TASR/Pavel Neubauer
StoryEditor

Vláda sa vracia k pôvodnému návrhu otvárania škôl, hovorí Gröhling

04.12.2020, 09:10
Autor:
TASRTASRmahomaho
Minister tvrdí, že školy sa budú môcť dobrovoľne zapojiť do otvárania.

Vláda dnes mimoriadne rokuje o otváraní škôl. Minister školstva Branislav Gröhling pred zasadnutím uviedol, že kabinet sa vracia k pôvodnému návrhu, ktorý vypracoval jeho rezort.

"Každé jedno zlepšenie, ktoré príde v nasledujúcich minútach pomôže k tomu, aby sme sa dopracovali k tomu, ako budeme otvárať školy," hovorí s tým, že teraz budú pod časovým stresom.

Minister tvrdí, že školy sa budú môcť dobrovoľne zapojiť do otvárania. "Tam vychytáme tie technické záležitosti a problémy a od januára už aspoň budeme vedieť, ako budeme otvárať školy," dodal.

Podľa Gröhlinga je dôležité, aby vláda stála za jednotným rozhodnutím. 

Krízový štáb návrh neschválil

Minister prišiel v utorok na krízový štáb s návrhom, aby sa otvorili školy, v ktorých sa dá otestovať aspoň 70 percent žiakov a aspoň jeden zákonný zástupca každého žiaka.

Krízový štáb jeho návrh neschválil a premiér Igor Matovič povedal, že berie testovanie na školách do vlastných rúk.

​Avizoval, že v pondelok by sa niektoré školy na Slovensku mohli otvoriť. Priznal, že jedna zo škôl, ktorá sa do pilotného testovania zapojí, bude aj súkromná škola, kde chodia jeho dcéry.

Gröhling deklaruje, že sa s premiérom určite nejakým spôsobom dohodnú.

Rokovanie o otváraní do Vianoc

Minister pôdohospodárstva Ján Mičovský pred rokovaním vlády spresnil, že majú rokovať o tom, či, v akom rozsahu a ktoré školy sa otvoria do Vianoc.

Vicepremiérka a ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Veronika Remišová považuje za dôležité pre vzdelanie a socializáciu detí, aby sa vrátili do škôl.

"Je to pre nás veľká priorita. Deti musia mať prednosť pred akýmikoľvek opatreniami v rámci uvoľňovania," skonštatovala.

Remišová verí, že sa dohodnú

Oceňuje, že premiér sa zaujíma o túto tému, podotýka však, že to musí byť priorita celej vlády a fungovať musí úzka koordinácia medzi ministerstvom školstva a ministerstvom zdravotníctva.

"Deti nemôžu byť rukojemníkmi politických hádok. Chceme, aby sa postupne otvorili všetky školy, od 2. stupňa základných škôl cez maturitné ročníky," uviedla Remišová.

Verí, že Gröhling a Matovič sa v piatok dohodnú. Bez súčinnosti ministra školstva sa podľa vicepremiérky téma otvárania škôl riešiť nemôže.

01 - Modified: 2024-04-13 22:00:00 - Feat.: - Title: Výroky politikov: Fico spustil kritiku na všetky strany. Šimečka ho vyzval, aby prestal okolo seba kopať 02 - Modified: 2024-04-11 14:04:03 - Feat.: - Title: Matovič chce odvolávať ministerku Dolinkovú: Za pol roka urobila všetko v prospech Haščáka a Penty 03 - Modified: 2024-03-27 12:27:44 - Feat.: - Title: Nielen vláda, do Galanty prišiel aj Matovič. Pohŕdal Maďarmi rovnako ako Slota, burcuje proti Pellegrinimu 04 - Modified: 2024-03-24 16:32:42 - Feat.: - Title: Korčok má bašty ľavice, Pellegrini žiaril u Fica aj Huliaka. Matovič bez 500-euroviek zažil na východe fiasko 05 - Modified: 2024-03-24 17:39:37 - Feat.: - Title: Koho favorizujú tipéri na prezidenta? Kurzy na Korčoka a Pellegriniho sa po prvom kole zmenili
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
14. apríl 2024 10:28