StoryEditor

Krčméry v HNtelevízii pomenoval kvalitu opatrení. Prezradil aj, v čom je nová mutácia vírusu nebezpečná

21.12.2020, 17:00
Pozrite si rozhovor s popredným infektológom Vladimírom Krčmérym v HNtelevízii.

Je nová mutácia koronavírusu nebezpečnejšia?
Táto mutácia bola publikovaná pred mesiacom pod názvom Delta 123 a zatiaľ sa vyskytovala sporadicky. Za ten mesiac nabrala taký poloepidemický charakter. Má to dve strany mince, tú dobrú alebo tú zlú, začnem najskôr tou zlou. Zlá správa je, že transmisibilita je väčšia, možnosť prenosu sa blíži k chrípke. Poviem príklad. Keby som ja mal chrípku a dnes by som vás nakazil, zajtra už môžete ochorieť, pretože schopnosť nakaziť ľudí v okolí je väčšia. Koronavírus je zákernejší, pretože prvé tri, štyri dni neviete, že som vás nakazil a klinické prejavy prichádzajú až od štvrtého do desiateho dňa. Pri chrípke to nastupuje hneď, ale aj skôr vyzdraviete.

Máme sa jej teda viac báť?
Zlá stránka je, že táto mutácia je chytľavejšia a ľahšie nainfikuje okolie, dobrá stránka je, že je mierumilovnejšia. Má nižšiu mortalitu, menej ľudí na ňu zomiera a menej ľudí má ťažké klinické príznaky. Snaží sa v populácii dlhšie prežiť, a preto omnoho menej zabíja. Toto je to, čo vieme za mesiac, a keďže toho nevieme veľa, okolité krajiny sú opatrné. Francúzi v nedeľu v noci zavreli hranice, zatiaľ na 48 hodín úplne.

Je to asi logické po skúsenostiach, ktoré majú.
Áno. Je to síce nová mutácia, chcem však povedať, že koronavírusy nemajú takú veľkú mutačnú schopnosť ako vírus chrípky. Keď to mám veľmi zjednodušiť, túto mutáciu by som prirovnal, čo sa týka klinických príznakov, k chrípke, ale s tým, že má niekoľkonásobne nižšiu mortalitu. V prvej vlne zomrelo v Británii 10 až 15 percent ľudí, v niektorých domovoch opatrovateľských služieb pre seniorov zomreli kompletne všetci. Keď sa pozriete na mortalitu teraz, tak je troj- až štvornásobne nižšia. To je tá dobrá stránka veci.

Bude proti nej účinné súčasné očkovanie?
Čo sa týka očkovania, vakcína vytvára veľké spektrum vírus neutralizačných protilátok a stimuluje naše bunky na dostatočné hladiny protilátok. Za ten mesiac, čo o nej vieme, by mala vakcína účinkovať aj na túto mutáciu. Chcem tie...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-19 08:54:12 - Feat.: - Title: Obávaný vírus sa nebezpečne priblížil k človeku. Vedcov z WHO najnovší vývoj prekvapil 02 - Modified: 2024-04-16 09:11:46 - Feat.: - Title: Mapa odhalila covidovú „oponu smrti“ naprieč Európou, Slovensko je na chvoste 03 - Modified: 2024-04-01 17:25:00 - Feat.: - Title: Prekonanie počtu turistov spred pandémie sa v tomto roku ešte neočakáva 04 - Modified: 2024-03-15 14:43:29 - Feat.: - Title: Slovenskí pacienti si ešte počkajú. Na jeden z respiračných vírusov u nás vakcínu ešte nemáme 05 - Modified: 2024-03-13 11:00:00 - Feat.: - Title: Ďalšia pandémia už naplno prepukla. Svet sa jej nedesí, lebo vo veľkom zatiaľ zabíja „len” zvieratá
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 01:48