StoryEditor

Zajac: Slovensko je v zdravotníctve na konci Európy

16.12.2020, 23:00
Keď niečo dobre nefunguje, napríklad vaše auto je často pokazené, asi nebude dobré, aby prepravovalo ľudí, to platí aj pre tento systém, hovorí pre HN exminister zdravotníctva Rudolf Zajac

Máte pocit, že rezort zdravotníctva či vláda zvládajú pandémiu?
Na to sa nemusím pozerať ani z vrtuľníka, to vidí každý občan nielen z pozície orla, ale aj z pozície žaby. Nezvládajú. A má to viacero dôvodov.

Prvý je, že po prvej vlne, ktorá bola ešte len náznakom, sme prijali veľmi prísny lockdown. Pán premiér zvíťazil nad hnusobou, a tak si pravdepodobne mysleli, že všetko je za nami. Opak je pravda. Pandémie chodia v dvoch aj troch vlnách. Bolo to dobré riešenie, hoci prinieslo ekonomické škody.

Odvtedy, ak sledujete pôsobenie vlády, je to vlastne len mrhanie časom a príležitosťami. Nevytvoril sa žiadny logistický postup, čo sa bude robiť. Vyhlásili, že nevesty majú prednosť, menovite premiér Matovič. Nemali vôbec predstavu, ako sa správať, keď začnú vznikať lokálne ohniská.

Keby sledovali niektorú z nemeckých alebo rakúskych televízií, videli by, aký je postup. Ak vznikajú lokálne ohniská, tak sa musia začať robiť lokálne opatrenia. Tie sa nerobili. Následne to v októbri vybuchlo.

Ako to vyzeralo v nemocniciach?
Do 15. októbra chodili pacienti do nemocníc bez čohokoľvek, pozitívni s ochorením COVID-19 boli pokojne uložení aj pri negatívnych pacientoch. A v tých nemocniciach nie sú zdraví ľudia, to znamená, že všetci mali väčšiu šancu sa nakaziť. Potom nastali koaličné rituály. Hovorím to preto, že na niekom tá zodpovednosť bude ležať, a to nielen na Matovičovi. O ňom si môžeme myslieť, čo chceme. Osobne som presvedčený, že pre svoje organizačné a vládnuce schopnosti či schopnosti vytvárať a riadiť vládu tam nemá čo robiť. Veď to je zložitá vec! Začnú sa naťahovať medzi sebou, potom sa toho chopí Naď, ktorý to tu začne organizovať tak trošku hlupáckymi metódami, v chaose sa urobí celonárodné testovanie. Ľudia ani nevedeli, kto bude testovať a za akých podmienok. Niekoľkonásobne sa tam porušili zákony.

Myslíte si, že samotný nápad na celonárodné testovanie bol dobrý alebo zlý?
Nemá to význam, čo sa aj ukázalo. Urýchlene sa ma...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-18 07:08:26 - Feat.: - Title: Pacientom hrozia poplatky. "Zajacovky" by obmedzili návštevy lekára, v ich počte sme lídrom v únii 02 - Modified: 2024-01-21 05:38:00 - Feat.: - Title: České zdravotníctvo je ďaleko pred nami. Kde robíme chybu? 03 - Modified: 2023-12-29 14:30:00 - Feat.: - Title: České verzus slovenské zdravotníctvo: Exminister Zajac hodnotí, v čom sú oproti nám lepší 04 - Modified: 2023-12-15 09:31:20 - Feat.: - Title: Analýza: Ako často sa mení minister zdravotníctva? Porovnanie SR, ČR a Nemecka 05 - Modified: 2023-10-25 22:00:00 - Feat.: - Title: Šéfka kontrolného úradu sa sporí pre porušenie zákona. Podľa mimovládok je diskutabilná aj činnosť vo firme
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 12:48