TASR/Štefan Puškáš
StoryEditor

Salmanovovcov odsúdili na šesť a sedem rokov. Do väzenia však už nepôjdu

07.12.2020, 13:36
Autor:
TASRTASR
Obaja by si mali tresty odpykať v ústave s minimálnym stupňom stráženia.

Ruských podnikateľov Alexandra a Sergeja Salmanovovcov v pondelok Špecializovaný trestný súd v Pezinku uznal za vinných v prípade podplácania. Sergeja Salmanova odsúdil súd na sedem rokov a Alexandra Salmanova na šesť rokov. Tresty by si mali odpykať v ústave s minimálnym stupňom stráženia.

Sergeja Salmamova odsúdil súd aj na peňažný trest vo výške 15-tisíc eur a v prípade jeho nezaplatenia mu udelil náhradný trest vo výške 18 mesiacov. Alexandra Salmanova odsúdil na peňažný trest vo výške 10-tisíc eur a v prípade jeho nezaplatenia sa mu k trestu pripočíta ďalších 12 mesiacov väzenia.

Verdikt nie je právoplatný, obhajca Viktor Križiak sa odvolal a prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Vasiľ Špirko si ponechal zákonnú lehotu na prípadné odvolanie. Obhajca proces označil za inkvizičný.

Dvojica však na trest výkonu odňatia slobody nemusí nastúpiť. ŠTS v pondelok totižto spojil dva skutky podplácania do jedného. V rámci jednej kauzy boli podnikatelia odsúdení a podmienečne prepustení na slobodu. V rámci druhej zase boli v roku 2016 oslobodení.

"V zmysle záverov Najvyššieho súdu (NS) SR bolo vykonané dokazovanie. Súd doplnil dokazovanie v zmysle tohto rozhodnutia. Opätovne overil výpoveď svedkyne Márie Z. Po opätovnom vykonaní dokazovania súd dospel k záveru, že obaja obžalovaní sú vinní z prečinu podplácania v zmysle podanej obžaloby," odôvodnil predseda verdikt trojčlenného senátu ŠTS. Išlo o pokračujúcu trestnú činnosť podplácania v dvoch prípadoch. Skutkov podplácania bývalých riaditeľov daňových úradov v Dunajskej Strede a Šamoríne sa mali dopúšťať v roku 2010. Ani jeden z obžalovaných si verdikt nevypočul, dali súhlas svojmu obhajcovi na pojednávanie v ich neprítomnosti.

Najvyšší súd 7. septembra vyhovel mimoriadnemu dovolaniu exministerky spravodlivosti Lucie Žitňanskej v prípade oslobodzujúcich rozsudkov nad dvojicou. Dovolanie podala Žitňanská v roku 2017.

Najvyšší súd zrušil rozsudok ŠTS a následne aj právoplatný verdikt NS SR a prikázal ŠTS, aby v úplatkárskej kauze, v ktorej bol odsúdený bývalý riaditeľ Daňového úradu v Dunajskej Strede Dušan Klvaňa, nanovo rozhodol. NS SR zdôraznil, podnikatelia boli oslobodení v júli 2015 a až v auguste bolo podmienečne zastavené stíhanie exriaditeľky Daňového úradu v Šamoríne Márie Z. V tejto úplatkárskej kauze bol odsúdený exriaditeľ Klvaňa.

Najvyšší súd v novembri 2016 oslobodil podnikateľov v prípade podplácania Klvaňu. Podnikatelia si podľa obžaloby prokurátora v apríli a máji 2010 zabezpečili neoprávnené vyplatenie nadmerných odpočtov DPH vo výške 443-tisíc eur.

Za desaťpercentnú províziu mal vyplatenie zabezpečiť práve Klvaňa. Úplatok mal exriaditeľ prevziať osobne. Z titulu svojej funkcie mal zabezpečiť bezproblémové vyplatenie nadmerných odpočtov a zároveň včas poskytovať služobné informácie o dožiadaniach z iných daňových úradov a polície.

Najvyšší súd uznal podnikateľov za vinných v inom prípade, a to z podplácania Márie Z. Podľa obžaloby podnikatelia Márii Z. sľúbili za vybavenie bezproblémového vrátenia DPH rovnako desať percent z uplatnených odpočtov. Sergeja S. odsúdili v tomto prípade na sedem rokov a jeho syna Alexandra na šesťročný trest odňatia slobody. Oboch podmienečne prepustili na slobodu.

01 - Modified: 2024-04-16 08:08:29 - Feat.: - Title: Kauza herca Baldwina, ktorý pri nakrúcaní zastrelil kameramanku, má dohru. Do väzenia však nejde on, ale niekto úplne iný 02 - Modified: 2024-04-12 14:44:31 - Feat.: - Title: Obžalovaná „grófka“ Rošková prišla na súd. Prokurátor navrhol nižší trest aj pre jej bezúhonnosť 03 - Modified: 2024-04-14 08:00:00 - Feat.: - Title: Na škole zastrelil štyroch spolužiakov, no odsúdili jeho rodičov. O úmysloch svojho syna vedeli, no nijako nezasiahli 04 - Modified: 2024-04-09 19:19:06 - Feat.: - Title: Rodičov útočníka z americkej strednej školy odsúdili na 10 až 15 rokov väzenia 05 - Modified: 2024-04-08 08:22:18 - Feat.: - Title: Agáta Hanychová zverejnila, koľko peňazí dostáva od Soukupa a Prachaře. Priznala aj výdaje. Je v pluse?
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
16. apríl 2024 16:11