StoryEditor

VIDEO: Čakanie v dlhých radoch aj osem hodín. Odberné miesta nezvládali nápor

22.12.2020, 15:19
Autor:
klklTASRTASR
Niektorí záujemcovia sa aj po niekoľkohodinovom čakaní v rade nakoniec na testy nedostanú.

Slováci sa pred sviatkami rozhodli vo veľkom testovať na koronavírus. Chcú tak eliminovať riziko prenosu nákazy pri stretnutí so svojou rodinou.

​Termíny pre samoplatcov na PCR testy sa rýchlo míňajú a na viacerých odberných miestach sa už na test tento rok nedostanete. 

Alternatívou je vystáť si radu na antigénové testovanie na jednom z mobilných odberových miest. Aj tie však zažívajú pred sviatkami nevídaný nápor. "V pondelok som na test čakala osem hodín," povedala o svojej skúsenosti redaktorka HN Alžbeta Gavendová. Rad na testovacie miesto pred ružinovskou nemocnicou v Bratislave mal podľa jej odhadu okolo dvesto metrov.

Ona ešte mala šťastie a na test sa dostala. Na miesto dorazila krátko po ôsmej ráno a bola 240. v poradí. Záujemcovia, ktorí prišli pol hodinu po nej už takí úspešní neboli. A krátko popoludní ich začali policajti otáčať s tým, že sa na rad už nestihnú dostať.

Rady sa v hlavnom meste tvorili aj dnes, s kamerou sme však zachytili kratšie rady. Viac si môžete pozrieť vo videu vyššie.

Situácia v Bratislave sa môže počas sviatkov ešte skomplikovať. Staré Mesto upozorňuje, že prevádzka odberných miest môže byť medzi sviatkami skomplikovaná, nakoľko personál bol povolaný do služby v prvej línii a je vyťažený na miestach najrizikovejšieho výkonu.

"Spoločne hľadáme riešenie, ako prevádzku MOM zabezpečiť. Všetky aktuálne informácie a zmeny oznámime prostredníctvom informačných kanálov Starého Mesta - webu, sociálnych sietí i mobilnej aplikácie,“ uviedol hovorca Starého Mesta Matej Števove.

Tlmočil zároveň výzvu samosprávy s najvyšším podielom seniorov zo všetkých mestských častí v Bratislave a takmer 600 obyvateľmi staršími ako 90 rokov, aby boli opatrovatelia v zariadeniach sociálnych služieb a seniori zaradení do očkovania v prvej fáze. "Priebeh ochorenia je u seniorov najkomplikovanejší a vyžaduje si nemocničnú starostlivosť,“ pripomenul Števove.

01 - Modified: 2024-02-23 13:51:08 - Feat.: - Title: Najväčšia štúdia o očkovaní proti covidu odhaľuje skutočné zdravotné riziká, ktorým čelíte 02 - Modified: 2024-02-16 23:00:00 - Feat.: - Title: Dlhý covid vplýva inak na deti aj tehotné. U nás pomoc chýba 03 - Modified: 2024-01-24 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako sa symptómy covidu zmenili s každým novým variantom 04 - Modified: 2024-01-16 08:33:46 - Feat.: - Title: Ohrozenie zdravotného systému a 7000 obetí. Štúdia odhaľuje dôsledky neočkovania sa proti covidu 05 - Modified: 2024-01-05 10:18:02 - Feat.: - Title: Ľudia s dlhým covidom sú vyčerpaní už po jednom cvičení. Štúdia zistila dôvod
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 13:36