TASR/Lukáš Grinaj
StoryEditor

Prečo sme boli úspešnejší ako Liverpool? Britskí vedci urobili štúdiu o testovaní na Slovensku

08.12.2020, 09:23
Autor:
TASRTASR
Podľa štúdie znížilo hromadné testovanie na Slovensku šírenie nákazy o 60 percent.

Hromadné testovanie na ochorenie COVID-19, ktoré sa konalo na Slovensku, pomohlo znížiť šírenie nákazy o 60 percent.

K tomuto zníženiu však prispeli aj tvrdé karanténne opatrenia, uvádza sa v štúdii britských vedcov, o ktorej v pondelok informoval denník The Guardian.

Výskumníci dospeli k záveru, že hromadné testovanie obyvateľstva na Slovensku antigénovými rýchlotestami viedlo k zhruba 60-percentnému obmedzeniu šírenia nákazy počas jedného týždňa.

Tento pokles sa však podarilo dosiahnuť aj vďaka prísnym karanténnym a ďalším opatreniam, ktoré testovanie sprevádzali.

Hovoria o presvedčivých dôkazoch

Autori štúdie, na vypracovaní ktorej sa podieľal tím expertov z Londýnskej (vysokej) školy hygieny a tropickej medicíny (LSHTM), dali tento vývoj do kontrastu s anglickým Liverpoolom, kde sa konalo masové testovanie, avšak bez súčasného uplatňovania tvrdých reštrikcií. Štúdia britských vedcov zatiaľ neprešla recenzným procesom.

"Existujú pomerne presvedčivé dôkazy, že lockdown v kombinácii s hromadným testovaním viedli na Slovensku k veľmi výraznému obmedzeniu záťaže infekciou COVID-19," uviedol docent Stefan Flasche z LSHTM.

Vyliatie vedra vody do ohňa

To, čo sa podarilo dosiahnuť na Slovensku, prirovnal k vyliatiu veľkého vedra vody do ohňa, zredukoval sa rozsah plameňov, hoci nedošlo k ich úplnému uhaseniu.

"Minimálne sa podarilo získať určitý čas, nebolo potrebné zavádzať štvor- alebo päťtýždňový lockdown," domnieva sa Flasche.

Obzvlášť pritom vyzdvihol význam toho, že na Slovensku boli umiestňovaní do karantény aj členovia domácnosti infikovaných osôb.

Briti hovoria o úspechu na Slovensku

K úspechu plošného testovania na Slovensku viedla podľa jeho slov aj citlivosť použitých antigénových rýchlotestov od firmy Biosensor, ktoré schválila aj Svetová zdravotnícka organizácia (WHO), a tiež skutočnosť, že ich vykonávali výterom z nosa profesionálni zdravotníci.

"Spomedzi nakazených, ktorí podstúpili testovanie, Slovensko pravdepodobne zachytilo až 90 percent," tvrdí Flasche.

Testovanie v Liverpoole

Naproti tomu v anglickom Liverpoole, kde sa taktiež vykonávalo masové testovanie, sa zrejme nepodarilo zachytiť až 50 percent z celkového počtu aktuálnych prípadov nákazy a 30 percent vysokoinfekčných osôb.

Pri testovaní v Británii sa používali antigénové testy od firmy Innova.

V Liverpoole si okrem toho ľudia pod dohľadom zdravotníkov vykonávali odbery tyčinkami sami, avšak menej invazívnou formou než na Slovensku.

Niektorí vedci sú opatrnejší

Iní vedci však v súvislosti so štúdiou výskumného tímu z LSHTM zaujali opatrnejší postoj. Docent Alexander Edwards z univerzity v Readingu varuje pred predčasnými závermi.

Zdôrazňuje, že metóda plošného testovania nemusí byť univerzálne použiteľná a aplikovateľná v iných, napríklad britských podmienkach.

"Ťažko možno pripisovať zníženie počtu prípadov len samotnému hromadnému testovaniu. (Štúdia) napriek tomu uvádza niektoré indície, že plošný testovací program môže pomôcť zredukovať počet prípadov," uviedol Edwards.

Testovanie na Slovensku si v čase jeho realizácie všimli aj tlačové agentúry AFP a Reuters či britská verejnoprávna stanica BBC.

Výsledky použitých antigénových testov sú - ako tieto médiá uviedli - síce rýchlo dostupné, no menej spoľahlivé než výsledky PCR testov.

Testovanie podrobili aj kritike

Reuters i BBC poukázali na pomerne vysokú nepresnosť týchto testov, BBC písala až o 30-percentnej.

Kritici testovanie spochybnili vzhľadom na čas a vynaložené finančné prostriedky, a pritom vysoký počet falošne negatívnych výsledkov, uviedol Reuters.

Plošnému testovaniu na Slovensku sa v novembri venoval aj britský odborný časopis The British Medical Journal (BMJ).

Vypočítal, že približne 25 percent ľudí s pozitívnym testom v skutočnosti zrejme nebolo nakazených.

Magazín tiež poukázal na možnosť nákazy na testovacích miestach.

"Z dlhodobého hľadiska sú pri takýchto skríningových programoch problematické aj etická stránka, náklady a efektivita v pomere k nákladom," napísal v BMJ emeritný profesor verejného zdravotníctva na Univerzite v Edinburghu Raj Bhopal.

01 - Modified: 2024-02-23 13:51:08 - Feat.: - Title: Najväčšia štúdia o očkovaní proti covidu odhaľuje skutočné zdravotné riziká, ktorým čelíte 02 - Modified: 2024-02-16 23:00:00 - Feat.: - Title: Dlhý covid vplýva inak na deti aj tehotné. U nás pomoc chýba 03 - Modified: 2024-01-24 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako sa symptómy covidu zmenili s každým novým variantom 04 - Modified: 2024-01-16 08:33:46 - Feat.: - Title: Ohrozenie zdravotného systému a 7000 obetí. Štúdia odhaľuje dôsledky neočkovania sa proti covidu 05 - Modified: 2024-01-05 10:18:02 - Feat.: - Title: Ľudia s dlhým covidom sú vyčerpaní už po jednom cvičení. Štúdia zistila dôvod
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 09:41