TASR/Martin Baumann
StoryEditor

Koalícia z väzby urobila politický mučiaci nástroj, tvrdí Fico. Chce preverovať Lučanského prípad

13.12.2020, 10:56
Autor:
domadoma
Robert Fico v súvislosti so zranením Milana Lučanského vo väzbe vyzval na prešetrenie udalostí.

Bývalý policajný exprezident, ktorý bol obvinený v rámci akcie Judáš, v stredu vo väzbe utrpel zranenie, ktoré si vyžiadalo lekársky zákrok. 

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) dnes informovala, že Lučanský si mal v cele poraniť oko pri páde na kovovú posteľ. 

​Opozičný Robert Fico (Smer-SD) v súvislosti s prípadom vyzval na jeho prešetrenie, keďže podľa jeho slov "nemôžeme veriť ani vyšetrovateľovi, ani dozorovému prokurátorovi, ani ministerke spravodlivosti a nemôžeme veriť nikomu, kto je spojený s týmto prípadom."

Ako mučiaci nástroj 

"Z väzby táto vládna koalícia urobila politický mučiaci nástroj," myslí si Fico. Od zadržaných sa podľa neho očakáva, že sa "vo väzbe zlomia a budú rozprávať a udávať".

"Ide o väzbu, ktorá má plniť aj mučiaci účel, nemám na mysli, že by niekoho mali biť po hlave pelendrekmi, ale podmienky vo väzbe sú podstatne prísnejšie, ako je to v prípade výkonu trestu odňatia slobody," povedal.

Podľa Fica sú Tibor Gašpar a Milan Lučanský umiestnení vo väzbe v Prešove preto, aby im bola sťažená komunikácia s advokátmi, ktorí ich môžu na hodinovej báze navštevovať. "Ak je advokát z Bratislavy alebo Nitry, tak tam nemôže byť každý deň, nehovoriac o rodine."

"Vôbec sa nebudem čudovať, ak sa tým, čo sa deje na Slovensku, bude zaoberať Európska únia," uzavrel Fico. 

Bez cudzieho zavinenia

"Obvinený Lučanský bol umiestnený v ústave na výkon väzby v Prešove a tam v stredu na základe priebežnej kontroly došlo k zisteniu, že je namieste urobiť vyšetrenie. Súviselo to s okom, nebol žiadny dôvod uvažovať o tom, že by došlo k cudziemu zavineniu, k vyšetreniu došlo na základe iniciatívy zboru a následne došlo k operácii vo vojenskej nemocnici v Ružomberku," zhrnula dnes udalosti zo stredy ministerka spravodlivosti. 

Vylúčila cudzie zavinenie či pokus o samovraždu. "​Neopatrne spadol na kovovú posteľ, toto je príbeh, ktorý pán Lučanský povedal príslušníkovi zboru. Spadol, nebral to poranenie na žiadnu váhu a potom robil kliky," povedala. V cele bol v tom čase sám.

Lučanský sa v súčasnosti nachádza v nemocnici pre obvinených v Trenčíne. Jeho zdravotný stav je stabilizovaný a neexistujú obavy o ohrozenie jeho života, potvrdil to i generálny riaditeľ Zboru väzenskej a justičnej stráže Milan Ivan. 

"Všetci sme videli americké filmy, kde bol človek vo väzbe buď zbitý alebo napadnutý iným spôsobom, radšej povedal, že spadol na zem, rozbil si oko a potom ešte robil kliky, ako by mal mať v budúcnosti nejaký problém s dozorcami alebo spoluobvinenými," spochybnil vyjadrenia ministerky spravodlivosti Robert Fico.

"Nezostáva mi nič iné, len sa obrátiť na človeka, ktorý vedie Výbor pre ľudské práva v Národnej rade," povedal Fico. Plánuje tak urobiť zajtra ráno. 

01 - Modified: 2024-04-24 14:23:39 - Feat.: - Title: Šéf Najvyššieho súdu Šikuta reaguje na Fica: Ide o politický útok. Je nemysliteľné vydať celú databázu 02 - Modified: 2024-04-24 13:50:36 - Feat.: - Title: Fico: Je podozrivé, že všetky citlivé kauzy posudzoval Klimentov senát 03 - Modified: 2024-04-24 11:20:36 - Feat.: - Title: Vláda hasí veľký problém. Farmári môžu dostať bezúročnú pôžičku až do 100-tisíc eur, oznámil Fico 04 - Modified: 2024-04-23 09:20:03 - Feat.: - Title: Fedor Flašík mal veľké ústa 05 - Modified: 2024-04-22 12:11:43 - Feat.: - Title: Fico chce ovládnuť RTVS, tvrdí Gröhling. Šimečka odmieta útoky na kultúrnu obec
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 23:18