TASR/Martin Baumann
StoryEditor

Táto zbraň dymí, obávam sa šokujúcich zistení, napísal Droba o Lučanského samovražde

02.01.2021, 18:16
Autor:
pebpeb
Novo zverejnené dokumenty nepotvrdzujú špekulácie o tom, že by Lučanského mali zbiť dozorcovia.

Bratislavský župan Juraj Droba (SaS) tvrdí, že okolo samovraždy Milana Lučanského je séria zlyhaní v služobných postupoch a viacero otáznikov. "Priatelia, táto zbraň dymí, a poriadne. Obávam sa, aby nás zistenia nešokovali," napísal Droba na sociálnej sieti.

"Je nemysliteľné, aby v 21.storočí zahynul vo väzbe bývalý policajný prezident, pod ktorého vedením bolo odstíhaných niekoľko kľúčových grázlov," dodáva s tým, že nebude požadovať odstúpenie ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej, ktorá podľa jeho slov za udalosť nemôže.

Drobove nejasnosti

Šéf bratislavskej župy však tvrdí, že chce vedieť pravdu a požaduje odpovede na viaceré konkrétne otázky. Droba by chcel napríklad vedieť, prečo nie sú zverejnené kamerové záznam z chodby väznice v čase incidentu z polovice decembra alebo prečo nebol Lučanský počas väzobného stíhania ani raz vypočutý.

Takisto by ho zaujímalo, či je uniknutá lekárska správa autentická a ktorí ľudia mali k Lučanskému prístup v cele.

Podobne na Facebooku reagovala aj šéfka mimoparlamentného Progresívneho Slovenska Irena Bihariová. Napísala, že ju "ľudsky znepokojuje dianie okolo Lučanského a jeho smrti."

V prípade sa v posledných dňoch objavili viaceré špekulácie. Bývalý novinár Milan Žitný v rozhovore pre Pravdu povedal, že Lučanský sa dostal do potýčky s dozorcami a tí ho "zbili a dokopali tak veľmi, že ho museli previezť do nemocnice." Martina Lučanská na Facebooku napísala, že jej manžel sa pobil veľakrát, ale by sa k bitke nepriznal.

Nové zistenia

Denník N však priniesol nové informácie z doteraz nezverejnených úradných záznamov, ktoré verziu cudzieho zavinenia popierajú. O dozorcoch v Prešove aj v trenčianskej nemocnici Lučanský povedal, že "chlapi sú zlatí."

Zranenie oka si bývalý policajný prezident mal podľa vlastných spôsobiť tak, že sa v tme potkol o papuču a spadol na kovovú posteľ. Túto verziu spomínala aj ministerka Kolíková. V oficiálnom protokole nie je žiadna výpoveď lekára, ktorá by ju spochybňovala.

To, že sa Lučanský zranil sám a neúmyselne, tlmočil aj cez svojho advokáta Matúša Bereseckého. Otázkou však stále ostáva, či sa zranenia skutočne stali tak, ako policajný exprezident uviedol do protokolu a aké by mal motívy na to, ak by nehovoril pravdu.

Odpovede na nejasnosti, by mali priniesť závery komisie, ktorú zriadila ministerka spravodlivosti. Súčasťou komisie by mali byť predstavitelia opozície, prezidentka, verejná ochrankyňa práv, Slovenská advokátska komora či zástupcovia európskych organizácií.

01 - Modified: 2024-04-10 13:22:24 - Feat.: - Title: Sťažnosť proti zastaveniu trestného stíhania súvisiaceho s Lučanským zamietli 02 - Modified: 2024-01-08 12:58:23 - Feat.: - Title: Užívatelia prerazili ďalšie dno: Facebooková stránka na podporu obeseného generála sa zmenila na bizarný receptár 03 - Modified: 2023-12-05 13:35:28 - Feat.: - Title: Čo sa to na gymnáziách deje? Kraj odporúča školám dištančnú výučbu, niekto sa im vyhráža 04 - Modified: 2023-12-01 18:16:35 - Feat.: - Title: Gröhling v boji o kreslo predsedu SaS nemá veľa vyzývateľov. Droba hovorí o kolektívnom vedení 05 - Modified: 2023-10-23 09:53:36 - Feat.: - Title: Droba sa vzdal mandátu poslanca, jeho náhradníkom v parlamente je Krúpa
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 01:20