TASR/Jaroslav Novák
StoryEditor

Je to absolútna neúcta voči všetkým zdravotníkom, reaguje Krajčího rezort na očkovanie Cibulkovej

10.01.2021, 17:15
Autor:
redred
Ministerstvo zdravotníctva podporilo vyjadrenie nemocnice na Kramároch, že ide o individuálne zlyhanie.

Ministerstvo zdravotníctva pod vedením Mareka Krajčího zásadne odmieta uprednostňovanie osôb mimo oficiálnych zoznamov a priorít očkovacej stratégie, uviedlo v reakcii na informácie, že sa známa bývalá tenistka Dominika Cibulková nechala spolu s manželom Michalom Navarom neoprávnene zaočkovať proti koronavírusu na bratislavských Kramároch.

​"Považujeme to za absolútnu neúctu voči všetkým zdravotníkom, ktorí už mesiace bojujú v prvej línii. Ministerstvo zdravotníctva opakovane vyzýva všetky nemocnice, ktorým boli zabezpečené vakcíny proti Covid-19, aby dodržiavali určené postupy a pravidlá očkovania," píše sa v stanovisku ministerstva.

Podľa rezortu nemocnice dostali niekoľko dokumentov, v ktorých je jasne definovaný nielen postup pri evidencii, skladovaní a podávaní vakcín, ale aj presnejšie stanovuje okruh osôb, ktoré majú byť v tejto fáze očkovaní ako prví, a to bez výnimiek.

"S nemocnicami budeme preverovať, či nedošlo alebo nedochádza k ďalším porušeniam postupov a pravidiel očkovania, ak zistíme pochybenia, budeme žiadať vyvodenie zodpovednosti, vrátane finančných sankcií pre manažment nemocnice," uvádza sa v stanovisku.

Krajčího rezort podporil vyjadrenie nemocnice, že ide o individuálne zlyhanie. Ministerstvo uvítalo rozhodnutie nemocnice, že pracovník už nebude pracovať vo vakcinačnom centre, ani sa nijakým spôsobom nebude podieľať na vakcinácii.

​"Rovnako tak vítame, že sa pani Cibulková dodatočne vyjadrila, že chce pomôcť v osvetovej kampani. V tejto chvíli je však najlepšou formou kampane dobrovoľná práca v nemocniciach, alebo informácie o vážnosti ochorenia Covid-19 a dôležitosti očkovania," doplnil rezort.

Ministerstvo uvádza, že ho teší záujem o očkovanie, zároveň chápe, že môže byť na vakcinačné centrá vyvíjaný tlak na obchádzanie pravidiel.

"Slovensko je však vo vážnej epidemickej situácii, máme vysoké čísla pozitívnych, chorých, hospitalizovaných, sú medzi nimi zdravotnícki pracovníci, ako aj hasiči, zamestnanci sieťových odvetví a podobne, ktorých výpadok by mohol vážne ohroziť chod štátu. Každý, kto z verejne známych osobností, športovcov, umelcov ministerstvo zdravotníctva oslovil, že je ochotný sa už v tejto chvíli dať zaočkovať a napríklad pomôcť tak v komunikačnej kampani, bol požiadaný o trpezlivosť."

Minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO) na sociálnej sieti vyzval ľudí, aby si počkali na svoju dávku a nepredbiehali sa. "V tejto chvíli je jasné, že úzkym hrdlom čo najrýchlejšieho zaočkovania našej populácie bude najmä v januári nedostatok vakcín. Dostaneme asi len 250.000 dávok, keďže je potrebné preočkovanie, zaočkovať budeme môcť len 125.000 ľudí. Preto je veľmi dôležité dodržať poradie očkovaných tak, ako to stanovuje národná stratégia očkovania, ktorú zadefinovali odborníci ministerstva zdravotníctva. Ak dodržíme poradie očkovaných, zabezpečíme si v našej populácii čo najrýchlejšie znižovanie epidemiologického rizika," uviedol.

Koronavírus a Covid - 19

01 - Modified: 2024-04-16 09:11:46 - Feat.: - Title: Mapa odhalila covidovú „oponu smrti“ naprieč Európou, Slovensko je na chvoste 02 - Modified: 2024-04-01 17:25:00 - Feat.: - Title: Prekonanie počtu turistov spred pandémie sa v tomto roku ešte neočakáva 03 - Modified: 2024-03-21 08:40:01 - Feat.: - Title: Cibulková vystrojila ďalšiu okázalú párty. Stoly plné kalórií a tortu, akú ste zrejme ešte nevideli 04 - Modified: 2024-03-15 14:43:29 - Feat.: - Title: Slovenskí pacienti si ešte počkajú. Na jeden z respiračných vírusov u nás vakcínu ešte nemáme 05 - Modified: 2024-03-14 06:08:33 - Feat.: - Title: Záškrt po dekádach zabíja, čierneho kašľu pribúda. Antivaxeri sú ako sekta, tvrdí pediatrička
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 02:26