Marek KrajčíTASR
StoryEditor

Nový covid semafor. Slovensko sa bude riadiť podľa šiestich fáz, ukazuje Krajčího návrh

23.11.2020, 07:40
Autor:
mahomaho
Minister zdravotníctva Marek Krajčí predstaví semafor na rokovaní krízového štábu.

Ministerstvo zdravotníctva pripravilo semafor, podľa ktorého bude Slovensko postupovať pri otváraní a zatváraní prevádzok v čase pandémie. 

Šéf rezortu Marek Krajčí pôvodne avizoval, že svoj plán predstaví minulý týždeň. Napokon sa tak nestalo a semafor ukáže dnes na rokovaní krízového štábu. 

V piatok na tlačovej konferencii minister uviedol, že semafor by mal zahŕňať aj otváranie škôl, reštaurácií, povolenie svadieb a iné sféry sociálneho života. Podobný systém má aj susedné Česko.

„Semaforový systém je relatívne dobrá vec, no prináša svoje riziká. Z oranžovej farby sa veľmi ťažko prechádza na zelenú. Je to všetko o zodpovednosti ľudí,“ povedal Krajčí.

Plán predstaví aj Sulík

V pondelok svoj plán predstaví aj minister hospodárstva Richard Sulík. „Neviem na akom dokumente pán Sulík pracuje, ale keď ho predstaví, tak si ho naštudujeme. Možno to bude dobrý kompilát,“ skonštatoval v piatok Krajčí.

O neoficiálnej verzii semaforu ministerstva zdravotníctva informuje Denník N. Návrh má šesť fáz.

Zelená fáza

V prvej sivej fáze je semafor vypnutý. Nasleduje zelená, v ktorej sú napríklad povinné rúška v interiéri, hromadné podujatia sa môžu organizovať do 500 osôb v exteriéri a do 250 v interiéri. Svadby a pohreby sa môžu konať do 50 osôb. Bez obmedzení fungujú školy, kiná, divadlá, ale aj bazény a wellness.

Žltá fáza

V žltej fáze so skóre 2 sa hranica pre hromadné podujatia znižuje na maximálne 50 osôb. V reštauráciách môžu byť pri stole dvaja ľudia a rozostupy medzi stolmi musia byť dva metre. Svadby sa môžu organizovať do 30 osôb.

Oranžová fáza

V oranžovej fáze sú už povinné rúška aj v exteriéri. Hromadné podujatia sú povolené do 30 osôb, reštaurácie môžu mať otvorený len okienkový predaj a vonkajšie terasy. V obchodoch platí pravidlo jeden zákazník na 15 metrov štvorcových. Školy sú otvorené aj naďalej, pridá sa však testovanie. 

Červená fáza

Školy zostávajú otvorené aj v predposlednej červenej fáze. Sprísňuje sa však hranica pre hromadné podujatia na šesť osôb. Otvorené môžu byť len nevyhnutné obchody. Pri svadbách je povolený len obrad do šesť osôb. 

Čierna fáza

V poslednej čiernej fáze sú najprísnejšie opatrenia. Pohyb je obmedzený len na nevyhnutné nákupy, návštevu lekára či pobyt v prírode v rámci okresu. Zatvárajú sa školy, okrem materských a špeciálnych škôl. Hromadné podujatia a zhromažďovanie sú povolené len pre dve osoby. Kiná a divadlá sú aj naďalej otvorené pri 50 percentnej kapacite. Reštaurácie môžu fungovať len na princípe okienkového predaja, zakázané sú už aj terasy. Zatvorené sú nákupné centrá aj kostoly. 

01 - Modified: 2024-04-16 13:53:35 - Feat.: - Title: Zrušenie zubných benefitov môže podľa Krajčího znížiť záujem ľudí o prevenciu 02 - Modified: 2024-02-23 13:51:08 - Feat.: - Title: Najväčšia štúdia o očkovaní proti covidu odhaľuje skutočné zdravotné riziká, ktorým čelíte 03 - Modified: 2024-02-16 23:00:00 - Feat.: - Title: Dlhý covid vplýva inak na deti aj tehotné. U nás pomoc chýba 04 - Modified: 2024-01-25 10:20:17 - Feat.: - Title: Prezidentské voľby: Matovičovo hnutie rozhodne o postupe do konca týždňa, v hre je kandidatúra Krajčího 05 - Modified: 2024-01-24 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako sa symptómy covidu zmenili s každým novým variantom
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 13:49