StoryEditor

Vzniklo nedorozumenie a vzniklo mojou chybou, reaguje Sulík po vypočutí nahrávky

13.01.2021, 12:53
Autor:
mahomahoTASRTASR
Minister hospodárstva tvrdí, že súhlasil s testovaním najviac zasiahnutých okresoch.

Ministri si dnes vypočuli nahrávku z rokovania vlády o plošnom testovaní a podľa ministra hospodárstva Richarda Sulíka išlo o nedorozumenie. 

"Budete tam počuť to, že Igor Matovič sa pýta do pléna, kto súhlasí s masívnym celoplošným testovaním, vzápätí hovorí, že chce tento víkend začať s testovaním v najviac zasiahnutých okresoch, a do toho som mu povedal, že súhlasíme. Mal som však na mysli najpostihnutejšie okresy," vysvetľuje Sulík.

"Vzniklo nedorozumenie a vzniklo mojou chybou," povedal šéf SaS s tým, že súhlasí len s testovaním v najviac zasiahnutých okresoch.

Dodal, že nie je za masívne plošné testovanie, ako sa uskutočnilo v novembri.

Zmysel vidí v testovaní zamorených okresov

V prípade testovania odporúča Sulík počúvať odborníkov, poučiť sa z minulosti a vylepšiť postup.

Premiér podľa neho pripustil, žeby sa celoplošné testovanie mohlo realizovať posilnením mobilných odberových miest. "S tým plne súhlasíme," deklaroval Sulík.

Otázne však podľa jeho slov ostáva, čo nastane, ak sa niekto na testovaní nezúčastní. Podpredseda vlády vidí omnoho dôležitejší zmysel v testovaní zamorených okresov.

Spor okolo slov z rokovania vlády

Vláda dnes schválila, že zverejní zvukovú nahrávku z časti pondelkového rokovania kabinetu, ktorá sa týkala plošného testovania na nový koronavírus.

Schválenie tohto návrhu zverejnil kabinet ako dodatočne dodaný bod stredajšieho rokovania.

Zverejnenie časti zvukového záznamu zo 65. rokovania vlády navrhol na prebiehajúcom zasadnutí minister obrany Jaroslav Naď.

Naď tvrdil, že minister Sulík  v pondelok explicitne súhlasil s plošným testovaním. Následne sa z minister obrany z médií dozvedel, že vicepremiér je proti plošnému testovaniu

Už pred rokovaním kabinetu Naď novinárov informoval, že iniciatívne otvorí otázku, ktorá sa týka vyjadrovania ministra hospodárstva a podpredsedu vlády Richarda Sulíka (SaS), vrátane zámeru ďalšieho plošného testovania.

"Stalo sa to x-krát, na vláde bolo povedané niečo, čo bolo potom mediálne prezentované inak zo strany Sulíka," povedal k tomu Naď s tým, že jeho "to už prestáva baviť".

Reakcia Matoviča

Sulíkovo správanie nepovažuje za korektné ani minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO). "Keď niekto takýmto spôsobom funguje, pre mňa to je klamstvo," skonštatoval.

Po stredajšom rokovaní vlády vyhlásil Matovič, že Sulík na pondelkovom rokovaní kabinetu vedel, k čomu sa vyjadruje. Vysvetlenie, ktoré minister hospodárstva poskytol v stredu verejnosti, vníma premiér ako rétoriku, ktorá nie je v súlade s pravdou. Matovič odporúča ľuďom vypočuť si zverejnenú nahrávku z pondelkového rokovania vlády a posúdiť, či naozaj došlo k nedorozumeniu.

Premiér tvrdí, že v stredu prelomili tabu zverejňovať nahrávky z rokovania vlády, a preto nevylučuje, že sa tak môže stať aj v budúcnosti.

Celoplošné testovanie

Matovič po pondelkovom rokovaní vlády oznámil, že na Slovensku sa uskutoční do dvoch týždňov celoplošné testovanie, ktoré sa bude opakovať dovtedy, kým incidencia neklesne pod 0,5 percenta.

Absolvovanie testu má byť zároveň podmienkou na uplatnenie si výnimiek zo zákazu vychádzania.

Matovič uviedol, že Sulík v pondelok na rokovaní nespochybnil ani jedno číslo či graf.

"Mrhanie zdrojmi"

V utorok (12. 1.) však Sulík uviedol, že na zasadnutí vlády sa nedohodlo nič konkrétne.

Avizoval predbežný súhlas SaS s plošným testovaním v najzamorenejších okresoch, v celoplošnom testovaní na území celého Slovenska však nevidí zmysel, naopak, podľa Sulíka je to mrhanie personálnymi, organizačnými a materiálnymi zdrojmi.

Matovič v stredu reagoval slovami, že Sulík "narába s pravdou svojským spôsobom".

Avizoval, že sa o tom budú ministri rozprávať na vláde. "Raz a navždy to treba nejako rozseknúť. Takto sa fungovať nedá," skonštatoval premiér.​

"Ďalej sa takto ísť nedá"

"Lož nemôže byť donekonečna pracovným nástrojom. Bohužiaľ, stalo sa pravidlom, že náš kolega na vláde hovorí niečo úplne iné, ako následne komunikuje v médiách. Naposledy o tom, ako je jeho strana veľmi veľmi proti celoplošnému testovaniu. Čo je lož," napísal Matovič na sociálnej sieti po schválení zverejnenia nahrávky s tým, že "ďalej sa takto ísť nedá."

01 - Modified: 2021-01-11 17:01:02 - Feat.: 0 - Title: Vidím zmenu, povedal Matovič po tom, čo Sulíkovi pripísal vinu za tisíce obetí. Minister reaguje 02 - Modified: 2021-01-13 09:46:55 - Feat.: 0 - Title: Naď tvrdí, že Sulík súhlasil s plošným testovaním. Treba to raz a navždy rozseknúť, hovorí Matovič
01 - Modified: 2024-04-18 18:59:18 - Feat.: - Title: Gruzínci nedovolia prokremeľskej vláde zostať pri moci, tvrdí prezidentka. Spory vyvolal zákon podobný ruskému 02 - Modified: 2024-04-17 13:04:48 - Feat.: - Title: Drucker: Školy by mali mať od septembra o štyritisíc ľudí viac v pomocných profesiách 03 - Modified: 2024-04-17 09:01:20 - Feat.: - Title: Kaliňák pred rokovaním vlády: Nová nemocnica v Prešove bude spojením nového i súčasného komplexu 04 - Modified: 2024-04-16 10:42:29 - Feat.: - Title: Ako zlacniť benzín o 20 centov? SaS apeluje na Fica, predstavila návrh 05 - Modified: 2024-04-14 14:51:50 - Feat.: - Title: Hlasy z koalície k rekonštrukcii vlády: Blaha hovorí o hoaxoch. Opozícia pri jednej téme pochválila Fica
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 21:04