TASR/Martin Baumann
StoryEditor

Reakcie na Mikasovu vyhlášku: Prekročil čiaru, mal by zvážiť svoj odchod z funkcie, tvrdí Pellegrini

28.12.2020, 10:38
Autor:
mahomahoTASRTASR
Vyhláška hlavného hygienika od nedele večer umožňuje poslancom pracovať aj v prípade pozitívneho testu na koronavírus.

Poslanci Národnej rady by mali v pondelok prerokovať presunuté novely zákonov, ktoré sa týkajú opätovného predlžovania núdzového stavu o 40 dní, a tiež zákona o Ústavnom súde.

Hlasovanie o novelách sa presunulo dvakrát, v prvom prípade koalícia nemala v pléne dostatok poslancov aj z dôvodov karantény.

Vyhláška hlavného hygienika od nedele večer umožňuje prezidentke, ministrom, poslancom parlamentu či generálnemu prokurátorovi po novom pracovať aj v prípade pozitívneho testu na ochorenie COVID-19 či kontaktu s pozitívne testovaným.

Pozrite si reakcie koaličných aj opozičných poslancov:

Igor Matovič (premiér, OĽaNO): Dnes mnohí politici z opozície, či od fašistov či z Ficovej a Pellegriniho mafie, sa budú predbiehať v silných slovách, ako je to nemorálne, že poslanci a pani prezidentka majú od hygienika výnimku prísť do práce v prípade nevyhnutnosti aj počas karantény.

Vraj to je nemorálny papalášizmus. Hovoria, že poslanci nesmú mať žiadne výhody voči obyčajným zamestnancom.

Chápem, máte naložené v gatiach zo strachu, že spravodlivosť aj vám na dvere zaklope a potrebujete preto do posledného dychu štvať ľudí proti vláde, proti opatreniam či očkovaniu. Nejde vám o zdravie ľudí, nejde vám o ich životy. Sú vám ukradnutí. Chcete sa len sebecky zachrániť pred ťažkou rukou spravodlivosti ... ale netešte sa predčasne, ľudia nie sú hlúpi.

Mária Kolíková (ministerka spravodlivosti, Za ľudí): Považujem za veľmi dôležité, aby dnes parlament schválil novelu ústavného zákona o bezpečnosti štátu. Tá totiž upravuje presný proces predlžovania a opätovného vyhlasovania núdzového stavu. Navyše dáva vláde možnosť využiť aj miernejšie spôsoby prípadného obmedzovania ľudských práv v porovnaní so súčasnou úpravou. 

Táto fakticky aj právne komplikovaná situácia, do ktorej sme sa ako koalícia čiastočne aj vlastným pričinením dostali, ma mrzí. Potrebujeme sa ale zhodnúť na vyjasnení mantinelov pre vládu. Samozrejme, následne sa javí ako nevyhnutné aj to, aby Národná rada doriešila spôsob účasti poslancov v karanténe na schôdzach a zabezpečenie ich hlasovania.

Peter Pellegrini (Hlas-SD): Poslanci HLASU – sociálna demokracia sa na dnešnej fraške nezúčastnia. Nesúhlasíme s predlžovaním núdzového stavu, vláda mala za 90 dní dostatok času, aby zaviedla opatrenia proti koronavírusu. A mala aj dostatok času na to, aby o nich ľudí presvedčila a ukázala, že ide príkladom v ich dodržiavaní. A nie v v papalášskom obchádzaní pravidiel, ktorého sme dennodenne svedkami.

Je mi veľmi ľúto, že toto papalášstvo umožňuje sám hlavný hygienik, ktorý má v prvom rade dbať o zdravie všetkých ľudí na Slovensku. Ján Mikas už svojimi krokmi prekročil čiaru, ktorá delí odborníkov od politikov. A mal by zvážiť svoj odchod z funkcie, ktorá má a musí byť výlučne odborná.

Hnutie OĽaNO: Rozhodnutie hlavného hygienika považujeme za zodpovedné a najmä nevyhnutné. Ide o reakciu na núdzový vývoj, ako tomu bolo napríklad aj v prípade usmernenia pre pozitívnych zdravotníkov bez príznakov, ktorí za určitých okolností môžu pracovať.

Poslanci hnutia OĽANO si plne uvedomujú zodpovednosť za ochranu zdravia a života občanov a sú pripravení podporiť predĺženie núdzového stavu, ktorý je nevyhnutný na tlmenie dôsledkov krízy.

Strana SaS: Bohužiaľ sme sa dostali do situácie, keď sa ukazujú reálne výsledky bývalého digitálneho lídra Slovenska Petra Pellegriniho, ktorý bol podpredsedom vlády pre informatizáciu. Až teraz vidíme, ako celá informatizácia dopadla, keď poslanci Národnej rady nemajú možnosť rokovať online, ako je to všade vo svete prirodzené. Peniaze sa rozkradli a dnes sme v stave, ktorý nie je príjemný nikomu z nás. Veríme však, že hygienické opatrenia pripravila Kancelária Národnej rady precízne.

Miroslav Kollár (Za ľudí): Robíme veľkú chybu, ničíme zvyšky dôvery v spoločnosti. Ráno som sa nechal v práci otestovať, som negatívny, idem popoludní do parlamentu (a potom asi do dobrovoľnej karantény, napriek znásilnenej vyhláške hlavného hygienika).

Ale len kvôli udržaniu zdravotnej starostlivosti, aj keď som presvedčený, že viac ako nejaký príkaz v núdzovom stave už aj dnes zdravotníkov napriek dlhodobému vyčerpaniu drží v službe stavovská česť a zodpovednosť voči pacientom. Klobúk dolu pred nimi.

Zachraňovať životy treba, ale za to, že to robíme spôsobom, ktorý dláždi kamarátom mafiánov a dezolátom cestu naspäť, pôjdeme do (my ateisti prinajmenšom politického) pekla.

Robert Fico (Smer-SD): Je to obrovská nehoráznosť a fašistické správanie sa vlády Igora Matoviča. Upozorňujem, že každý poslanec Národnej rady, ktorý príde dnes do Národnej rady a je pozitívny na COVID-19, sa dopúšťa trestného činu šírenia nebezpečnej a nákazlivej ľudskej choroby, za ktorý mu hrozí 4 až 10 rokov.

Tomáš Valášek (Za ľudí): Mám zásadný problém s tým, že hygienik udelil parlamentu výnimku, aby sa hlasovania mohli zúčastniť aj poslanci pozitívni na Covid. Keď do každého iného zamestnania príde nakazený človek, hrozí mu (správne) stíhanie - a poslanci môžu? Keď sa politici budú chcieť nabudúce ohradiť voči porušeniam karantény, prečo by ich ľudia mali brať vážne? Vyhodia im na oči, že vodu kážu a víno pijú.

Denisa Saková (Hlas-SD): Doteraz ten, kto mal pozitívny test musel sedieť v karanténe a izolovať sa aj od vlastnej rodiny. Pre vyvolených - teda poslancov a členov vlády - to už ale odo dnes neplatí.

Dnes sa desiatky z nich stretnú v národnej rade a je jedno, či sú negatívni alebo pozitívni. A ak ešte k tomu platí, že približne 20 percent z nás je pozitívnych a ani o tom nemusíme vedieť, tak sa dnes uskutoční najväčšia legálna “koronaparty” na Slovensku. Vystavujú tak zároveň riziku nakazenia zamestnancov parlamentu, novinárov a množstvo ďalších ľudí, s ktorými sa poslanci odo dnes môžu stretnúť.

01 - Modified: 2024-04-03 22:00:00 - Feat.: - Title: Medveď v Ústave 02 - Modified: 2024-03-27 14:56:10 - Feat.: - Title: Pellegrini nevylúčil mimoriadnu schôdzu k ústavnému zákonu pre medvede. Ide o kritickú situáciu, vraví 03 - Modified: 2024-03-27 15:42:48 - Feat.: - Title: Prieskum Ipsosu: Progresívci sa doťahujú na Smer, Danko by skončil mimo parlamentu 04 - Modified: 2024-02-14 12:12:52 - Feat.: - Title: Matovičovci apelujú na prezidentku, aby nemenovala Gašpara za šéfa SIS. Ani Kováč nevymenoval Lexu, vravia 05 - Modified: 2024-02-04 09:08:53 - Feat.: - Title: Poslanci budú v utorok pokračovať v diskusii o novele Trestného zákona
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 13:26