TASR/Pavol Zachar
StoryEditor

Protivládny protest kotlebovcov v centre Bratislavy. Polícia zasahovala, predviedli 12 ľudí

12.12.2020, 10:50
Autor:
TASRTASRchocho
Nepovolený protest sa konal od 12.00 na Hodžovom námestí v Bratislave aj napriek tomu, že v rámci protipandemických opatrení je v platnosti zákaz zhromažďovania viac ako šiestich osôb.

V Bratislave sa aj napriek zhoršujúce sa pandemickej situácii na Slovensku konal v sobotu napoludnie protest proti vláde Igora Matoviča (OĽANO) a proti pandemickým opatreniam.

Na Hodžovo námestie pred Prezidentský palác prišlo niekoľko stoviek ľudí. Väčšina z nich nemala na sebe ochranné rúška. Nemali ich ani poslanci Národnej rady za ĽSNS Marian Kotleba a Milan Mazurek, europoslanec Milan Uhrík (ĽSNS) či exposlanec Peter Marček, ktorí sa postavili pred ľudí.

​Rečníci spochybňovali protipandemické opatrenia, testovanie ľudí na ochorenie COVID-19, ochranné rúška, vakcínu i očkovanie. Protestujúci kričali protivládne heslá. Kotleba vyhlásil, že vízie premiéra Igora Matoviča (OĽANO) rozkladajú vlasť. Vládna koalícia si podľa neho spravila z Ústavy trhací kalendár a núdzový stav chce vyhlasovať, ako len chce.

Protest monitorovala aj polícia. Na mieste boli i ťažkoodenci, ktorí po skončení akcie zasahovali a zadržali pritom niekoľko osôb. Dôvodom zrejme bolo, že medzi demonštrantami došlo k potýčke. 

"​V priebehu verejného zhromaždenia na Hodžovom námestí bol viackrát vykonaný služobný zákrok príslušníkmi policajného zboru. V tejto súvislosti bolo prevedených celkovo 12 osôb, pričom v troch prípadoch ide o podozrenie z trestného činu drogovej trestnej činnosti, nebezpečného vyhrážania a prejavov extrémizmu. Ostatné osoby sa dopustili priestupku zo zákona o zhromaždovacom práve," informovala policajná hovorkyňa Veronika Martiniaková.

"V priebehu zhromaždení boli vyhotovené viaceré audiovizuálne záznamy, ktoré momentálne vyhodnocujeme za účelom zadokumentovania protiprávnych konaní. Stotožnené osoby z verejných zhromaždení, ktoré sa pohybovali bez rúška budú pre podozrenie z priestupku oznámené ÚVZ ktorý je príslušný na prejedanie takéhoto priestupku. V otázkach zhromaždovacieho práva budú stotožnené osoby oznámené príslušnému okresnému úradu na prejedanie priestupku," doplnila hovorkyňa.

Protivládny protest 14:06 Videá z policajného zásahu

13:44 Zásah polície
Zdroj: HN/Akos Cseplö
Zdroj: HN/Akos Cseplö
13:43 Polícia po oficiálnom konci protestu zadržala niekoľkých protestujúcich Po skončení protestu zrejme došlo medzi niekoľkými protestujúcimi k potýčke. Nasledoval policajný zásah, ktorý sa skončil zadržaním viacerých osôb.
13:29 Ľudia postupne odchádzajú spred Prezidentského paláca. 13:25 Protest sa skončil, ľudia ešte zostávajú na námestí. 13:06 Mikrofón do rúk vzal predseda extrémistov Marian Kotleba, ktorý je neprávoplatne odsúdený na štyri roky a štyri mesiace väzenia za rozdávanie šekov v hodnote 1488 eur. Viac sa dočítate tu: Kotleba je vinný, dostal štyri roky a štyri mesiace 13:04 Ani jeden z rečníkov doteraz nemal rúško. 12:56 Rečnili kontroverzný lekár Peter Lipták, exposlanec Peter Marček a teraz sa ujíma slova Milan Mazurek, ktorý kričí a prudko gestikuluje. 12:32 Prítomní sú aj policajti, ktorí obkľúčili celý priestor. 12:26 Reční europoslanec Uhrík, ktorý v minulosti odmietol odsúdiť deportácie slovenských občanov židovského pôvodu do nacistických vyhladzovacích táborov. Viac sa o tom dočítate tu: Uhríkov alibizmus: Transporty Židov? Nie som historik. Tiso? Jediný skutočný prezident 12:22 "Matovič do basy," skanduje dav. Predtým sa ozývali na adresu premiéra aj vulgarizmy. 12:19 Aktuálne sa davu prihovárajú rečníci. 12:16 Žena s mikrofónom privítala učastníkov nepovoleného protestu a predstavila prítomných politikov. Následne hrá hymna. 12:09 Väčšina ľudí až na výnimky ruško nemá
Zdroj: HN/Akos Cseplö
Zdroj: HN/Akos Cseplö
Zdroj: HN/Akos Cseplö
12:05 Ľudí na Hodžovom námestí postupne pribúda, dav sa už počíta na stovky. 12:04 Dorazil už aj predseda ĽSNS Marian Kotleba, na záberoch bolo vidieť poslanca jeho strany Andreja Medveckého, ktorý sa po voľbách 2016 vzdal poslaneckého mandátu pre trestné stíhanie za napadnutie cudzinca. 12:00 Na záberoch už vidieť aj za rasistické vyjadrenia právoplatné odsúdeného poslanca ĽSNS Milana Mazureka a europoslanca extrémistov Milana Uhríka. 11:56 Pred oficiálnym prezidentským sídlom Zuzany Čaputovej sú už destiaky ľudí vrátane exposlanca Petra Marčka. Námestím sa ozýva hudba, vidieť aj vlajku ĽSNS. 11:52 Protest nie je ohlásený a tým pádom ani povolený. Koná sa v čase núdzového stavu, kedy platí zákaz zhromažďovania nad šesť osôb. Okrem toho aj v situácii, kedy výrazne rastú počty ľudí nakazených koronavírusom. Včera denný prírastok dosiahol nový rekord - 3 707 nových prípadov. 11:51 O 12.00 sa má pred Prezidentským palácom na Hodžovom námestí v Bratislave začať protest proti vláde a proti opatreniam na spomalenie šírenia koronavírusu. Okrem iných naňho ľudí zvolával aj predseda extrémistov z ĽSNS Marian Kotleba.

01 - Modified: 2024-04-20 09:25:30 - Feat.: - Title: "Kto iný, ak nie my?" Proeurópskym protestom v Tbilisi dominovala mládež, odmietajú zákon o zahraničnom vplyve 02 - Modified: 2024-04-20 07:46:00 - Feat.: - Title: Bratislava opäť symbolicky otvára svoje brány, konajú sa mestské dni 03 - Modified: 2024-04-18 14:08:09 - Feat.: - Title: Bratislavské letisko patrí k desiatke najlepších letísk vo východnej Európe 04 - Modified: 2024-04-18 14:00:59 - Feat.: - Title: V Bratislave sa poobede tvoria kolóny, zdržíte sa aj 20 minút 05 - Modified: 2024-04-19 12:52:07 - Feat.: - Title: V Bratislave vznikne veľký parkovací dom pre takmer 500 áut. Má slúžiť aj tým, ktorí smerujú do centra mesta
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 14:12