StoryEditor

Šéf Dôvery pre HN: Zdravotníctvo riadia bez debaty

01.12.2020, 23:00
Ak kroky štátu budú pokračovať, z pohľadu pacienta bude zabezpečenie starostlivosti horšie, povedal pre HN generálny riaditeľ poisťovne Dôvera Martin Kultan.

Analytik INEKO Dušan Zachar sa obáva, že dofinancovaním štátnej VšZP sa Slovensko nebezpečne priblíži k naplneniu sna niektorých vládnych politikov o vyhladovaní súkromných poisťovní, ktoré by mali byť motivované odísť z trhu. Zdieľate tieto jeho pocity?
Je na tom kus pravdy. Vzťah ministerstva zdravotníctva k zmenám v zdravotnom poistení je v prvom rade plný chaosu. Človek nevie, čo má očakávať. Je tam cítiť jednu vec. Ministerstvo ako keby chcelo centrálne riadiť zdravotníctvo. Rozhodovať, čo bude kde potrebné, rozhodovať príkazmi podobne, ako to bolo v plánovanej ekonomike pred 50 rokmi. Už vieme, aký to má následok: nedostatky, problémy, videli sme, ako to bolo za komunizmu, keď sa čakalo na všetko, od toaletného papiera až po bicykel. Obávam sa, že je tu evidentná snaha autokraticky a centralizovane riadiť celý sektor. Súčasťou je aj neláska voči všetkému, čo nie je štátne. Považujem to za veľmi nebezpečný trend.


Jedným z argumentov, prečo je potrebné Všeobecnej zdravotnej poisťovni poslať peniaze, je aj koronavírus. Ten však zasiahol všetkých. Máte vaše zvýšené náklady alebo znížené výnosy vyčíslené?
Koronavírus zasiahol ekonomiku, vidieť to už na takom parametri, ako sú PN a OČR. Oproti minulému roku to pre zdravotnú poisťovňu Dôvera momentálne znamená výpadok na poistnom 23 miliónov eur. To je obrovské číslo a do konca roka to bude 25 až 30 miliónov eur. Okrem toho ani mzdy nerástli až tak, ako by to bolo za normálnych okolností. Aj nezamestnanosť je nižšia, ako sa očakávalo. Toto všetko má za následok relatívne masívny výpadok vo výške desiatok miliónov eur. Na druhej strane sú náklady, ktoré sú rôznorodé. Sú tam typy zdravotnej starostlivosti, ktorá sa poskytovala minimálne. Napríklad do kúpeľov šlo málo ľudí, časť nebola ani na prevencii a niektoré operácie sa odložili. Na druhej strane máme zvýšené náklady spojené s COVID-19 a protiepidemiologickými opatrenia...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-23 10:54:22 - Feat.: - Title: SaS kritizuje návrh k vyplateniu príspevkov organizáciám v zdravotníctve 02 - Modified: 2024-04-23 17:07:06 - Feat.: - Title: Slovenskí pacienti vraj chodia k lekárom viac než treba. Pravda však môže byť inde, pomohli by dve opatrenia 03 - Modified: 2024-04-23 22:00:00 - Feat.: - Title: Chcete si dodatočne legalizovať stavbu? Ak nedodržíte podmienky, hrozí vám mastná pokuta (rozhovor) 04 - Modified: 2024-04-23 13:21:11 - Feat.: - Title: Nový šéf SPP pre HN: Zmluva s Gazpromom je výhodná, ak by nám zastavili plyn, minieme o 140 miliónov eur viac 05 - Modified: 2024-04-22 14:00:00 - Feat.: - Title: Archívny rozhovor s etnologičkou: Pravý Slovák alebo pravý Slovan, čo to je? Niečo také neexistuje
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 09:07