Antigénové testyFacebook Richarda Sulíka
StoryEditor

Na Slovensko dorazilo 2,6 milióna testov, ktoré vybavil Sulík. Je to strašná hanba a zlyhanie, reaguje Matovič

07.01.2021, 12:50
Autor:
lmlmTASRTASR
Podľa premiéra je dôsledkom neskorého dodania testov katastrofa v nemocniciach.

Dnes dorazilo na Slovensko 2,6 milióna testov, ktoré objednal minister hospodárstva Richard Sulík. Igor Matovič na sociálnej sieti aj napriek dodávke testov opätovne Sulíka kritizoval.

"Začnem tým, že fyzická prítomnosť ministra hospodárstva na epidemiologickej situácii krajiny nič nezmení. Ak by to tak bolo, nešiel by som na dovolenku. Vianoce a Nový rok som trávil s rodinou v zahraničí, plne v súlade s platnými epidemiologickými pravidlami. Už som na Slovensku a spolu so mnou aj antigénové testy v sľúbenom termíne i počte, napísal Sulík na sociálnej sieti.

Matovičova kritika

"Po predlhých 7 týždňoch (!) dnes konečne príde prvých 16 percent z pôvodne objednaných testov, respektíve 32 percentnej z upravenej objednávky. Strašná hanba a zlyhanie," napísal Matovič.

Podľa premiéra je dôsledkom katastrofa v nemocniciach. "Tisícky mŕtvych ... ale pán minister to má totálne na háku a nie je prítomný už na štvrtom zasadnutí vlády od 16. decembra v rade," doplnil Matovič.

Premiér v statuse zopakoval, že Ústredný krízový štáb ešte v polovici novembra rozhodol, že v decembri ešte pred Vianocami sa urobia tri kolá plošného testovania, aby sa zabránilo zbytočným úmrtiam a mimoriadnym škodám na ekonomike počas lockdown. Kvôli nákupu testov dokonca tesne pred Vianocami Sulika vyzval, aby podal demisiu.

"Následne vláda poverila ministra hospodárstva, aby urýchlene nakúpil potrebné testy. Nasledovala spŕška výhovoriek, ako to on urýchlene urobiť nemôže ... až prebehla prečudesná a podozrivá “súťaž” ... až nakoniec nakúpil testy bez akejkoľvek súťaže priamo od jednej firmy, čo od začiatku tvrdošijne tvrdil, že sa nedá," pokračoval v kritike Matovič.

16 miliónov testov

Sulíkov rezort dostal úlohu obstarať v štyroch termínoch 16 miliónov antigénových testov podľa zadania ministerstva zdravotníctva ešte 19. novembra. Cena by mala byť nižšia ako tri eurá za jeden test, informovala pred Vianocami hovorkyňa rezortu Katarína Matejková.

Namietal však nesúlad požiadaviek premiéra Igora Matoviča so špecifikáciou ministerstva zdravotníctva. Správne zadanie dostal rezort podľa ministra až 7. decembra.

01 - Modified: 2024-04-24 12:02:02 - Feat.: - Title: Vláda schválila návrh na možné využitie pomoci v oblasti agrosektora 02 - Modified: 2024-04-24 10:01:12 - Feat.: - Title: Zmeny v RTVS znamenajú násilné ovládnutie média úzkou skupinou ľudí, kritizuje KDH 03 - Modified: 2024-04-24 09:49:39 - Feat.: - Title: Ficova vláda tvrdí, že všetky úlohy z akčného plánu boja proti obchodovaniu s ľuďmi sa splnili 04 - Modified: 2024-04-24 11:20:36 - Feat.: - Title: Vláda hasí veľký problém. Farmári môžu dostať bezúročnú pôžičku až do 100-tisíc eur, oznámil Fico 05 - Modified: 2024-04-24 09:21:21 - Feat.: - Title: Vláda odmietla návrhy kandidátov na sudcov Všeobecného súdu a súdu pre ľudské práva
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 08:18