Ján Rudolf chce prinavrátiť dobré meno úradu a zaviesť transparentné procesy nakupovania.HN Peter Mayer
StoryEditor

Sme štátne sklady, nie experti v danej oblasti, reaguje šéf hmotných rezerv na informácie o kvalite testov

11.01.2021, 13:23
Autor:
TASRTASR
Hmotné rezervy zodpovedajú za proces nákupu, nie špecifikáciu testov, hovorí Ján Rudolf.

Pri všetkých antigénových testoch na plošné testovanie zabezpečovala Správa štátnych hmotných rezerv proces nákupu, no špecifikáciu testov jej stanovilo Ministerstvo zdravotníctva.

V reakcii na opakovane medializované informácie o nižšej kvalite testov od spoločnosti RaPiGen a pochybnostiach o ich obstaraní to uviedol predseda Správy štátnych hmotných rezerv Ján Rudolf.

„Úlohou správy štátnych hmotných rezerv je na základe zákona transparentne realizovať proces obstarania, a nie vyhodnocovať odborné kritériá stanovené vyššou autoritou. Treba si uvedomiť, že my sme štátne sklady, nie experti v danej oblasti,“ skonštatoval Rudolf.

Postup je vždy rovnaký

Ako vysvetlil predseda štátnych rezerv, postup pri obstarávaní akéhokoľvek materiálu, ktoré hmotné rezervy realizujú, je vždy rovnaký.

Aj pri nákupe antigénových testov od spoločnosti RaPiGen hodnotila kritériá odborná komisia. Pri tomto nákupe bola zložená zo štyroch zástupcov Ministerstva zdravotníctva s právom vyhodnocovať ponuky, z dvoch zástupcov Úradu pre normalizáciu, metrológiu a skúšobníctvo s právom vyhodnocovať ponuky, z jedného zástupcu Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv s právom vyhodnocovať ponuky, z dvoch zástupcov Správy štátnych hmotných rezerv s právom vyhodnocovať ponuky a po jednom zástupcovi zo Správy štátnych hmotných rezerv a ministerstva hospodárstva bez možnosti vyhodnocovať ponuky,“ spresnil.

Komisia vybrala na základe špecifikácie, ktorú stanovilo ministerstvo zdravotníctva, päť testov, ktoré splnili požadované kritériá vrátane testu Biocredit od spoločnosti RaPiGen.

Na základe požiadavky ministerstva zdravotníctva a ministerstva dopravy a výstavby bolo dosiaľ vyskladnených 264.200 kusov testov Biocredit od firmy RaPiGen.

Oficiálnu sťažnosť nemajú

Štátne rezervy podľa stanoviska nemajú žiadnu oficiálnu sťažnosť na nekvalitu týchto testov.

Juhokórejský výrobca vo svojom oficiálnom liste deklaruje dodávky týchto testov do 41 krajín sveta.

Napriek tomu štátne rezervy deklarujú súčinnosť pri akomkoľvek preverovaní príslušných orgánov.

Žilinka dal pokyn na preverenie

Generálny prokurátor Maroš Žilinka dal pokyn na preverenie nákupu jedného milióna antigénových testov značky RaPiGen Správou štátnych hmotných rezerv za 3,9 milióna eur.

Urobil tak z úradnej povinnosti po tom, ako si 9. januára vypočul v Sobotných dialógoch RTVS vážne tvrdenia predsedu vlády Igora Matoviča o nekvalite nakúpených testov.

01 - Modified: 2024-03-06 10:20:03 - Feat.: - Title: Skončil ďalší nominant SaS. Novým predsedom Správy štátnych hmotných rezerv bude Slavomír Šoffa 02 - Modified: 2024-02-23 13:51:08 - Feat.: - Title: Najväčšia štúdia o očkovaní proti covidu odhaľuje skutočné zdravotné riziká, ktorým čelíte 03 - Modified: 2024-02-16 23:00:00 - Feat.: - Title: Dlhý covid vplýva inak na deti aj tehotné. U nás pomoc chýba 04 - Modified: 2024-01-24 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako sa symptómy covidu zmenili s každým novým variantom 05 - Modified: 2024-01-16 08:33:46 - Feat.: - Title: Ohrozenie zdravotného systému a 7000 obetí. Štúdia odhaľuje dôsledky neočkovania sa proti covidu
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 00:33