TASR/Martin Baumann
StoryEditor

Čaputová prehovorila do duše Matovičovi: Nepotrebujeme, aby každá pochybnosť viedla k úražkam

24.11.2020, 14:54
Autor:
chocho
Prezidentka volá po jednotnom pláne so širokou podporou vedeckej obce. Ak sa vláda rozhodne pre ďalšie plošné testovanie, malo by byť podľa nej dobrovoľné.

Prezidentka Zuzana Čaputová sa dnes v Prezidentskom paláci stretla s premiérom Igorom Matovičom, aby ho oboznámila so svojim postojom. Slovensko podľa nej nevyhnutne potrebuje pokojný, vecný a pragmatický prístup k riešeniu koronavírusovej pandémie. O to aj premiéra požiadala.

Skritizovala spory v koalícii

"Je čas na zmenu prístupu," povedala prezidentka vo vyhlásení po stretnutí. "Potrebujeme vidieť politikov vládnej koalície, zodpovedných za manažovanie krízy, aby napriek rozdieľnosti názorov boli schopní spolupracovať," zdôraznila.

"Potrebujeme, aby kritika nebola vnímaná ako útok a každá pochybnosť neviedla k úražkam svojich partnerov, oponentov alebo občanov," pokračovala. Taktiež považuje za dôležité poznať reálny stav bez strašrenia alebo prikrášľovania.

Vláda sa pravidelne zmieta v sporoch medzi premiérom Matovičom na jednej strane a vicepremiérom a ministrom hospodárstva Richardom Sulíkom a jeho stranou SaS na tej druhej. Ich postoj k boju proti koronavírusu sa totiž zásadne rôzni. Najnovšie sa rozhorel konflikt o plán boja proti pandémii, ďalšie plošné testovanie a otváranie škôl.

Premiér však dnes v súvislosti s tým informoval, že včera došlo k dohode, ako sa budú riešiť koaličné spory. "Dohoda znie, že od dnešného dňa, ak bude chcieť niekto verejne spochybňovať rozhodnutia svojich koaličných partnerov, tak im to najprv povie do očí na koaličnej rade, presne tak, ako sa na dobrú a funkčnú rodinu patrí," napísal na Facebooku.

Ak testovanie, tak dobrovoľné

Prezidentka volá po jednotnom pláne so širokou podporou vedeckej obce. V posledných dvoch dňoch sa už v médiách objavili tri rôzne plány.

​Ak sa vláda rozhodne ísť cestou ďalšieho kola testovania, ako to premiér presadzuje na december, malo by byť podľa Čaputovej dobrovoľné. Matovič pritom už dlhšie hovorí, že dobrovoľné nebude. Prezidentka tvrdí, že ľudí treba dostať na testovanie argumentami, nie hrozbami. "Ďalšie zahrávanie sa s trpezlivosťou ľudí si už nemôžeme dovoliť," upozornila.

Včera o decembrovom testovaní rokoval krízový štáb, avšak k jednoznačnému rozhodnutiu, či, kedy a v akej presne podobe sa uskutoční, nedospel. Definitívu by sme mali poznať v stredu 25. novembra.

Neupravený prejav prezidentky v kompletnom znení:

"Vážení spoluobčania,

s covidom žijeme už deväť mesiacov. Mnohí občania stratili v dôsledku krízy prácu, mnohé rodiny prišli o časť príjmov a museli siahnuť na svoje úspory. Mnohí už žiadne úspory nemajú, čelia skutočnej chudobe a všetci cítime, že sa zvyšuje napätie v spoločnosti. Viac ako polovica ľudí prežíva neistotu a pocit hnevu na Slovensku je nad priemerom občanov krajín EÚ. Mám teda pochopenie pre tých, ktorí strácajú nádej. My, politici, to musíme vnímať a musíme to v našich krokoch zohľadňovať. Preto si myslím, že je čas na zmenu prístupu.

Potrebujeme vidieť politikov vládnej koalície zodpovedných za manažovanie krízy, že sú schopní spolupráce napriek rozdielnym názorom. Potrebujeme vidieť jednotný plán – jasne odkomunikovaný – a so širokou vedeckou podporou, ktorý dá ľuďom istotu a šancu pripraviť sa na to, čo príde.

Potrebujeme, aby kritika nebola vnímaná ako útok a každá pochybnosť neviedla k urážkam svojich partnerov, oponentov a občanov. Potrebujeme hovoriť pravdu, poznať reálny stav, bez strašenia a prikrášľovania, lebo len tak môžeme v spoločnosti udržiavať dôveru a jednotu.

Potrebujeme partnerský prístup medzi štátom a jeho občanmi.

Práve ten sa posledné týždne výrazne oslabil. Preto, ak sa vláda rozhodne ísť cestou ďalšieho kola testovania, musím to síce rešpektovať, avšak považovala by som za správne, aby sa takéto testovanie realizovalo dobrovoľne.

Som presvedčená, že akceptovanie opatrení zo strany občanov treba dosiahnuť nie hrozbami, ale presvedčivými dôvodmi. Pomohli by jasné argumenty o vhodnosti konkrétnych návrhov. Pomohlo pochopenie zmyslu a významu každého kroku. Lebo ďalšie zahrávanie sa s trpezlivosťou ľudí si už nemôžeme dovoliť.

Chcem byť nápomocná v boji s pandémiou. Sama však potrebujem poznať, dôverovať a akceptovať riešenia, ktoré nám majú v boji s pandémiou ďalej pomôcť.

Som teda presvedčená, že je potrebná zmena prístupu.

Preto som sa dnes v Prezidentskom paláci stretla s premiérom Igorom Matovičom, aby sme sa porozprávali a aby som ho informovala o tomto mojom postoji. Uvedomujem si, že covid nás zastihol s krízami aj v iných oblastiach – v zdravotníctve, školstve, ekonomike, justícii – a že miera problémov, ktorým vláda čelí, je nebývalá a nemá v histórii obdobu. Slovensko však nevyhnutne potrebuje pokojný, vecný a pragmatický prístup a o takýto prístup pri riadení pandémie som dnes predsedu vlády požiadala."

01 - Modified: 2020-11-23 14:51:29 - Feat.: 0 - Title: Lenč: Matovič konflikt so Sulíkom nezvláda. To čo spravil, nie je normálne 02 - Modified: 2020-11-23 20:01:42 - Feat.: 0 - Title: Matovič dobre vedel, prečo poslal Sulíka do Mongolska 03 - Modified: 2020-11-11 17:01:43 - Feat.: 0 - Title: Lekárka kvôli plošnému testovaniu vrátila vyznamenanie. Rešpektujem jej dôvody, reagovala Čaputová 04 - Modified: 2020-11-13 08:08:17 - Feat.: 0 - Title: Čaputová reagovala na Ficov list: Svoje kompetencie si vykonávam v rozsahu ústavy 05 - Modified: 2020-11-16 18:02:36 - Feat.: 0 - Title: Čaputová v príhovore k výročiu Nežnej revolúcie: Sloboda môže mať svoje limity aj v demokracii 06 - Modified: 2020-11-18 22:00:08 - Feat.: 0 - Title: Výmena dieslov za hybridy: U Čaputovej našli riešenie cez koronakrízu
01 - Modified: 2024-04-16 12:44:58 - Feat.: - Title: Čaputová poďakovala Dudovi za spoluprácu počas náročného obdobia. Dostala najvyššie štátne vyznamenanie 02 - Modified: 2024-04-13 22:00:00 - Feat.: - Title: Výroky politikov: Fico spustil kritiku na všetky strany. Šimečka ho vyzval, aby prestal okolo seba kopať 03 - Modified: 2024-04-11 12:03:33 - Feat.: - Title: Nie je v poriadku útočiť na dôstojnosť človeka, ohradila sa Čaputová proti vulgárnym nadávkam 04 - Modified: 2024-04-10 17:31:29 - Feat.: - Title: "Dôležitosť Únie ukázal aj covid" Čaputová v Európskom parlamente vyzvala Slovákov na účasť v eurovoľbách 05 - Modified: 2024-04-16 09:11:46 - Feat.: - Title: Mapa odhalila covidovú „oponu smrti“ naprieč Európou, Slovensko je na chvoste
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
16. apríl 2024 17:18