StoryEditor

Haščáka obvinili z korupcie. V sídle Penty zasahovali policajti so samopalmi

01.12.2020, 15:37
Autor:
ČTKČTKredred
Polícia zadržala a obvinila šéfa Penty Jaroslava Haščáka z korupcie a z prania špinavých peňazí.

V sídle finančnej skupiny Penta v bratislavskom Digital Parku od dnešného popoludnia zasahovala polícia až do noci. Informujú o tom aktuality.sk.

Predtým zadržali šéfa finančnej skupiny Jaroslava Haščáka a obvinili ho z korupcie a z legalizácie prímov z trestnej činnosti. Haščák bol na výsluchu na Račianskej ulici odtiaľ v doprovode kriminalistov išiel do sídla Penty.

​"Policajný zásah v priestoroch našej firmy, ako aj vznesenie obvinenia voči spolumajiteľovi Penty Jaroslavovi Haščákovi považujeme za neopodstatnené a neprimerané. Jaroslav Haščák sa dnes zúčastnil plánovaného výsluchu, ktorý sa mal týkať vyšetrovania približne päť rokov starého podozrenia z trestnej činnosti z údajného nelegálneho obchodovania s nahrávkami z kauzy Gorila. Po skončení tohto výsluchu bolo Haščákovi vznesené obvinenie. V tejto záležitosti, ako aj počas viac ako 8 rokov trvajúceho vyšetrovania kauzy Gorila, poskytoval Jaroslav Haščák vždy plnú súčinnosť. Zásadne odmieta akékoľvek nelegálne konanie v súvislosti s aktivitami bývalého príslušníka SIS Ľubomíra Arpáša. Podnikne všetky právne kroky na svoju ochranu," píše sa v stanovisku Penty, ktoré zaslal hovorca Penty Martin Danko.

Policajti dlho do noci spisovali potrebné materiály a vykonávali prehliadky priestorov.

"Prebiehajú procesné úkony. Neviem či to súvisí s konkrétnou akciou. Nechcem sa vyjadrovať k detailom, pretože prebieha vyšetrovanie," povedal po rokovaní Ústredného krízového štábu minister vnútra Roman Mikulec.

Denník N uverejnil video, kde je vidieť pred sídlom Penty policajtov so samopalmi. Policajti zasahovali na šiestom a siedmom poschodí, kde sídli vedenie spoločnosti, vrátanie Jaroslava Haščáka. 

Polícia podľa portálu Aktuality.sk zadržala a obvinila Haščáka z korupcie a z prania špinavých peňazí. Prípad zrejme súvisí s únikom nahrávok z odposluchov v doteraz nevyšetrenej korupčnej kauze Gorila, ktorá sa týka podozrenia z podplácania vysokých politikov a úradníkov Pentou v rokoch 2005 a 2006.

Okrem jedného z najbohatších Slovákov Haščáka polícia podľa portálu obvinila aj bývalého riaditeľa kontrarozviedky Slovenskej informačnej služby (SIS) Ľubomíra Arpáša a jeho manželku, ktorá v minulosti tiež pracovala pre tajnú službu.

Portál Aktuality.sk napísal, že Arpáš vyniesol z SIS nahrávky z odpočúvania bytu, kde sa Haščák stretával s politikmi a úradníkmi a kde sa hovorilo o províziách či úplatkoch.

Nahrávky údajne Arpáš predal Haščákovi tak, že Arpáš spolu s manželkou založili spoločnosť, ktorá dostala od jednej z Haščákových firiem 194-tisíc eur za fiktívne analýzy a poradenské služby. Arpáš v minulosti tvrdil, že informácie a analýzy odovzdával niekdajšiemu šéfovi tajnej polície ŠtB v komunistickom Československu Alojzovi Lorencovi, ktorý spolupracoval s Pentou.

"Všetko podstatné sa dozviete v správnom čase. Všetko bude komunikovať minister vnútra. Ak tam polícia zasahuje, tak asi na to majú dôvod," reagoval počas rokovania ústredného krízového štábu minister obrany Jaroslav Naď. 

"Mafia je len tak silná, ako slabý je štát. Bodka," napísal zas na Facebook premiér Igor Matovič. 

Polícia aktuálny zásah nekomentuje, odkázala na Úrad špeciálnej prokuratúry.

Šéf Penty Jaroslav Haščák minulý rok vypovedal na NAKA aj o jeho vzťahoch s Marianom Kočnerom. 

01 - Modified: 2024-04-09 14:14:33 - Feat.: - Title: Penta sa teší z druhého najvyšieho medziročného zisku vo svojej histórii. Má plány pre ďalší rast 02 - Modified: 2024-04-09 15:04:03 - Feat.: - Title: Slovalco vypla, aj tak hlási zisk pol miliardy. Penta mení základy, spravila krok podľa vzoru Tkáča 03 - Modified: 2024-04-02 13:00:15 - Feat.: - Title: Najbohatším Slovákom už nie je Chrenko. Forbes vydal rebríček svetových miliardárov 04 - Modified: 2024-03-26 10:57:21 - Feat.: - Title: Penta predstavila projekt Southbank na južnom brehu Dunaja. Návrh pracuje s verejným priestorom aj zeleňou 05 - Modified: 2024-03-21 13:11:04 - Feat.: - Title: Penta zvažuje predaj spoločnosti Fortuna, hovorí sa o sume dve miliardy eur
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 14:29