StoryEditor

Slovensko ťahajú do zlých čísiel šialene horiace okresy, päť krajských miest by malo ísť okamžite do karantény, tvrdí odborník

12.12.2020, 23:00
Trend sa v 90 percentách okresov zhoršuje a čísla infikovaných stúpajú, hovorí v rozhovore pre HN dátový analytik a spoluzakladateľ projektu Dáta bez pátosu Ivan Bošňák.

Nedávno ste ministrovi zdravotníctva odporučili, že ak budú prijaté opatrenia až od 21. decembra, nech začne stavať poľné nemocnice. Ukazujú čísla, že sa blíži kolaps zdravotníctva?
Kolaps nenastane, lebo lekári si nakoniec poradia, pacientov uložia na chodbu alebo oddelenia nejako zreprofilizujú. Ale v nemocniciach je určite kritická situácia, o ktorej hovoria a píšu priamo lekári, primári, prípadne riaditelia nemocnice. V niektorých regiónoch najmä zberné nemocnice majú kritickú situáciu, čo znamená, že buď im veľmi rastie počet pacientov alebo dlhodobo neklesá. Napríklad v Nitre je 105 pacientov s covidom a už je tam 105 pacientov od 14. novembra. To isté je v Košiciach IV., rovnako Považská Bystrica, Ilava alebo Púchov, už aj Trenčín má blízko k stovke pacientov. Oni nevedia, kde to má limit, koľko ich ešte bude. Problém je, že pacienti v lepšom stave zostanú v nemocnici sedem až desať dní, ťažšie stavy, ktorých je do 20 percent, skončia na JIS alebo na pľúcnej ventilácii a sú hospitalizovaní aj týždne. Nemocnice prijímajú veľmi veľa ľudí, problém je prietok a prísun pacientov a to niektorých pacientov v ľahšom stave lekári pošlú liečiť sa domov. 

Dovolím si interpretovať vaše posledné výstupy: situáciu považujete za veľmi vážnu.
Situácia je vážna preto, lebo trend je zlý. Trend sa v 90 percentách okresov zhoršuje a čísla infikovaných stúpajú. Dramatické je to tam, kde stúpa sedemdňová incidenia na 100-tisíc obyvateľov z čísel z 300 na 500 alebo 500 na 700. To sú okresy Púchov, Trenčín, Považská Bystrica a najhoršie je, že tieto okresy neklesli ani počas plošného testovania, vždy mali vysoké čísla a trvale rastú. Teraz je takých okresov veľa, sú to celé oblasti pri hraniciach s Českom na západe Slovenska. Už to začína byť opäť Žilina, Martin, Banská Bystrica, Zvolen, Myjava, Slalica. Rýchlo a na vysoké čísla nad 500 narástla aj Nitra, ktorá má spádovú nemocnicu a vysokú mobilitu občanov v priemyselnej výrobe. Musíme si pripustiť, že problém je veľký.

Kde je problém?
Najhoršie je to, že v niektorých okresoch alebo oblastiach v decembri rastie incidenica veľmi rýchlo. Dramatickými číslami sa stále nikto nezaoberá. Skupinu vodcov boja s pandémiou: premiér, minister zdravotníctva a hlavný hygienik som nevidel Nitru, Trnavu a ani Trenčín spomínať ako problém. Spomínali Bratislavu a Veľký Krtíš, prípadne Levice, kde sú čisla oproti Považiu dlhodobo polovičné alebo na tretine. A ak niečo oznamovali, tak hovorili o opatreniach a dátumoch, ktoré nám nedávali zmysel. Stále bojujeme s rýchlo sa šíriacim vírusom, ktorý behom týždňa dokáže preskočiť v rodine, v práci v spoločnosti na ľudí v okolí nakazených.

Aký pred...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2020-11-11 10:41:36 - Feat.: 0 - Title: Čadca nám už dávno zhorela. Dátový analytik povedal, v ktorých okresoch problém zostane
01 - Modified: 2024-04-16 09:11:46 - Feat.: - Title: Mapa odhalila covidovú „oponu smrti“ naprieč Európou, Slovensko je na chvoste 02 - Modified: 2024-04-01 17:25:00 - Feat.: - Title: Prekonanie počtu turistov spred pandémie sa v tomto roku ešte neočakáva 03 - Modified: 2024-03-24 16:47:36 - Feat.: - Title: Súboj Korčoka a Pellegriniho o Banskú Bystricu sa skončil jednoznačne, víťaz bral o tretinu viac hlasov 04 - Modified: 2024-03-13 11:00:00 - Feat.: - Title: Ďalšia pandémia už naplno prepukla. Svet sa jej nedesí, lebo vo veľkom zatiaľ zabíja „len” zvieratá 05 - Modified: 2024-03-09 15:46:23 - Feat.: - Title: Covid a chrípka sú nebezpečné. Starším ľuďom sa rozhodia všetky chronické choroby, hovorí pre HN infektológ
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 08:55