StoryEditor

Vražda Jána Kuciaka: Kočner so Zsuzsovou namietajú sudkyňu, ktorá poslala do basy aj Kováčika

28.02.2022, 08:05
Pamela Záleská v minulosti predsedala senátu, ktorý sa dohodol so Zoltánom Andruskóom na vine a treste. Podľa obžalovaných v prípade vraždy novinára je preto zaujatá.

V malej pojednávacej miestnosti Špecializovaného trestného súdu v Pezinku sa dnes zišla pätica obžalovaných, rodiny zavraždeného novinára a jeho snúbenice, prokurátor Peter Šufliarsky, obhajcovia i senát. Po takmer trištvrte roku od rozhodnutia Najvyššieho súdu sa totiž opäť začalo pojednávanie, a to naraz v dvoch kauzách – vražda Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej a objednávka vrážd prokurátorov Maroša Žilinku, Daniela Lipšica a Petra Šufliarskeho.

Proti sudkyni

Po úvodných formalitách sa začali ozývať nespokojné strany. Obžalovaní namietali, že súčasťou senátu je sudkyňa Pamela Záleská. Tá sa tam dostala po tom, ako člen pôvodného senátu Ivan Matel skončil na dlhodobej práceneschopnosti a jeho nástupca Milan Cisarik sa nechal vylúčiť, lebo bol v minulosti prítomný pri výpovedi obžalovanej Aleny Zsuzsovej.

Záleská tak bola ďalšia v poradí. Obžalovaní Marian Kočner a Alena Zsuzsová namietali jej zaujatosť, lebo bola predsedníčkou senátu, ktorý sa dohodol na vine a treste so sprostredkovateľom Zoltánom Andruskóom. Ten už bol právoplatne odsúdený v kauze Kuciak na 15 rokov a z objednávky usvedčoval práve spomínanú dvojicu obžalovaných ako objednávateľov.

Zdržanie to byť nemusí

Kočnerov obhajca Marek Para v súvislosti s námietkou voči sudkyni vytiahol starší prípad známy ako kauza Mucha. Ako člen mafiánskej skupiny sýkorovcov bol Pavol Mucha odsúdený na 23 rokov, no keďže senát, ktorý prípad riešil už predtým, odobril dohody s kajúcnikmi v rovnakej veci, Európsky súd spochybnil nestrannosť nášho súdu.

Napriek tomu senát po prestávke určenej na poradu konštatoval, že nemá pochybnosti o Záleskej nestrannosti, a tak môže zostať. S tým sa však obžalovaní nestotožnili a okamžite podali sťažnosť. Prešetriť to teda musí Najvyšší súd. Zúčastnené strany veria, že by sa to mohlo podariť skôr, ako je naplánované ďalšie pojednávanie v Pezinku.

To by sa podľa rozpisu malo uskutočniť koncom marca. „Do toho mesiaca, do najbližšieho termínu pojednávania, si myslím, že bude rozhodnuté,“ vyjadril sa obhajca poškodených Kuciakovcov Peter Kubina. Podľa neho tak nedôjde k dramatickému zdržaniu prípadu, iba sa nepodarilo pokročiť o toľko, o koľko sa mohlo, ak by tam námietka zaujatosti nebola.

Kto je Pamela Záleská?

Meno predmetnej sudkyne je pomerne známe aj verejnosti. Na Špecializovanom trestnom súde pôsobí od roku 2018 a na sudcovskom konte má aj zvučné mená. Do väzenia už raz poslala aj Kočnera, a to v kauze zmenky. Spolu s Pavlom Ruskom im senát, ktorého bola členkou, vymeral 19-ročný trest, ktorý neskôr potvrdil aj odvolací súd.

Jej ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-25 20:59:16 - Feat.: - Title: Dvaja ruskí vojaci sa priznali k trojnásobnej vražde na Ukrajine, jeden z nich je recidivista 02 - Modified: 2024-04-05 12:45:07 - Feat.: - Title: Trinásťročný chlapec v Nemecku je podozrivý, že zabil bezdomovca 03 - Modified: 2024-03-27 09:19:39 - Feat.: - Title: Mladú Slovenku odsúdili v Rakúsku za vraždu seniora. Odvolávala sa na prostitúciu, drogy a schizofréniu, psychiatrička to videla inak 04 - Modified: 2024-03-26 16:51:19 - Feat.: - Title: V Rakúsku odsúduli opatrovateľku zo Slovenska za vraždu na 20 rokov za mrežami 05 - Modified: 2024-03-26 08:00:00 - Feat.: - Title: Netflix prichádza s peckou pre milovníkov krimi. Jennifer si najala vrahov, aby zabili jej rodičov, mala na to niekoľko dôvodov
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 00:29