StoryEditor

SNS má ministra, starosta obavy

19.05.2009, 00:00

Novým ministrom životného prostredia sa podľa všetkého stane súčasný štátny tajomník ministerstva pôdohospodárstva -- Viliam Turský (na snímke). Rovnako ako odvolaný exminister Ján Chrbet, ktorý bol odvolaný pre kauzu predaja emisných kvót, je aj on človekom predsedu SNS Jána Slotu.

Turský bol v hre o kreslo ministra životného prostredia už aj vlani v auguste, keď SNS hľadala nového nominanta namiesto Chrbetovho predchodcu Jaroslava Izáka, ktorý musel odísť pre sporné prerozdeľovanie envirodotácií. V súčasnosti žije Turský v obci Stránske. Starosta tejto obce Jaroslav Mitaš, ktorá má do tisíc obyvateľov, tvrdí: "Neprichádzam s ním do styku, osobne sa nepoznáme." Napriek tomu neskrýva isté obavy -- má strach, že jeho obec získa zlú reputáciu. "Máme rozbehnuté nejaké projekty. Všetci si teraz budú myslieť, že je za tým protekcia. Každému budeme na očiach," povedal pre HN. Nového ministra však nemieni nijako využívať. "Nikdy som s ním nemal problém a čo mám informácie, nikdy na neho neboli žiadne ponosy," dodal Mitaš.

Denník Plus 1 deň napísal, že Turský chodí so Slotom aj na poľovačky. Pochádza z lesníckej rodiny z obce Turie v Žilinskom okrese, lesníctvo aj vyštudoval. V 80. rokoch pôsobil v Lesnom závode Žilina, neskôr ako vedúci lesnej správy Verín. V rokoch 1987 až 1990 pracoval v politických funkciách. V 90. rokoch pracoval nielen ako vedúci lesných správ, ale aj vo vedúcej funkcii v Lesnom závode Žilina. Od roku 2006 pôsobí na ministerstve pôdohospodárstva ako štátny tajomník. Voľné víkendy dodnes trávi najmä v hájovni a poľovnom revíri neďaleko obce Kunerad, kde roky pôsobil ako vedúci lesnej správy.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 17:48