HNtelevízia
StoryEditor

Bražinová o mýtoch o očkovaní: Kedysi sa ľudia báli, že im z vakcíny narastú rohy alebo kravská papuľa

07.01.2021, 07:50
Autor:
TASRTASR
Očkovanie podľa epidemiologičky Alexandry Bražinovej spolu s antibiotikami a zlepšením hygieny patrí k najväčším výdobytkom vedy.

Mýty o očkovaní môžu v spoločnosti pretrvať desiatky rokov, a to aj napriek vedeckým štúdiám, dokazujúcich ich nepodloženosť. Preto je dôležité overovať si fakty. Na sociálnej sieti ministerstva zdravotníctva na to upozornila epidemiologička Alexandra Bražinová.

​Koncom 20. storočia v súvislosti s očkovaním proti osýpkam vznikla fáma, ktorá pretrváva doteraz, že toto očkovanie sa spája so vznikom autizmu.

"Mýty sa dnes ľahko a rýchlo rozšíria a potom nasleduje pracné vysvetľovanie vedcov, ktorí sa snažia veľkými štúdiami dokázať, že sa to nezakladá na pravde. Napriek dôkazom a faktom o účinnosti vakcín mnohé mýty však pretrvávajú naďalej," poukázala Bražinová.

Očkovanie pritom podľa odborníčky spolu s antibiotikami a zlepšením hygieny patrí k najväčším výdobytkom vedy. Zdôrazňuje, že očkovanie je spôsob, ako nabudiť prirodzenú ochranu organizmu proti ochoreniam a je to aj najúčinnejšia prevencia.

Prvú vakcínu vynašiel britský lekár a chirurg Edward Jenner koncom 18. storočia. Bola to očkovacia látka proti pravým kiahňam. "Doktor zistil, že keď vezme hnis z pľuzgiera u ľudí, ktorí ochoreli podobným, ale miernym ochorením tzv. kravskými kiahňami a naočkuje tým zdravého človeka, človek si vybuduje imunitu a nemôže už ochorieť na ťažšie a smrteľné ochorenie pravé kiahne," priblížila Bražinová.

​Slovo vakcinácia pochádza práve z toho vynálezu, po latinsky krava je "vacca" a slová vakcína a vakcinácia tak pochádzajú z ochorenia od kráv, ktoré sa prenieslo na ľudí.

"Mýty spojené s očkovaním sú rovnako staré ako samo očkovanie. Prvý mýtus vznikol práve s prvou vakcínou, kedy sa ľudia báli, že im z tejto vakcíny narastú rohy alebo kravská papuľa," opísala epidemiologička. Dodala, že na úrovni vtedajších vedomostí je to podobné ako s mýtmi v súčasnosti, ktoré ohľadom vakcín pretrvávajú.

Koronavírus a Covid - 19

01 - Modified: 2024-04-22 12:53:01 - Feat.: - Title: Zaočkovanosť na Slovensku klesá pod 95 percent, upozorňujú odborníci 02 - Modified: 2024-03-15 14:43:29 - Feat.: - Title: Slovenskí pacienti si ešte počkajú. Na jeden z respiračných vírusov u nás vakcínu ešte nemáme 03 - Modified: 2024-03-14 06:08:33 - Feat.: - Title: Záškrt po dekádach zabíja, čierneho kašľu pribúda. Antivaxeri sú ako sekta, tvrdí pediatrička 04 - Modified: 2024-03-17 14:00:00 - Feat.: - Title: Vedci preskúmali muža, ktorý absolvoval 217 očkovaní 05 - Modified: 2024-03-15 11:44:09 - Feat.: - Title: Čierny kašeľ je tu, nevylučuje sa ani vznik lokálnych epidémií
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
23. apríl 2024 21:45