TASR/Oliver Ondráš
StoryEditor

Ohňostroj v národnom parku je hanba, tvrdí vo výzve združenie Tatry máme radi

17.12.2020, 14:03
Autor:
TSTS

Každý, kto počas osláv odpaľuje v národných parkoch a prírode ohňostroje a delobuchy, by sa mal hanbiť. Vo svojej výzve to uvádza občianske združenie Tatry máme radi. Združenie pripomína, že ľudia, ktorí v prírode odpaľujú ohňostroje nielenže porušujú zákon o ochrane prírody, ale ukazujú aj svoju necitlivosť voči prírode a jej obyvateľom.

Pred blížiacimi sa oslavami Nového roka, kedy to mnohí ľudia aj napriek zákazom a často aj na územiach národných parkov robia, preto združenie spúšťa výzvu „Ohňostroj v národnom parku je hanba“.

„Je to občianska výzva a každý ju môže podporiť podpisom, alebo tým, že ju bude s nami zdieľať na sociálnych sieťach. Nevieme síce ľuďom v takomto správaní zabrániť, ale chceme im jasne odkázať, že je to ich hanba. Čím viac ľudí sa k nám pridá, tým silnejší bude pocit hanby tých, ktorí sa takto zabávajú,“ povedal jeden zo zakladateľov združenia Tatry máme radi, herec Marcel Nemec a dodal, že iba nedávno verejnosť pobúrilo video človeka, ktorý sa vybral aj s rodinou na Kriváň a plánoval tam odpáliť ohňostroj.

Podľa združenia sú každoročne evidované prípady, kedy sa v dôsledku šoku z hluku a svetelných efektov zvieratá zrania alebo uhynú. Výzvu proti ohňostrojom v národných parkoch zverejnilo združenie aj na stránke.

Občianske združenie Tatry máme radi chce aj do budúcnosti upozorňovať na mnohé problémy, ktoré sa hromadia vo Vysokých aj Nízkych Tatrách, hľadať formy spolupráce, podporovať komunity v regióne, organizovať osvetové kampane a diskusné fóra. Združenie presadzuje názor, že o Tatrách, prírode a národných parkoch by mali rozhodovať zasvätení a odborne pripravení ľudia spolu s miestnymi komunitami.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 05:53