TASR/Martin Baumann
StoryEditor

Matovič sa obáva, že výsledky tvrdšieho lockdownu nie je vidieť. Čakajú nás ťažké rozhodnutia, tvrdí

09.01.2021, 13:22
Autor:
TASRTASR
Premiér avizoval, že zrejme ešte tento víkend zvolá neoficiálne alebo oficiálne rokovanie vlády.

Premiér Igor Matovič sa obáva, že na Slovensku nie je po ôsmich dňoch vidieť výsledky zavedenia prísnejšieho zákazu vychádzania.

Povedal to v relácii Sobotné dialógy na RTVS a avizoval, že zrejme ešte tento víkend zvolá neoficiálne alebo oficiálne rokovanie vlády, aby spolu s ministrami diskutoval, ako postupovať na Slovensku v boji s pandémiou ďalej.

Od ministra zdravotníctva Mareka Krajčího (OĽANO) dostal predseda vlády v sobotu informáciu, že to v Nitre vyzerá na výrazné zastúpenie britského variantu nového koronavírusu.

"Čakajú nás ťažké rozhodnutia. Musíme sa zomknúť," vyhlásil premiér v relácii.

Volanie po celoplošnom testovaní

Na Slovensku je podľa neho dostatok nemocničných lôžok, ktoré sa dajú reprofilizovať, v nemocniciach však nie je dostatok zdravotníkov.

"Bol by som rád, keby tí, ktorí opatrenia sabotovali a spôsobili túto situáciu, išli brigádovať do nemocníc," povedal Matovič.

Samosprávy a aj tí, ktorí kritizovali celoplošné testovanie ľudí na ochorenie COVID-19, sa podľa premiéra teraz ozývajú a volajú po ňom.

"Uvedomujú si, že je to riešenie," podotkol. Na plošnom testovaní sa podľa neho musí zhodnúť vláda.

Nedostatok testov

Problém však vidí v nedostatku testov. Dodávku antigénnych testov, ktorá prišla v januári na Slovensko, označil za zlomok, ktorý sa ihneď minie v nemocniciach.

Za nedostatok testov viní vicepremiéra a ministra hospodárstva Richarda Sulíka, chce mu preto zobrať kompetenciu nakupovať testy a presunúť ju na iného člena vlády.

"Musíme tú kompetenciu ministrovi zobrať, lebo ten by testy nakúpil niekedy až v auguste," poznamenal Matovič. Význam vidí v testovaní v najzasiahnutejších regiónoch.

V HNtelevízii si môžete pozrieť piatkový brífing ministra zdravotníctva k aktuálnej situácii:

Môžeme len snívať o otvorení škôl

Ako však tvrdí, testovanie nemôže byť dobrovoľné ako v Trenčíne, pretože sa to ukázalo ako neúčinné.

Za príklad dáva Oravu, kde podľa neho minuloročné jesenné testovanie fungovalo. "Musíme na testovanie dostať všetkých ľudí a potom to zaberie," skonštatoval premiér.

O otvorení škôl sa môže na Slovensku podľa neho zatiaľ len snívať. V súvislosti s výskytom britského variantu nového koronavírusu by to podľa neho bolo veľmi rizikové.

Verejnosť predseda vlády vyzval, aby dodržiavala takzvané "ROR" opatrenia, teda nosila ochranné rúško, dodržiavala odstupy a umývala si ruky.

"Keby sme tieto opatrenia dodržiavali, nemusíme mať lockdown. Extrémne množstvo ľudí nedodržiava opatrenia najmä v domácnosti," povedal.

Kauza Holého

V relácii sa vyjadril aj ku kauze vicepremiéra Štefana Holého. Ten pravidelne cestuje do Veľkej Británie za rodinou a na základe výnimky od Úradu verejného zdravotníctva nemusel v decembri dodržať opatrenia súvisiace s návratom.

Matoviča mrzí, že Holý nepriznal novinárom hneď, že mal takúto výnimku.

"Volal som s ním a povedal mi, že túto výnimku si uplatnil len 13. decembra a odvtedy už nie," spresnil premiér s tým, že od úradu dostalo výnimky z rôznych dôvodov viac ako 500 ľudí.

Matovič deklaruje, že on si žiadnu výnimku neuplatnil.

V prípade smrti bývalého policajného prezidenta Milana Lučanského oceňuje premiér vecný a pokojný tón komunikácie zo strany ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej (Za ľudí) a vyjadril jej plnú podporu.

01 - Modified: 2024-04-11 14:04:03 - Feat.: - Title: Matovič chce odvolávať ministerku Dolinkovú: Za pol roka urobila všetko v prospech Haščáka a Penty 02 - Modified: 2024-03-27 12:27:44 - Feat.: - Title: Nielen vláda, do Galanty prišiel aj Matovič. Pohŕdal Maďarmi rovnako ako Slota, burcuje proti Pellegrinimu 03 - Modified: 2024-03-24 16:32:42 - Feat.: - Title: Korčok má bašty ľavice, Pellegrini žiaril u Fica aj Huliaka. Matovič bez 500-euroviek zažil na východe fiasko 04 - Modified: 2024-03-24 17:39:37 - Feat.: - Title: Koho favorizujú tipéri na prezidenta? Kurzy na Korčoka a Pellegriniho sa po prvom kole zmenili 05 - Modified: 2024-03-20 16:00:00 - Feat.: - Title: Výroky kandidátov: Korčok hovoril o nevýhode voči Pellegrinimu, šéf parlamentu zas o tom, čím trpí Slovensko
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 14:05