StoryEditor

Sulík pre HN: Konflikt s Matovičom nejde upokojiť. Hranica, kedy by som odišiel z koalície, existuje

22.12.2020, 23:00
O kompenzáciu škôd pre gastro sa mal postarať predseda vlády. Doteraz sa to nestalo, povedal v rozhovore pre HN minister hospodárstva a líder SaS Richard Sulík.

Roky ste vnímaný ako človek excelových tabuliek s nízkym EQ. Čelíte od premiéra množstvu invektív, ktoré vás navonok nechávajú chladným, čo podporuje tento obraz. Existuje hranica, po ktorej by ste buchli dverami a odišli z koalície?
Igora Matoviča poznám dvanásť rokov a on dvanásť rokov pozná mňa. Samozrejme, že hranica existuje, ale to si nechám pre seba.

Premiér vás obvinil, že môžete za obete COVID-19, posielal vás kopať hroby. Cítite zodpovednosť za mŕtvych počas pandémie?
K osobným útokom sa nebudem vyjadrovať. Nerobil som to doteraz, nebudem to robiť odteraz, lebo to neprospieva a nepribližuje nás to k skutočným riešeniam. Predpokladám, že to tak ani nemyslel.


Po poslednej výzve premiéra, aby ste podali demisiu ste, odkázali, že Slovensko má väčšie problémy, ako riešiť citové rozpoloženie Igora Matoviča. To nejako prospelo situácii?
Situácii by prospelo nechať to upokojiť, teraz sú skutočne iné veci na riešenie. Bohužiaľ, toto sa akosi nedarí.

Verejnosť je už mesiace svedkom vašich prestreliek. Viete sa vôbec ešte porozprávať medzi štyrmi očami?
Samozrejme, že vieme. Nemyslím, že sa nejako prestrelkujem ani s premiérom, ani s nikým iným. Jedna vec je povedať svoj názor a druhá vec je nejako sa v tých osobných útokoch vyžívať. A práve toto nerobím.

V minulosti vás rozhádali aj vaše vyjadrenia k rôznym obmedzeniam. Boli ste
najhlasnejším oponentom nepopulárnych opatrení. No zotrvávaním vo vláde mu jeho kroky legitimizujete. Prečo?
Nemyslím si, že ich legitimizujem. Ja sa hlasno ozvem, keď si myslím, že sa niečo robí zle. Robil som to vždy a aj to plánujem robiť naďalej. Ale rešpektujem, že väčšina nás prehlasuje.

Ak by šlo len o hašterenie medzi dvoma lídrami, asi by sa nad tým dalo mávnuť rukou. No rukojemníkmi sa stali aj deti, ktoré sa stále nevrátili do škôl. Keďže spravujete rezort školstva, cítite za to zodpovednosť?
Nie. My sme boli za to, aby sa otvorili školy. Keď však dostaneme odkaz, že školy sa otvoria, až keď sa umravním alebo niečo v tomto duchu... Robíme, čo je v našich silách.

Nevyčítajú vám vaši ministri, napríklad Branislav Gröhling, tieto konflikty, lebo ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-19 10:57:33 - Feat.: - Title: GALÉRIA Zrušené zubné benefity či Huliakov dymový experiment. Internet satiricky reaguje na aktuálnu politickú scénu 02 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 03 - Modified: 2024-04-19 12:46:22 - Feat.: - Title: Korčoka lákali do maďarského rádia. „Neurobil som to,“ hovorí pre HN a spomína červenú čiaru a pád do bahna 04 - Modified: 2024-04-20 09:37:51 - Feat.: - Title: Sulík pre HN: Slovensku chýba právo veta, za povinné rozdelenie migrantov môže Fico 05 - Modified: 2024-04-18 13:30:00 - Feat.: - Title: Čo sú susedské spory a ako sa v nich účinne brániť? Pre HN vysvetľuje advokát
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 13:19