TASR/Dano Veselský
StoryEditor

Nemocnice môžu skolabovať, varujú lekári. Posielajú výzvu ministrovi Krajčímu

22.12.2020, 12:25
Autor:
pebpebklkl
Kollár na brífingu kritizoval vládu za to, že nevyslyšala výzvy lekárov na sprísnenie epidemiologickej situácie.

Šéf slovenskej lekárskej komory Marián Kollár tvrdí, že situácia v nemocniciach je kritická. Podľa neho nezodpovedanou otázkou zostáva, s akými stratami vyjdeme z pandémie.

Kollár na brífingu kritizoval vládu za to, že nevyslyšala výzvy lekárov na sprísnenie epidemiologickej situácie, ktoré komora adresovala kabinetu Igora Matoviča pred mesiacom.

Ministra zdravotníctva Mareka Krajčího vyzýva, aby prijal pomocnú ruku lekárov a začal s nimi komunikovať. "Žiadame ho, aby v čo najkratšom čase zvolal stretnutie s odborníkmi." Ak sa tak nestane, tak to Kollár bude považovať za úplné zlyhanie.

Kollár vyzval ľudí v mene lekárov, aby prísne dodržiavali všetky platné opatrenia. Prosí ľudí, aby obetovali lyžovačku, skupinové zábavy na Silvestra a aby sa vyhýbali kontaktom s cudzími ľuďmi.

Podľa neho je situácia natoľko vážna, že nám hrozí kolaps zdravotníctva pre nedostatok personálu. 

"Skutočne všetci cítime, že prichádzajú sviatky, čo sú dni pokoja a mali by byť aj dni pohody. Skúsme tieto sviatky prežiť v kruhu najbližších, bez zbytočného stretávania sa s inými bez ohľadu na to, či sú zdraví, alebo majú negatívny antigénový test. Prežime tieto sviatky s tými, s ktorými ich budeme chcieť prežiť aj budúci rok," povedal na záver Kollár.

Koronavírus na Slovensku a vo svete 14:27 "Skutočne všetci cítime, že prichádzajú sviatky, čo sú dni pokoja a mali by byť aj dni pohody. Skúsme tieto sviatky prežiť v kruhu najbližších, bez zbytočného stretávania sa s inými bez ohľadu na to, či sú zdraví, alebo majú negatívny antigénový test. Prežime tieto sviatky s tými, s ktorými ich budeme chcieť prežiť aj budúci rok," povedal na záver Kollár. 14:25 Ak občania nepochopia, že situácia je veľmi vážna, tak môže prísť aj ku kolapsu zdravotníctva, hovorí prezident Slovenskej lekárskej komory Marian Kollár. 14:23 Problémom sú pacienti, ktorí sú prepustení po liečbe na covid-19, lenže nikto nemá záujem si ich zobrať. Zväčša ide o starších ľudí. 14:16 Okolo Silvestra by sa mal počet hospitalizácií na covid-19 zdvojnásobiť.   14:14 Marián Kollár hovorí, že najhoršia situácia je v nemocniciach v Trenčíne, v Nitre či vo Svidníku. 14:09 Podľa prednostu ružinovskej nemocnice Juraja Payera je počet lôžok dostatočný. Problémom začína byť starostlivosť o pacientov, ktorí nemajú ochorenie covid-19. 14:04 Podľa Kollára nie sú limitmi ani tak samotné lôžka, ale skôr zdravotnícky personál. 14:01 Na brífingu padla výzva na lepšie informovanie o vakcinačnom programe. 13:50 Ministra zdravotníctva Mareka Krajčího vyzýva, aby prijal pomocnú ruku lekárov a začal s nimi komunikovať. "Žiadame ho, aby v čo najkratšom čase zvolal stretnutie s odborníkmi." Ak sa tak nestane, tak to Kollár bude považovať za úplné zlyhanie. 13:48 Šéf lekárskej komory apeluje na lekárov, aby boli súdržní.  13:46 Marian Kollár vyzýva ľudí v mene lekárov, aby prísne dodržiavali všetky platné opatrenia. Prosí ľudí, aby obetovali lyžovačku, skupinové zábavy na Silvestra a aby sa vyhýbali kontaktom s cudzími ľuďmi. 13:42 Kollár na brífingu kritizuje vládu za to, že nevyslyšala výzvy lekárov na sprísnenie epidemiologickej situácie, ktoré komora adresovala kabinetu Igora Matoviča pred mesiacom. 13:42 Prezident Slovenskej lekárskej komory o fyzickej aj psychickej vyčerpanosti lekárov. Tvrdí, že ak lekári stratia dôveru vlády, tak sa môže zrútiť celý nemocničný aj zdravotný systém. 13:38 Podľa šéfa Slovenskej lekárskej komory Mariána Kollára je situácia kritická. Otázkou podľa jeho slov je len to, s akými stratami z pandémie vyjdeme. 10:14 Bilancia koronavíru Na Slovensku v pondelok pribudlo 2 663 pozitívne testovaných na ochorenie COVID-19 formou RT-PCR testov. Identifikovali ich z 13 289 vykonaných testov. Počet obetí sa nezvýšil. Z ochorenia COVID-19 sa vyliečilo ďalších 758 pacientov. 07:20 Nové opatrenia pre Britániu Vláda Spojených štátov zvažuje, že pre obavy zo šírenia novej, oveľa nákazlivejšej mutácie koronavírusu SARS-CoV-2, bude od všetkých cestujúcich prichádzajúcich zo Spojeného kráľovstva požadovať negatívny výsledkok testu na koronavírus, ktorý nebude môcť byť od ich odletu starší viac ako 72 hodín. S odvolaním sa na zdroje z prostredia amerických leteckých spoločností a vlády o tom v utorok informovala agentúra Reuters.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 18:23