StoryEditor

Neuropsychológ v HNtelevízii: Home office zmení naše mozgy. Človeka potrebujeme na porade cítiť

02.12.2020, 17:00
V HNtelevízii si pozrite rozhovor s neuropsychológom Robertom Krausem.

Máme advent a hádam všetci sa tešíme na Vianoce. Prečo práve tieto dni označujeme za výnimočné, magické, najkrajšie sviatky roka? 

Počas Vianoc väčšinou prichádza k spomaleniu. A vzhľadom na to, že spoločnosť urobila dobu veľmi rýchlou, tak mnohí sa tešia práve na to spomalenie, na to, že budú môcť stráviť čas so svojimi blízkymi. Cez Vianoce investujeme čas a pozornosť do aktivít, na ktoré sme si počas roku nenašli priestor.

Preto aj toto obdobie býva označované ako obdobie spomalenia, uvedomenia si hodnôt a nesie v sebe emočný podtón. Mnoho jednotlivcov spomína, reflektuje, uvedomuje si vďačnosť. Pre ďalších majú Vianoce duchovnú rovinu, ktorá nás pozýva k hlbšiemu kontaktu so sebou samým. 

Čo však, ak sme spomalili už v marci a celé rodiny sme zostali spolu doma? V čom budú teda Vianoce iné, ako bol apríl alebo máj? 

Predpokladám, že ak sa niečo dlho ťahalo, tak sa už vyriešilo. A preto by Vianoce mohli byť miestom a časom pohody a bezpečia. Uplynulé mesiace mohli spôsobiť, že sa v nás kumuloval nepríjemný emočný podtón. Z pomyselných citových bánk, ktoré máme otvorené u našich blízkych sme si už možno vybrali posledné body. 

Akože už sa máme plné zuby? 

Áno, presne tak a na tom druhom človeku nám prekáža už to, že vôbec existuje. Treba však myslieť na to, že aj konflikty, ktoré sa dejú počas pandémie medzi rodinnými blízkymi, umožňujú hlbšie spoznávanie. Konflikt ako taký nie je dobrý, ale nie je ani zlý. Akonáhle sa však začne bojovať, túžime po moci a nadradenosti a druhú stranu dávame do pozície menejcennosti, tak v danom momente sa konflikt stáva toxickým a negatívne nabúrava vzťah.

Rozpor je absolútne v poriadku, ľudia sú predurčení na to, aby sa hádali a tým pádom lepšie spoznávali hodnoty, názory a presvedčenia druhej strany. Pri bojovaní používame iróniu, sme agresívni a útoční, a to narúša vzťah. 

Je nevyhnutné byť na Vianoce šťastný? 

Myslím si, že šťastie ako také, neexistuje. Šťastie si iba vytvárame. To znamená, že neprichádza z vonkajšieho, ale vnútorného prostredia. Občas si myslíme, že nás materiálne veci robia šťastnými, ale podľa mňa nás šťastnými robia naše potreby, ktoré sa nachádzajú vo vnútornom prostredí. A preto ani nie je dôležité, čo dostaneme, ale ako na to náš organizmus zareaguje. Inými slovami, všetko sa nachádza na našich zmyslových receptoroch a ako budeme situáciu vnímať, záleží iba od nás. 

Tento rok budú sviatky zrejme v mnohých rodinách iné, ako zvyčajne. Presne tak, ako je iný celý rok 2020. Ako sa na inakosť sviatkov čo najlepšie pripraviť? 

Myslím si, že od marca sa mnohí priprav...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-16 10:00:00 - Feat.: - Title: Ľuďom sa nechce pracovať už ani z domu. Vytvárajú si digitálne klony, ktoré robia takmer všetku robotu za nich 02 - Modified: 2024-04-13 06:33:44 - Feat.: - Title: Práca z domu už nie je iba benefitom, ale bežnou požiadavkou moderného pracovného trhu 03 - Modified: 2024-02-23 13:51:08 - Feat.: - Title: Najväčšia štúdia o očkovaní proti covidu odhaľuje skutočné zdravotné riziká, ktorým čelíte 04 - Modified: 2024-02-16 23:00:00 - Feat.: - Title: Dlhý covid vplýva inak na deti aj tehotné. U nás pomoc chýba 05 - Modified: 2024-01-24 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako sa symptómy covidu zmenili s každým novým variantom
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
23. apríl 2024 12:01