolo testovanie na koronavírus v najzasiahnutejších regiónoch. V relácii televízie TA3 V politike sa tak vyjadril predseda parlamentu Boris Kollár, ktorý tak zároveň tlmočil postoj svojho hnutia Sme rodina.

"Vyhnať ľudí v zime do hodinových radov by nebolo rozumné," povedal Kollár s tým, že by tam mnohí mohli ochorieť nielen na covid-19. Za najrozumnejší považuje tvrdý lockdown.

​Avšak pripúšťa, že vzhľadom na veľmi vážnu epidemiologickú stiuáciu na Slovensku by bola istá forma testovania správna. "Nejaký skríning bude nutný, lebo všetky regióny sú čierne," zdôraznil.

"Možno to bude treba rozťiahnuť napríklad na 10 dní, aby ľudia nemuseli stáť v radoch," povedal Kollár. "Epidemiologická situácia je taká, že určite bude potrebný masívny skríning, no musí sa rozložiť a urobiť tak, aby sa ľudia nezhromažďovali na jednom mieste a nestáli dlho v rade," priblížil Kollár.

Povedal, že v nedeľu bude vláda informovať o opatreniach. "Nejaké informácie už mám, ale nechcem to prezrádzať predčasne."

Proti celoplošnému testovaniu sú tak tri zo štyroch koaličných strán - okrem Sme rodina aj SaS a Za ľudí. Presadzuje ho hnutie OĽaNO premiéra Igora Matoviča.

Pellegrini: Hádky sú divadlo

Oponent v diskusii, nezaradený poslanec a líder strany Hlas Peter Pellegrini pripomenul, že vláda zatiaľ celý týždeň neúspešne rokuje o opatreniach a podobe plošného testovania. "Pripomína to mexickú telenovelu," upozornil s tým, že je neprijateľné, aby predstavitelia vlády na jednej strane upozorňovali, že zomierajú ľudia v dôsledku pandémie, a na druhej strane sa nedokázali od utorka 12. januára na niečom zásadnom dohodnúť.

Podľa Pellegriniho by sa mal do toho vložiť Kollár. "Samozrejme, zastupuje aj parlament, ale je aj lídrom koaličného partnera, ak to, čo sa deje, nechá tak, tak je len súčasťou marazmu, ktorý vidíme a ktorý má výrazne negatívny dosah na spoločnosť," dodal Pellegrini.

​Hádky vnútri koalície medzi predsedom vlády Igorom Matovičom (OĽANO) a vicepremiérom Richardom Sulíkom (SaS), ostrosť sporov na jednej strane a na druhej strane zachovávanie status quo v koalícii vníma Pellegrini len ako divadlo.

Kollár vyhlásil, že hnutie Sme rodina je rozhodnuté v prípade pretrvávajúcich sporov opustiť neutrálny, taktne vyčkávajúci postoj. "Priblížime verejnosti informácie, aby si mohla urobiť lepší obraz o tom, kto má akú pravdu, a sľubujeme si od toho, že už sa nikto nebude spoliehať na to, že mu takéto spory a postoje v nich prinesú body," povedal Kollár.

Zbieranie podpisov počas testovania

Hovorili aj o téme predčasných volieb a petícii k vypísaniu referenda o konaní sa predčasných volieb. Kollár uistil, že ak v petícii vyzbierajú iniciátori dostatočný počet hlasov ku konaniu sa referenda, "nebude váhať a vypíše ho".

Pellegrini upozornil, že nechceli tému petície rozvíjať počas vianočných sviatkov a pripravili legislatívny návrh na skrátenie funkčného obdobia vlády, aby tak v parlamente bolo možné „mierovou cestou riešiť toto trápenie“.

Avizoval zároveň, že ak si premiér na vláde presadí celoplošné testovanie, budú sa aj zbierať hlasy pod petíciu.

"Predpokladám, že nielen my, ale aj ostatné strany či občianske združenia využijú to, že ľudia budú musieť stáť hodiny v rade na testovanie, aby sme zbierali podpisy. A predpokladám, že by sa potrebný počet vyzbieral veľmi rýchlo," poznamenal.

"Peter Pellegrini sa chystá zneužívať vyhľadávanie chorých ľudí, ktorí môžu nebezpečný vírus ďalej šíriť vo svojom zamestnaní a okolí na politické aktivity a zbieranie podpisov na referendum. Týmto preráža dno slovenskej politiky a jasne ukazuje, že spojenie Pellegrini, Fico, Kotleba by bolo pre Slovensko nešťastím," reagovala na Pellegriniho slová predsedníčka Za ľudí a ministerka pre investície a informatizáciu Veronika Remišová.

01 - Modified: 2021-01-14 15:36:08 - Feat.: 0 - Title: Matovičov plán narazil. Plošné testovanie odmieta polovica koalície 02 - Modified: 2021-01-15 08:53:00 - Feat.: 0 - Title: Remišová kritizuje prístup vlády: Návrh testovať deti, aby mohli ísť von, je neprijateľný 03 - Modified: 2021-01-15 17:17:35 - Feat.: 0 - Title: Pozitivita testov klesla, naznačuje to, že príde zlepšenie, hovorí Krajčí 04 - Modified: 2021-01-16 09:16:58 - Feat.: 0 - Title: Matovič znova propaguje masívne testovanie. Za príklad dáva nitriansky Jaguar 05 - Modified: 2021-01-16 14:18:23 - Feat.: 0 - Title: Za ľudí je proti plošnému testovaniu. Remišová povedala, ako by sa podľa nich malo postupovať
01 - Modified: 2024-04-19 15:30:00 - Feat.: - Title: Hviezdny zámer Šimkovičovej: Bude z dupnutia Hlasu nakoniec len vírenie prachu? 02 - Modified: 2024-04-16 07:53:30 - Feat.: - Title: Prieskum: Najdôveryhodnejším politikom je Pellegrini, porazil aj Čaputovú. Najmenej ľudí verí Matovičovi 03 - Modified: 2024-04-16 07:55:57 - Feat.: - Title: Sledujeme nebývalý jav. Fico navodzuje romantický príbeh o troch prútoch (komentár) 04 - Modified: 2024-04-15 15:25:58 - Feat.: - Title: Bugár v HNtelevízii: Korčok si to u Maďarov pokazil dávno pred voľbami. Stačiť mohlo jedno vyjadrenie starostu 05 - Modified: 2024-04-15 08:27:47 - Feat.: - Title: Ako ukončiť vojnu na Ukrajine? Turci predložili nový návrh: zmrazenie hraníc na súčasnej frontovej línii
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 00:13