TASR - Martin Baumann
StoryEditor

Akcia Judáš: Sudkyňa rozhodla. Lučanský a spol. idú do väzby

06.12.2020, 07:14
Autor:
redredTASRTASR
Okrem policajného exprezidenta dnes sudkyňa v Pezinku rozhodovala aj o ďalších obvinených.

Vyjadrenia po rozhodnutí môžete sledovať tu:

Sudkyňa pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu v Pezinku Pamela Záleská v nedeľu od skorého rána rozhodovala o návrhu prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry väzobne stíhať policajného exprezidenta Milana Lučanského a ďalších štyroch obvinených v rámci akcie Judáš.

Okrem policajného exprezidenta teda rozhodovalo aj o návrhu na väzobné stíhanie pre osoby Borisa Beňu, Petra Gašparoviča, Mariana Kučerku a Ladislava Vičiana.

Všetkých sa napokon rozhodla vziať do väzby, oznámil prokurátor Peter Kysel. Všetci obvinení podali voči rozhodnutiu sťažnosť. Definitívne slovo tak bude mať Najvyšší súd.

"Sudkyňa vyhovela návrhu prokurátora, zobrala do väzby všetkých piatich obvinených, o ktorých dnes rozhodovala, z dôvodov kolúznej a pokračovacej väzby. Nebol akceptovaný dôvod útekovej väzby vo vzťahu k trom obvineným," povedal Kysel. Potvrdil, že sa vzdal práva na podanie sťažnosti, keďže rozhodnutie súdu považuje za správne a zákonné.

Pri všetkých je dôvodom obava z ovplyvňovania svedkov a pokračovania v trestnej činnosti. 

Lučanského obhajcaMatúš Beresecký rozhodnutie o vzatí do väzby pre médiá nekomentoval. "Som viazaný povinnosťou mlčanlivosti. Tak vo veci, ako aj v postupe orgánov činných v trestnom konaní alebo súdu," uviedol ešte po výsluchu klienta.

V rámci akcie Judáš bola obvinená aj dvojica osôb Jozef Rehák a Daniel Čech. Tých vzala sudkyňa do väzby ešte v sobotu. Dôvodom väzby je v ich prípade obava z možného ovplyvňovania svedkov.

"Rozhodnutie nie je právoplatné, obvinení podali proti nemu sťažnosti a sťažnosť podal aj prokurátor proti neakceptovaniu preventívnej väzby u jedného z obvinených," spresnila hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjáková. O sťažnostiach rozhodne Najvyšší súd.

Polícia obvinila v rámci akcie Judáš osem osôb. Ide o ľudí, ktorí pôsobili a niektorí stále pôsobia vo vysokých funkciách Policajného zboru, Slovenskej informačnej služby a Kriminálneho úradu finančnej správy.

Trestnej činnosti sa mali dopúšťať dlhodobo, a to minimálne v ôsmich skutkoch. Obvinenia sa týkajú prijímania úplatku, podplácania, založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny a tiež ohrozenia dôvernej skutočnosti a vyhradenej skutočnosti.

01 - Modified: 2024-04-10 13:22:24 - Feat.: - Title: Sťažnosť proti zastaveniu trestného stíhania súvisiaceho s Lučanským zamietli 02 - Modified: 2024-01-08 12:58:23 - Feat.: - Title: Užívatelia prerazili ďalšie dno: Facebooková stránka na podporu obeseného generála sa zmenila na bizarný receptár 03 - Modified: 2022-12-05 15:14:02 - Feat.: - Title: Radačovský spochybnil závery vyšetrovania prípadu smrti Lučanského 04 - Modified: 2022-11-25 13:55:04 - Feat.: - Title: Mikulca mrzí zneužívanie Lučanského smrti, Kolíková ocenila záver vyšetrovania 05 - Modified: 2022-11-25 11:20:43 - Feat.: - Title: Lučanský spáchal samovraždu, prokuratúra definitívne vylúčila cudzie zavinenie
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
18. apríl 2024 13:20