Monika JankovskáTASR/J. Krošlák
StoryEditor

Jankovská sa na NAKA priznala ku korupcii. Podrobne sa vyjadrila aj k ľuďom, ktorí nie sú obvinení

25.11.2020, 12:02
Autor:
TASRTASR
Obhajca Moniky Jankovskej prezradil, čo viedlo bývalú štátnu tajomníčku k priznaniu.

Bývalá štátna tajomníčka ministerstva spravodlivosti Monika Jankovská sa v stredu pred vyšetrovateľom NAKA priznala k svojej trestnej činnosti.

V prestávke výsluchu to uviedol jej obhajca Peter Erdős, podľa ktoré rozsiahlo vypovedala k skutkom, ktoré sú jej kladené za vinu. Jankovská od rána vypovedala na nitrianskej expozitúre Národnej kriminálnej agentúry. Po výsluchu povedal, že Jankovská sa priznala aj ku korupcii.

"Z hľadiska delenia trestných činov v zmysle trestného zákona sú tam skutky, ktoré sú aj trestné činy korupcie. To znamená, že klientka priznala aj skutky týkajúce sa tejto trestnej činnosti," povedal Erdös.

​Erdős povedal, že Jankovská sa podrobne vyjadrila aj k jednotlivým osobám, ktoré sú obvinené za viaceré trestné činy, ako aj iným osobám, ktoré obvinené nie sú.

Advokát vysvetlil, čo viedlo bývalú sudkyňu k priznaniu. "Osem mesiacov vo väzbe zanechá na každom nejakú stopu. Jej rozhodnutie bolo slobodné, rozhodla sa pristúpiť k tomu tak, ako uznala za vhodné."

Obhajca nechce robiť on-line prenos

„Vypovedá, priznala sa k tomu a uviedla tie skutočnosti tak, ako ich ona vnímala a ako ona konala. Nespochybňujem to, že sa priznala. Priznala sa k svojej trestnej činnosti, vypovedala dosť rozsialo k tomu a k tým skutkom, ktoré sú jej kladené za vinu a uviedla všetky okolnosti, ktoré sú jej známe o tom, ako sa tieto skutky stali,“ povedal Erdős.

Ako uviedol, jeho klientka jednoznačne popísala skutočnosti, ktoré sa jej kladú za vinu. „Jasne popísala to, čo ona mala spraviť. To znamená, že je veľa vecí, ktoré sú napísané v uznesení o vznesení obvinenia, ale ktoré sa tak nestali,“ zdôraznil Erdős.

Spontánna výpoveď Jankovskej sa podľa jej advokáta už skončila, nasledovať budú otázky vyšetrovateľov. Výsluch bude pokračovať aj vo štvrtok.

Zmietla ju Búrka

​Portál topky.sk informoval, že Jankovská mala v októbri prokurátorke ponúknuť výpoveď a rozhodla sa s orgánmi činnými v trestnom konaní spolupracovať.

Už v minulosti sa hovorilo, že Jankovská chce vypovedať proti bývalému členovi vlády a oligarchovi. Z výpovede vtedy nič nebolo.

Jankovská, ktorá bola nominantkou Smeru, je obvinená v kauze Búrka z trestných činov podplácania a prijímania úplatku. 

Urobiť tak mala v kauze jednej z televíznych zmeniek, keď inštruovala sudkyňu Okresného súdu Bratislava V Zuzanu Maruniakovú, aby rozhodla v prospech Mariana Kočnera.

Ten bol neskôr za falšovanie tých istých zmeniek neprávoplatne odsúdený spolu s exriaditeľom televízie Markíza Pavlom Ruskom na 19-ročný trest odňatia slobody.

​V kauze Búrka bolo obvinených z rôznej korupčnej trestnej činnosti 18 osôb, z toho 13 sudcov. Proti množstvu z nich svedčí bývalý podpredseda Okresného súdu Bratislava I Vladimír Sklenka, ktorému vzhľadom na spoluprácu odložila polícia vznesenie obvinenia.

Súd Jankovskej v auguste predĺžil väzbu a za mrežami by mala zostať minimálne do 11. marca budúceho roka. Vo väzbe pred časom držala hladovku, ktorú prerušila pre zhoršenie zdravotného stavu.

Vyjadrovala tak nesúhlas s údajnými nezákonnosťami, ktoré sa voči nej dejú a sprísnenie trestnej sadzby v prípade ovplyvňovania súdnych rozhodnutí. 

01 - Modified: 2020-10-06 14:11:20 - Feat.: 0 - Title: Jankovskej synovia budú vysvetľovať, ako prišli k majetku. Šeliga dáva podnet na prokuratúru 02 - Modified: 2020-10-06 15:33:45 - Feat.: 0 - Title: Janíček uspel so žiadosťou o obnovu procesu, v ktorom ho odsúdila Jankovská 03 - Modified: 2020-10-28 08:33:52 - Feat.: 0 - Title: Jankovská strávila celý deň na prokuratúre. Zrejme začala spolupracovať 04 - Modified: 2020-10-28 15:29:40 - Feat.: 0 - Title: Akcia Víchrica: Jankovská má na krku ďalšie obvinenie. V prípade korupcie vypovedali viacerí sudcovia
01 - Modified: 2024-04-05 21:04:57 - Feat.: - Title: NAKA pokročila v kauze únosu Vietnamca: Obvinila osem ľudí, je medzi nimi aj Ficov bývalý poradca 02 - Modified: 2024-04-05 10:56:31 - Feat.: - Title: Súd zamietol návrh na neodkladné opatrenie v prípade vyšetrovateľov NAKA, informuje rezort Šutaja Eštoka 03 - Modified: 2024-03-20 13:16:43 - Feat.: - Title: Minister vnútra by chcel reformu NAKA zrealizovať v najbližších mesiacoch 04 - Modified: 2024-03-16 16:30:27 - Feat.: - Title: NAKA zadržala počas protidrogovej akcie 11 osôb aj výrobňu heroínu 05 - Modified: 2024-03-15 07:38:07 - Feat.: - Title: KOMENTÁR: Správa o právnom štáte Slovensko nepoteší
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 08:13