TASR/Pavel Neubauer
StoryEditor

Kauza zmenky: Pred súd sa postavila Kočnerova pravá ruka Ágh

20.11.2020, 09:11
Autor:
TASRTASR
Na úvod tak prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry, ako aj obžalovaný a jeho obhajca odmietli uzavrieť dohodu o vine a treste.

Špecializovaný trestný súd v Pezinku otvoril v piatok hlavné pojednávanie so Štefanom Ághom v kauze dvoch televíznych zmeniek TV Markíza.

Štefan Ágh sa na proces dostavil a rovnako aj jeho právny zástupca Marek Para. Obžalovaný svoju vinu popiera a krátko pred pojednávaním médiám uviedol, že na procese sa bude brániť tak, aby preukázal svoju nevinu.

Na úvod tak prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry, ako aj obžalovaný a jeho obhajca odmietli uzavrieť dohodu o vine a treste.

Para podal viacero námietok na úvod pojednávania, medzi nimi aj námietku voči zloženiu senátu, ktoré však súd po porade zamietol.

Práva ruka Kočnera

Obžalobu v tejto veci podal prokurátor ÚŠP Ján Šanta 22. júna. Štefan Ágh doteraz figuroval v kauze, kde už koncom februára neprávoplatne odsúdili bývalého riaditeľa televízie Pavla Ruska a podnikateľa Mariana Kočnera, ako obvinený.

Ágha, označovaného v kauze Gamatex za pravú ruku Kočnera, vylúčili na samostatné konanie. Počas procesu s neprávoplatne odsúdenou dvojicou vypovedal ako svedok v júli 2019.

Súd ich uznal vinných 

ŠTS 27. februára uznal Mariana Kočnera a Pavla Ruska za vinných z falšovania zmeniek TV Markíza.

Odsúdil ich na 19-ročný trest odňatia slobody. Kočner dostal aj peňažný trest 10-tisíc eur. Rozsudok nebol právoplatný. Odsúdení už vtedy avizovali odvolanie, mal tak rozhodovať Najvyšší súd.

Odvolací súd vytýčil termín verejného zasadnutia s dvojicou na 10. a 11. novembra. Ten však z dôvodu aktuálnej pandemickej situácie zrušili. Nový termín vytýčený zatiaľ nie je.

Získali by takmer 70 miliónov

Kočner a Rusko podľa obžaloby prokurátora po vzájomnej dohode s obvineným Ághom, ktorého trestnú vec vylúčili na samostatné konanie, vyhotovili štyri sfalšované zmenky. Mali ich predložiť ako prílohy na vydanie platobných rozkazov. Získali by tak 69 miliónov eur.

Marian Kočner bol na začiatku septembra neprávoplatne senátom ŠTS oslobodený z objednávky vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Obvinený je aj v kauze spoločnosti Gatex z porušovania povinností pri správe cudzieho majetku.

Pavol Rusko s troma osobami zo slovenského podsvetia je zase obžalovaný aj z objednávky vraždy svojej exspoločníčky Sylvie Klaus-Volzovej.

01 - Modified: 2022-12-01 09:56:06 - Feat.: - Title: Štefan Agh vypovedal na súde. Nemá vedomosť, že by Pavol Rusko plánoval vraždu Klaus-Volzovej 02 - Modified: 2022-05-27 09:44:28 - Feat.: - Title: Štefana Agha priviezli z Prahy na Slovensko, kde nastúpi do výkonu trestu 03 - Modified: 2022-05-18 14:25:05 - Feat.: - Title: Kauza zmenky: Agha vydali z Česka na Slovensko. Smeruje do výkonu trestu 04 - Modified: 2022-05-04 13:56:48 - Feat.: - Title: Pražské štátne zastupiteľstvo chce Štefana Agha vydať na Slovensko 05 - Modified: 2022-04-01 08:34:32 - Feat.: - Title: Mestský súd v Prahe zobral Štefana Agha do predbežnej väzby. Ten nesúhlasil s vydaním na Slovensko
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 18:13