StoryEditor

Vo vládnom programe nemáme tunelovanie

22.11.2007, 23:00

Vedeli ste o stredajšom stretnutí premiéra Roberta Fica a predsedu ĽS-HZDS Vladimíra Mečiara?
Nevedel som, ale, samozrejme, náš pán premiér mal možnosť rokovať a myslím si, že sa rozhodol správne.
Premiér vyzval ministra Jureňu, aby odstúpil z funkcie. Súhlasíte?
Je to rozhodnutie premiéra, konzultované s vedením strany, napokon on vedie túto vládu a nesie plnú zodpovednosť za vládu aj pred parlamentom aj pred občanmi nášho štátu. Považujem to z hľadiska politickej zodpovednosti za správne rozhodnutie.
HZDS trvá na tom, že minister ich dôveru má a nechcú, aby odstúpil z funkcie. Očakávate, že minister premiérovu výzvu aj napriek tomu prijme a odstúpi sám?
Neviem povedať, ako sa rozhodne. Závisí od politickej kultúry, či je schopný prevziať politickú zodpovednosť. Pán minister mal dostatok času, aby tieto škandalózne veci riešil rázne, čo sa nestalo.
Ak neodstúpi, premiér je pripravený požiadať prezidenta Ivana Gašparoviča, aby ministra odvolal. Hovorili ste s prezidentom aj vy o tomto zámere?
Je to takto pripravené, premiér s ním hovoril, v akej veci príde za prezidentom. Zopakujem, je to na rozhodnutí pána premiéra a jeho kroky podporujem.
Očakávate, že požiadavke premiéra vyhovie?
To neviem povedať, ja nie som jeho hovorca, aby som to komentoval.
Nemalo sa to predsa riešiť aj na úrovni Koaličnej rady?
Stále dookola len rokujeme a rokujeme a veci sa nehýbu. Veril som, že aj ĽS-HZDS spraví kroky, ktoré dokážu, že táto vláda nebude riešiť veci tak, ako to riešila vláda Mikuláša Dzurindu.
Pán Slota však hovorí, že nevedel o rozhodnutí premiéra. Nemal byť o tom ako tretí koaličný partner informovaný?
Neviem, čo pán Slota povedal, či vedel, alebo nevedel. Myslím si, že rozhodnutia pána premiéra sú správne. Treba na jednej strane vysoko oceniť odbornú profesionalitu ministra, ale tu nejde o jeho odbornosť, ale o politickú zodpovednosť. Je to výstrahou každému rezortu, ak sa objavia takéto chyby a minister nebude konať, preberá zodpovednosť.
Neobávate sa odchodu HZDS z vlády?
Je to na rozhodnutí HZDS, ako sa bude správať a aký záujem má na zotrvaní v tejto koalícii.
Je v tomto prípade Smer pripravený na predčasné voľby?
Zvažujeme všetky alternatívy. V kritických časoch treba rázne konať tak, aby sa v budúcnosti takéto prípady neopakovali.
Je reálny scenár náhrady HZDS inou stranou, prípadne menšinová vláda?
Neviem, čo bude, keď sa urobí krok A, čo príde ako krok B. Teraz neviem povedať, či sme pripravení, alebo nie sme. Ja považujem za najčistejšie riešenie nové voľby.
Ste za nové voľby?
Nie. Hovorím to, ak by sme mali brať takéto preskupenia, to by sa mi nezdalo najideálnejšie. My sme išli do tejto koalície s terajším partnermi a záleží od nášho partnera, ako sa rozhodne.
V pondelok bude parlament vyslovovať dôveru predsedovi parlamentu Pavlovi Paškovi iniciovanú opozíciou. Neobávate sa, že vám to HZDS vráti pri hlasovaní a pridá sa k opozícii?
Každý sa musí rozhodnúť, vidieť a pozerať do budúcnosti, či chce pôsobiť v koalícii a chce plniť programové vyhlásenie vlády. Vo vládnom programe nikde nebolo to, že by sme podporovali spôsoby tunelovania štátneho majetku.
Pán Zala povedal, že hlasovanie HZDS za nedôveru predsedovi parlamentu by znamenalo koniec koalície. Je to aj váš názor?
Neviem teraz povedať. Radšej počkám do pondelka.
Mikuláš Dzurinda vyzval premiéra, že ak neodvolá dnes šéfa Správnej rady Slovenského pozemkového fondu Miloslava Šebeka a nominantov Smeru, navrhne v parlamente vyslovenie nedôvery premiérovi...
Nerád to počúvam od takých politikov, ktorí majú maslo na hlave. Vieme veľmi dobre ako SDKÚ a SMK šafárili v pozemkovom fonde. Mali by si spytovať oni svoje svedomie a netváriť sa teraz, že o tom nevedia. Neakceptujem, čo čert hovorí.
Takže neplánujete odvolať celé vedenie pozemkového fondu?
Prečo by sme mali. Nech sa povie, čo sa stalo. Problémy vznikli v apríli, keď bol jediiným šéfom a štatutárom pán Bríza.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 09:44