TASR/Martin Baumann
StoryEditor

Čo sa stalo Lučanskému v cele? Spadol na kovovú posteľ a potom robil kliky, tvrdí Kolíková

13.12.2020, 08:55
Autor:
domadoma
Bývalý policajný prezident Milan Lučanský sa vo väzbe zranil. Ministerka spravodlivosti vylúčila cudzie zavinenie či pokus o samovraždu.

Bývalý policajný prezident Milan Lučanský, ktorý je väzobne stíhaný pre podozrenia z korupcie, sa v stredu vo svojej cele poranil a bol prevezený do nemocnice. 

Informácie HN hovorili o zranení oka, no šírili sa i dezinformácie o tom, že mohlo ísť o pokus o samovraždu či cudzie zavinenie. 

​Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) dnes o veci informovala bližšie. 

Nešťastný pád

"Obvinený Lučanský bol umiestnený v ústave na výkon väzby v Prešove a tam v stredu na základe priebežnej kontroly došlo k zisteniu, že je namieste urobiť vyšetrenie. Súviselo to s okom, nebol žiadny dôvod uvažovať o tom, že by došlo k cudziemu zavineniu, k vyšetreniu došlo na základe iniciatívy zboru a následne došlo k operácii vo vojenskej nemocnici v Ružomberku," zhrnula udalosti Kolíková. 

"Môžem vylúčiť akékoľvek pochybnosti o tom, že došlo k fyzickému napadnutiu odsúdeného, že by došlo ku krvácaniu do mozgu, k viacnásobnej zlomenine nadočnicového oblúka, že by bol obvinený opakovane resuscitovaný, určite sa nejednalo o obvineného, ktorý mal oko mimo očnej jamky, nepodstúpil ani 11 hodinovú operáciu a ústav v Prešove neeviduje žiadny pokus o samovraždu."

"​Neopatrne spadol na kovovú posteľ, toto je príbeh, ktorý pán Lučanský povedal príslušníkovi zboru. Spadol, nebral to poranenie na žiadnu váhu a potom robil kliky," dodala. V cele bol v tom čase sám. 

Následne mal člen väzenskej stráže pri pravidelnej kontrole navrhnúť lekárske vyšetrenie obvineného. 

V súvislosti s obavami o zmene psychického stavu Lučanského ministerka povedala, že došlo k jeho prešetreniu, z ktorého však nevyplynuli závery, ktoré by zhoršenie potvrdzovali. Napriek tomu boli urobené opatrenia, ktoré by mali zabezpečiť nonstop sledovanie stavu obvineného.  "Zbor robí všetko preto, aby väzba bola zo strany obvinených zvládnutá." 

Akcia Judáš 

Generálny riaditeľ Zboru väzenskej a justičnej stráže Milan Ivan vylúčil akékoľvek pochybenie členov väzenskej a justičnej stráže v súvislosti s incidentom. "Preverili sme informácie, ktoré boli šírené, v žiadnom prípade nebolo zistené podozrenie," povedal. 

Lučanský sa v súčasnosti nachádza v nemocnici pre obvinených v Trenčíne, kam bol prevezený z Ústrednej vojenskej nemocnice v Ružomberku.

"Jeho zdravotný stav je stabilizovaný a neevidujeme žiadne ohrozenie jeho života," dodal šéf justičnej stráže. 

To, že k zraneniu nedošlo úmyselne a ani cudzím zavinením, dnes potvrdil aj Lučanského obhajca. "Vzhľadom na mediálne dezinformácie o zdravotnom stave môjho klienta s jeho písomným súhlasom podmieneným súhlasom rodiny, ktorý som dostal dnes, uvádzam, že k zraneniu nedošlo úmyselným a ani cudzím zavinením. Môj klient podstúpil operačný zákrok vo vojenskej nemocnici v Ružomberku. V súčasnosti je v pooperačnej liečbe vo väzenskej nemocnici Trenčíne. Jeho zdravotný stav je uspokojivý bez predpokladu dlhodobej liečby a trvalých následkov. Chce poďakovať všetkým zainteresovaným zdravotníkom, ako aj pracovníkom Zboru väzenskej a justičnej stráže za korektný prístup," uviedol jeho obhajca Matúš Beresecký.

Polícia obvinila v rámci akcie Judáš osem osôb vrátane Lučanského. Ide o ľudí, ktorí pôsobili a niektorí stále pôsobia vo vysokých funkciách Policajného zboru, Slovenskej informačnej služby a Kriminálneho úradu finančnej správy.

Trestnej činnosti sa mali dopúšťať dlhodobo, a to minimálne v ôsmich skutkoch. Obvinenia sa týkajú prijímania úplatku, podplácania, založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny a tiež ohrozenia dôvernej skutočnosti a vyhradenej skutočnosti.

01 - Modified: 2024-04-10 13:22:24 - Feat.: - Title: Sťažnosť proti zastaveniu trestného stíhania súvisiaceho s Lučanským zamietli 02 - Modified: 2024-04-05 11:51:49 - Feat.: - Title: Kolíková poukázala na dôležitosť vypočúvania kandidátov na sudcu Ústavného súdu 03 - Modified: 2024-04-02 13:42:45 - Feat.: - Title: Šutaj Eštok: Žiadna kampaň, len som prezentoval svoje názory. Je to donebavolajúce, reaguje Kolíková (duel) 04 - Modified: 2024-03-11 15:18:39 - Feat.: - Title: Gašpar odmieta, že sa pri získaní kompetencií šéfa SIS obchádzala prezidentka 05 - Modified: 2024-03-07 17:01:05 - Feat.: - Title: Kolíková zvolá na pondelok mimoriadny výbor k SIS, aby sa Gašpar predstavil. Chce vedieť jeho ciele
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 10:09