TASR - Martin Baumann
StoryEditor

"Oddnes som jedným z vás." Matovič potvrdil, že má koronavírus

18.12.2020, 11:19
Autor:
klkl
Vláda je podľa Veroniky Remišovej pripravená aj na také situácie a vie rokovať na diaľku.

Novým koronavírusom sa nakazil aj premiér Igor Matovič. Ako prvé o tom informvali aktuality.sk

Matovič informáciu potvrdil na svojom facebooku. "Oddnes som jedným z Vás. Z Vás, o ktorých som každé ráno s napätím a strachom čakal správu v mojom mobile ešte predtým, ako to boli oficiálne výsledky," napísal a zverejnil snímku pozitívneho výsledku testu.

Premiér doplnil, že sviatky mal prežiť ako pomocná sila v nemocnici. "Teraz budú zrejme plány trochu iné. Áno, štatisticky by som to mal prežiť bez újmy, ale ak by som mal možnosť obetovať môj život za život tisícov nevinných obetí, urobím to," napísal. 

V statuse zároveň vyzval, aby boli ľudia ohľaduplní, opatrní a dodržiavali opatrenia. " Buďte, prosím, mimoriadne opatrní ... viem, pozerať na cudzieho človeka ako na číslo v rade, je pohodlné a v dnešnej dobe u mnohých populárne. Lenže ľudia čísla nie sú a žiadna starká a starký si naše sebectvo nezaslúži. Žiaden chronicky chorý človek si nezaslúži, aby sme ním opovrhovali a jeho život považovali za menejcenný, len preto, lebo my sme vraj “slobodní”. Nie, nie sme!" napísal.

Premiér sa v stredu zúčastnil rokovania vlády, po ktorom poskytol krátky brífing novinárom. 

Koaliční lídri v karanténe

Ministerka Veronika Remišová dnes v relácii na rádiu Expres potvrdila, že po medializácii informácii o nákaze premiéra Matoviča sa uchýli preventívne do karantény. "To je veľmi nepríjemná správa, to znamená, že ho budú mať aj viacerí členovia vlády​ a ja sama tým pádom odchádzam do karantény," povedala. 

​Remišová povedala, že vláda je pripravená aj na takéto situácie a rokovať dokáže aj na diaľku. "Čo sa týka ochromenia chodu vlády, sme na to pripravení, máme bezpečnostné počítače, ktorý si preberám, dostali sme školenia, môžeme rokovať aj online," dodala.

Do karantény ide po stretnutí s premiérom aj predseda parlamentu Boris Kollár. Informovala o tom kancelária národnej rady. Kollár bude päť dní v izolácii, následne pôjde na test.

Svoj pracovný program zrušil aj minister financií Eduard Heger, ktorý ide rovnako do karantény. "Rovní sme si nielen pred zákonom, ale aj pred koronou. Všetci, ktorí dodržiavajú odporúčania epidemiológov, majú môj rešpekt,“ povedal Heger s tým, že výsledok včerajšieho testu mal negatívny.

V karanténe je aj minister zdravotníctva Marek Krajčí, ktorý as kvôli tomu nezúčastnil ani tradičnej piatkovej tlačovej konferencie o aktuálnej pandemickej situácie. Očakáva, že viacerí členovia vlády budú pozitívni.

Nakaziť sa mohol v Bruseli

Na konci minulého týždňa sa Matovič zúčastnil summitu Európskej únie. V priebehu tohto týždňa mal pozitívny test na koronavírus aj francúzsky prezident Emmanuel Macron, ktorá sa podľa Elyzejského paláca nakazil pravdepodobne práve na summite.

​Otestovať sa kvôli tomu nechali aj ďalší predstavitelia európskych štátov, vrátane portugalského či španielskeho premiéra. Obom vyšiel negatívny test, napriek tomu podstúpi preventívnu karanténu.

Covid bol skôr tento týždeň potvrdený aj ministrovi pôdohodpodárstva Jánovi Mičovskému, v karanténe je aj minister Ján Budaj. Ten mal pozitívneho šoféra.

Do karantény dnes smeruje aj Budajov štátny tajomník Michal Kiča, ktorý má podozrenie na koronavírus.

Počas týždňa sa objavili informácie o nákaze aj u opozičného lídra Petra Pellegriniho a Erika Tomáša.

01 - Modified: 2020-12-16 16:59:37 - Feat.: 0 - Title: Krajčího covidový semafor na vláde prešiel. Čierny stupeň by nás poslal do totálneho lockdownu 02 - Modified: 2020-12-17 22:11:22 - Feat.: 0 - Title: Náhly lockdown pripraví biznis o desiatky miliónov 03 - Modified: 2020-12-17 22:11:37 - Feat.: 0 - Title: Posledný deň pred lockdownom: Hrozia nálety ľudí, zmätky a panické nákupy 04 - Modified: 2020-12-16 15:10:48 - Feat.: 0 - Title: Zákaz vychádzania sa začne skôr. Do platnosti vstúpi už v sobotu (prehľad výnimiek)
01 - Modified: 2024-04-11 14:04:03 - Feat.: - Title: Matovič chce odvolávať ministerku Dolinkovú: Za pol roka urobila všetko v prospech Haščáka a Penty 02 - Modified: 2024-03-27 12:27:44 - Feat.: - Title: Nielen vláda, do Galanty prišiel aj Matovič. Pohŕdal Maďarmi rovnako ako Slota, burcuje proti Pellegrinimu 03 - Modified: 2024-03-24 16:32:42 - Feat.: - Title: Korčok má bašty ľavice, Pellegrini žiaril u Fica aj Huliaka. Matovič bez 500-euroviek zažil na východe fiasko 04 - Modified: 2024-03-24 17:39:37 - Feat.: - Title: Koho favorizujú tipéri na prezidenta? Kurzy na Korčoka a Pellegriniho sa po prvom kole zmenili 05 - Modified: 2024-03-20 16:00:00 - Feat.: - Title: Výroky kandidátov: Korčok hovoril o nevýhode voči Pellegrinimu, šéf parlamentu zas o tom, čím trpí Slovensko
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 10:23