Ján MikasTASR/J. Novák
StoryEditor

Mikasov úrad reaguje na mutáciu vírusu. Odpovedá na najčastejšie otázky

05.01.2021, 20:25
Autor:
redred
Podľa úradu momentálne nie sú dôkazy o tom, že by nový variant vírusu zmenil protilátkovú odpoveď alebo účinnosť vakcíny proti ochoreniu Covid-19.

Všetky vírusy - vrátane vírusu, ktorý spôsobuje Covid-19 - sa časom menia. K zmenám u vírusov dochádza, keď cirkulujú v populácii, a niektoré tieto zmeny môžu viesť k zmenám v charakteristikách vírusu, píše na sociálnej sieti Úrad verejného zdravotníctva.

Úrad hlavného hygienika Jána Mikasa tak reaguje na potvrdený výskyt novej mutácie koronavírusu aj  na Slovensku

Šírenie je intenzívne medzi deťmi

"Na celom svete boli doteraz identifikované stovky variácií vírusu SARS-CoV-2. Väčšina zmien tohto vírusu má dosiaľ malý až žiaden vplyv na to, ako sa prenáša, či na závažnosť ochorenia, ktoré spôsobuje," píše úrad.

Dodáva, že vírus má o 70 percentnú vyššiu schopnosť šírenia, vyššie reprodukčné číslo Rt o približne 0,4 ako pôvodný vírus, u pacientov je potenciálne vyššia virálna nálož.

​"Z dostupných údajov vyplýva, že šírenie nového variantu vírusu je častejšie u ľudí do 60 rokov a intenzívne medzi deťmi. Klinické príznaky a smrtnosť ochorenia v porovnaní s pôvodným vírusom ostávajú nezmenené," reaguje Mikasov úrad.

Podľa neho momentálne nie sú dôkazy o tom, že by nový variant vírusu zmenil protilátkovú odpoveď alebo účinnosť vakcíny proti ochoreniu Covid-19.

Zachytia testy nový vírus?

Úrad reaguje aj na otázky, či testy zachytia tento nový variant vírusu. "V slovenských laboratóriách by nemalo dochádzať k zníženej citlivosti diagnostiky a aj nový britský variant vírusu by naše postupy mali odhaliť," odpovedá úrad.

Upozorňuje však, že pri novom variante vírusu sa môže znížiť účinnosť diagnostických testov, pri ktorých sa používa ako cieľový gén S-gén.

"Na základe Štandardného postupu pre mikrobiologickú diagnostiku pri suspektnej infekcii vírusom SARS-CoV2 pre laboratóriá klinickej mikrobiológie v Slovenskej republike by sa v našich laboratóriách mala diagnostika SARS-CoV-2 zameriavať na cieľové gény E-gén a RdRp-gén."

Úrad zdôrazňuje na nevyhnutnosť zastaviť šírenie vírusu pri jeho zdroj. Aj pri mutácii vírusu vyzýva na udržiavanie hygieny rúk, fyzický odstup, používanie rúšok a všetky ďalšie opatrenia.

"Zároveň platí, že čím viac ľudí bude očkovaných, tým viac sa zníži cirkulácia vírusu a tým sa zníži jeho potenciál pre nové mutácie a varianty."

01 - Modified: 2024-03-14 21:21:40 - Feat.: - Title: FOTO Máš tieto produkty doma? Úrad verejného zdravotníctva pred nimi varuje, okamžite ich vyhoď 02 - Modified: 2024-03-10 16:46:49 - Feat.: - Title: Úrad verejného zdravotníctva odporúča očkovanie proti kliešťovej encefalitíde pred začiatkom jari 03 - Modified: 2024-02-23 13:51:08 - Feat.: - Title: Najväčšia štúdia o očkovaní proti covidu odhaľuje skutočné zdravotné riziká, ktorým čelíte 04 - Modified: 2024-02-14 13:15:58 - Feat.: - Title: Koalícia víta odchod Mikasa, opozícia za tým vidí politické rozhodnutie. Bezprecedentné čistky, reaguje KDH 05 - Modified: 2024-02-14 11:53:06 - Feat.: - Title: Mikas zobral rozhodnutie o svojom odvolaní na vedomie. Novej šéfke hygienikov Červeňovej drží palce
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 07:49