TASR/Jaroslav Novák
StoryEditor

Krajčí reaguje na otváranie reštaurácií: Je to neprijateľné, padať môžu vysoké pokuty

08.12.2020, 12:04
Autor:
klkl
Hygienici vyzývajú, aby ľudia z bezpečnostného hľadiska prevádzky nenavštevovali.

Niektoré reštaurácie sa napriek platným epidemiologickým opatreniam rozhodli už od dnes otvoriť svoje brány pre verejnosť. Tento krok dnes odsúdil aj minister zdravotníctva Marek Krajčí aj hygienici. 

"S týmto sa štát musí vyrovnať, toto je neprijateľné," povedal minister v relácii rádia Expres. Ako ďalej dodal, porušenie pravidiel môžu skontrolovať hygienici, ktorí následne v spolupráci s políciou udelia pokuty. 

​Tie môžu byť vysoké. Varuje pred tým Krajčí aj samotní hygienici, ktorí varujú pred "exemplárnymi sankciami."

"Veľmi neradi by sme sa dostali do tejto situácie, pretože podnikateľský sektor je počas pandémie aj tak ťažko skúšaný. Ak to však bude potrebné, budeme k tomu musieť v záujme ochrany zdravia pristúpiť," píšu v stanovisku hygienici.

Hovorkyňa ÚVZ Daša Račková pre HN potvrdila, že úrady verejného zdravotníctva môžu v tomto prípade udeliť pokuty do výšky 20-tisíc eur. Krajčí upozornil, že pokuty nemusia byť udelené na mieste. "Hygienici prídu, pozrú, keď bude otvorená prevádzka, poznačia si veci v spolupráci s políciou a takíto prevádzkovatelia môžu očakávať vysoké pokuty," vysvetlil.

Tí ľudí vyzvali, aby takéto prevádzky nenavštevovali. "V tejto situácii je mimoriadne dôležitá osobná zodpovednosť každého z nás. Chránime tým seba aj svojich blízkych."

O tom, že situácia na Slovensku sa zhoršuje, hovoril aj minister Krajčí. "Takto veľa pacientov v nemocniciach sme tu ešte nemali," povedal s tým, že k tomu prispeli aj novembrové protesty. Plošné testovanie podľa ministra síce šírenie zamedzilo, no po ňom neprišla ďalšia intervencia, naopak uvoľňovanie opatrení, takže sa "logicky musí zhoršovať situácia."

Otváranie prevádzok včera ohlásila iniciatíva Bojujeme za naše gastro v spolupráci s Úniou fitnesscentrier Slovenska. Pomoc od štátu považujú za nedostatočnú a upozorňujú, že bojujú o prežitie. 

01 - Modified: 2024-04-16 13:53:35 - Feat.: - Title: Zrušenie zubných benefitov môže podľa Krajčího znížiť záujem ľudí o prevenciu 02 - Modified: 2024-02-23 13:51:08 - Feat.: - Title: Najväčšia štúdia o očkovaní proti covidu odhaľuje skutočné zdravotné riziká, ktorým čelíte 03 - Modified: 2024-02-16 23:00:00 - Feat.: - Title: Dlhý covid vplýva inak na deti aj tehotné. U nás pomoc chýba 04 - Modified: 2024-01-25 10:20:17 - Feat.: - Title: Prezidentské voľby: Matovičovo hnutie rozhodne o postupe do konca týždňa, v hre je kandidatúra Krajčího 05 - Modified: 2024-01-24 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako sa symptómy covidu zmenili s každým novým variantom
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 23:04