TASR/Marko Erd
StoryEditor

Akcia Judáš: NAKA obvinila Lučanského, zadržala elitných funkcionárov

02.12.2020, 08:56
Autor:
mahomahoTASRTASR
NAKA zadržala pri akcii zatiaľ šesť osôb.

Národná kriminálna agentúra obvinila osem osôb v rámci akcie Judáš. Trestná činnosť sa týka najmä korupcie.

NAKA zároveň pokračuje v procesných úkonoch, zadržala zatiaľ šesť osôb. Informoval hovorca Prezídia Policajného zboru Michal Slivka.

Trestná činnosť sa má týkať korupcie, pričom jedna z osôb je obvinená aj z ohrozovania dôvernej a vyhradenej skutočnosti a vydierania a ďalšia osoba je obvinená aj zo založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny.

"Ide o osoby, ktoré v minulosti pôsobili, a niektoré stále aj pôsobia na vysokých funkciách Policajného zboru, SIS a Kriminálneho úradu finančnej správy," približuje polícia.

Obvinený je aj Lučanský

Podľa vyšetrovateľa sa obvinené osoby dopúšťali trestnej činnosti dlhodobo a minimálne v ôsmich skutkoch. Bližšie informácie poskytne polícia, keď jej to procesná situácia dovolí.

Denník N informuje, že medzi obvinenými je aj bývalý policajný šéf Milan Lučanský, toho však polícia nezadržala. Má byť na ceste z Chorvátska. S políciou sa dohodol, že príde na výsluch

Polícia mala podľa denníka zadržať bývalého viceprezidenta Finančnej správy Daniela Čecha

Podľa portálu noviny.sk NAKA zatkla aj bývalého šéfa Úradu zvláštnych policajných činností ministerstva vnútra Jozefa Reháka. 

Božie mlyny a Očistec

Polícia na sociálnej sieti informuje, že ide o ďalšie výsledky akcie Božie mlyny. V rámci nej v septembri zadržali bývalého šéfa kriminálneho úradu Finančnej správy Ľudovíta Makóa.

Makó odvtedy s políciou spolupracoval a aj na základe jeho výpovede sa uskutočnila akcia Očistec, po ktorej skončili za mrežami bývalý šéf polície Tibora Gašpar a čí exšéf protikorpučnej jednotky NAKA Róbert Krajmer.

Rovnako tak mali aj na základe jeho výpovedí zadržať dnes už bývalého špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika.

V polovici novembra vydal prokurátor príkaz na prepustenie Makóa z väzby.

Reakcie politikov

Na Lučanského obvinenie reagovali aj politici. Bývalá ministerka vnútra Denisa Saková, za ktorej pôsobenia bol Lučanský do funkcie vymenovaný, dúfa, že sa tieto kroky nedejú len na základe "pochybnej výpovede kajúcnika."

"Nezabúdajme, že práve za pôsobenia gen. Lučanského boli zatknutí vrahovia novinára a jeho partnerky. A za jeho pôsobenia vo funkcii, sa začali na Slovensku vyšetrovať veľké kauzy vyplývajúce z komunikácie Threema, ako sú Burka, Víchrica, Dobytkár a ďalšie," uviedla Saková.

Vicepremiér Richard Sulík oceňuje prácu ministra vnútra Romana Mikulca. "Pred voľbami sme sľúbili, že vyženieme smerácku mafiu a toto je výsledok. Nechcem povedať, že sme to my nejako riadili, o zatýkaní som sa dozvedel z novín. Už pred voľbami som povedal, že nebudeme mať červené oči, ale zabezprčíme, že polícia bude mať voľné ruky," hovorí Sulík.

01 - Modified: 2024-04-05 21:04:57 - Feat.: - Title: NAKA pokročila v kauze únosu Vietnamca: Obvinila osem ľudí, je medzi nimi aj Ficov bývalý poradca 02 - Modified: 2024-04-05 10:56:31 - Feat.: - Title: Súd zamietol návrh na neodkladné opatrenie v prípade vyšetrovateľov NAKA, informuje rezort Šutaja Eštoka 03 - Modified: 2024-03-22 14:00:24 - Feat.: - Title: Finančná správa predĺži úradné hodiny call centra pre podávanie daňových priznaní 04 - Modified: 2024-03-20 13:16:43 - Feat.: - Title: Minister vnútra by chcel reformu NAKA zrealizovať v najbližších mesiacoch 05 - Modified: 2024-03-19 16:45:00 - Feat.: - Title: Za nesplnené daňové úlohy hrozia úrady sankciami. Odložením týchto povinností však môžete ušetriť stovky eur
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
15. apríl 2024 20:38