TASR/Martin Baumann
StoryEditor

Prezidentka si niekedy vetovaním robí vlastnú politiku. Je to v poriadku, tvrdí Kollár

27.12.2020, 14:10
Autor:
TASRTASR
Prezidentku si šéf parlamentu podľa vlastných slov váži a má s ňou korektný vzťah.

V niektorých prípadoch si prezidentka Zuzana Čaputová pri vetovaní zákonov robí vlastnú politiku, no je to jej právo, skonštatoval predseda Národnej rady a líder Sme rodina Boris Kollár.

Dodal, že hlavu štátu si váži a vládny kabinet ju rešpektuje. Šéf parlamentu súhlasí s výzvou prezidentky, aby si ústavní činitelia neposielali odkazy cez médiá, mrzí ho však, že sama to urobila.

Vlastná politika 

S premiérom Igorom Matovičom (OĽANO) má Kollár „podstatne bližšie vzťahy“, keďže sú spolu vo vládnej koalícii.

„V niektorých prípadoch má pani prezidentka pravdu, v niektorých prípadoch si robí vlastnú politiku cez vracanie niektorých zákonov. Treba si uvedomiť, že aj pani prezidentka nie je úplne beznázorová. Má svoj názor, vyšla z nejakej politickej strany, má nejaké videnie sveta a podľa toho sa aj správa. To je úplne v poriadku. Nenapádam ju, je to jej legitímne právo,“ reagoval Kollár na margo toho, že prezidentka vracia viacero zákonov do parlamentu, ktoré nie sú dobre pripravené, alebo nespĺňajú podmienky pre skrátené legislatívne konanie.

Kollár uznal, že napríklad vládna novela upravujúca dôvody na odvolanie komisára pre deti a komisára pre osoby so zdravotným postihnutím nenapĺňala podmienky pre skrátené legislatívne konanie.

Výhrady voči komunikácii 

Prezidentku si šéf parlamentu podľa vlastných slov váži a má s ňou korektný vzťah. „Konzultujem s ňou veľmi veľa krokov. Prezidentka je veľakrát vopred informovaná o niektorých krokoch, ktoré idem urobiť,“ povedal.

Kollár pripomenul výhrady voči komunikácii hlavy štátu. „Veľmi ma mrzí, že na jednej strane nás všetkých pani prezidentka vyzýva, aby sme nekomunikovali cez médiá, aby sme si tieto veci vyriešili medzi štyrmi stenami na koaličných radách, alebo na úrade vlády. Myslím si, že má absolútnu pravdu, takto sa to má robiť. Ale potom ma zabolí, keď vyzýva cez médiá pána premiéra,“ povedal Kollár.

Bol by teda rád, keby plnila svoje slová, porozprávala sa s ním a vysvetlila si veci súkromne. Hovorí, že keď prezidentka zavolá premiéra, vždy príde. „Myslím si, že toto nie je vláda, ktorá by ignorovala prezidenta,“ dodal.

01 - Modified: 2024-04-19 17:09:37 - Feat.: - Title: Čaputová podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu. Českou ju využije na pomoc Kyjevu 02 - Modified: 2024-04-19 12:26:58 - Feat.: - Title: Akékoľvek snahy ovládať kultúru sú prejavom nekultúrnosti, tvrdí prezidentka 03 - Modified: 2024-04-18 11:12:24 - Feat.: - Title: Čaputová povýšila a vymenovala generálov ozbrojených síl 04 - Modified: 2024-04-17 16:17:47 - Feat.: - Title: Prezidentka sa rozlúčila s Nitrianskym krajom symbolicky na zámku 05 - Modified: 2024-04-16 12:44:58 - Feat.: - Title: Čaputová poďakovala Dudovi za spoluprácu počas náročného obdobia. Dostala najvyššie štátne vyznamenanie
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 13:18