TASR/Jaroslav Novák
StoryEditor

Nebavia ma už výhovorky, beriem to do vlastných rúk, reaguje Matovič na otváranie škôl

02.12.2020, 10:54
Autor:
TASRTASRredred
Premiér povedal ministrovi školstva, že sa už na to nedokáže pozerať.

Premiér Igor Matovič preberá pilotné testovanie žiakov na ochorenie Covid-19 do vlastných rúk. Tvrdí, že už nechce počúvať výhovorky zo strany ministerstva školstva, keďže vidí ochotu niektorých riaditeľov škôl, starostov i primátorov zapojiť sa do testovania.

​Avizuje, že v pondelok by sa niektoré školy na Slovensku mohli otvoriť. Priznal, že jedna zo škôl, ktorá sa do pilotného testovania zapojí, bude aj súkromná škola, kde chodia jeho dcéry.

"Som sklamaný z prístupu ministerstva školstva k tejto veci. Stačilo. V stredu na vláde som požiadal ministra školstva Branislava Gröhlinga (SaS), aby v prípade, ak zabezpečím všetko ostatné, neblokoval otvorenie škôl. Bude to niekoľko škôl, ale chcem dokázať, že nie je čas na výhovorky," skonštatoval Matovič.

Je v kontakte s viacerými zriaďovateľmi, ktorí deklarovali, že dajú pretestovať žiakov, ich rodičov i svojich zamestnancov. Spomenul aj istého primátora mesta, ktorý vyjadril ochotu takto otvoriť všetky školy v pôsobnosti svojej samosprávy.

Predseda vlády vyhlásil, že chce na pilotnom otvorení niektorých škôl dokázať, že sa to dá. "Chcem dosiahnuť, aby v pondelok 'x' škôl na Slovensku otvorených bolo. Je to čisto moja osobná iniciatíva. Informoval som o tom ministrov," uviedol Matovič. Školáci, ktorí sa dajú otestovať, budú mať podľa neho prezenčnú výučbu. Neotestovaní žiaci sa majú vzdelávať dištančne.

Plán z dielne ministerstva školstva na návrat žiakov do škôl v utorok (1. 12.) ústredným krízovým štábom neprešiel. Ďalší návrh na návrat žiakov do škôl, v poradí už tretí, chce minister školstva, vedy, výskumu a športu Branislav Gröhling (SaS) predstaviť pred Vianocami, a to do 23. decembra.

​Žiaci druhého stupňa základných škôl sa dištančne vzdelávajú od 26. októbra. Rovnako sa z domu vzdelávajú aj žiaci stredných škôl. Vysokoškoláci sa majú vyučovať dištančne do konca zimného semestra. Výnimku majú len žiaci materských škôl a prvého stupňa základných škôl, tí sa môžu vzdelávať v školách prezenčne.

Rovnako sa v školách môžu vzdelávať aj žiaci zo sociálne znevýhodneného prostredia v malých skupinách, ktoré sa skladajú z maximálne piatich žiakov a pedagóga.

Pandémia koronavírusu 16:26 Spravím všetko preto, aby sme v pondelok nejaké školy otvorili. Pretože inak by som mal celkom slušnú hanbu, hovorí Matovič. 16:05 Bojím sa, aby sme neurobili chybu, povedal Matovič o voľbe generálneho prokurátora. 16:00 Testov máme málo. K dnešnému dňu malo prísť štyri milióny kusov. Mrzí ma, že za dva týždne nie sú nakúpené žiadne testy. V tomto prípade sa to nedarí, poprosil som aj ministra zdravotníctva a hospodárstva nech sa dohodnú, ide o životy ľudí, hovorí Matovič. 15:58 Nebudem už počúvať výhovorky, ako sa niečo nedá. Státisíce detí čakajú, kedy sa konečne dostanú do školy. A my len počúvame to sa nebude dať. Rozhodol som sa to zobrať do vlastných rúk a ukázať, že sa dá otvoriť školy, povedal Matovič. 15:57 Bude to pilotný projekt a verím, že aj ministerstvo školstva uvidí, že sa to dá a už nebudeme počuť výhovorky, tvrdí premiér. 15:56 "Minister školstva neprišiel s plánom, aby presvedčil mkrízový štáb. Takýmto prístupom nebudú deti v škole ani v apríli. Informoval som Gröhlinga, ja už sa na to nedokážem pozerať," povedal premiér. 15:55 Chcem dokázať, že nie je čas na výhovorky. Ak chceme dostať deti do škol, tak ich dostaneme do škôl. Chcem ukázať, že sa to dá, keď sa chce, povedal Matovič. 15:54 Premiér Igor Matovič tvrdí, že je sklamaný z prístupu ministerstva školstva. "Predstavil som plán komunitného testovania. Dnes je už 2. december a deti v škole ani chýru ani slychu," povedal premiér. 10:02 Za včera sa na Slovensku vyliečilo 2 879 pacientov. 10:01 Bilancia koronavírusu V utorok laboratóriá z 11 136 PCR testov zistili 2 043 nových prípadov, pozitivita predstavuje 18,35 percenta.  Úrady hlásia aj ďalších 30 obetí.  07:15 Vakcína od Johnson & Johnson Americká nadnárodná spoločnosť Johnson & Johnson začala v utorok proces uchádzania sa o schválenie použitia svojej vakcíny proti ochoreniu COVID-19 v mimoriadnych prípadoch zo strany Európskej liekovej agentúry (EMA) i kanadských zdravotníckych úradov.

01 - Modified: 2024-04-17 11:20:03 - Feat.: - Title: Ako pri teroristickom útoku. Pre výskyt medveďa by sa mohla vyhlasovať mimoriadna situácia, rozhodla vláda 02 - Modified: 2024-04-17 10:01:08 - Feat.: - Title: Kaliňák kritizuje zmluvy uzavreté bývalým vedením. Volajú ho uplakaný podpredseda, reaguje Naď 03 - Modified: 2024-04-17 13:04:48 - Feat.: - Title: Drucker: Školy by mali mať od septembra o štyritisíc ľudí viac v pomocných profesiách 04 - Modified: 2024-04-17 09:01:20 - Feat.: - Title: Kaliňák pred rokovaním vlády: Nová nemocnica v Prešove bude spojením nového i súčasného komplexu 05 - Modified: 2024-04-03 09:11:23 - Feat.: - Title: Vyjadrenia ministrov po rokovaní vlády
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 15:46