TASR/Jaroslav Novák
StoryEditor

Poslanci vypočuli troch kandidátov na generálneho prokurátora, pokračovať budú v piatok

19.11.2020, 07:55
Autor:
TASRTASRredred
Vypočutie kandidátov pred ústavnoprávnym výborom je naplánované na štvrtok a piatok.

Členovia Ústavnoprávneho výboru Národnej rady vypočuli vo štvrtok troch uchádzačov na post generálneho prokurátora, híring ukončili vo večerných hodinách. V piatok majú vypočuť zvyšných štyroch kandidátov.

Jozefa Čentéša, Tomáša Honza a Jána Hrivnáka vypočúvali členovia výboru, ale aj zástupcovia prezidentskej kancelárie a ostatní prítomní poslanci.

Parlament má voliť kandidáta na šéfa prokurátorov na schôdzi, ktorá sa začne budúci týždeň. Voľba je podľa návrhu programu schôdze naplánovaná na stredu 25. novembra.

Vypočutie kandidátov na Generálneho prokurátora 21:26 Dnešné vypočúvanie sa skončilo. Pokračovať sa bude zajtra od 9.00, kedy budú vypočutí zostávajúci štyria kandidáti.  21:10 Na každé prejavenie kritiky je potrebná príležitosť," odpovedal Hrivnák na otázky poslancov, prečo nehovoril o pomeroch na prokuratúre. Tvrdí, že sa sústredil na robotu a za kritiku sa v minulosti dostal u nadriadených na čiernu listinu, čo vyústilo v účelové disciplinárne konanie. 20:53 Prokuratúra by mohla prejsť pod exekutívu, konkrétne pod ministerstvo spravodlivosti. Dôvodom je jej chýbajúca kontrola. Vyžaduje si to vyššiu politickú kultúru, aby sa toto postavenie nezneužívalo, hovorí Hrivnák. 20:09 Generálny prokurátor aj špeciálny prokurátor sa po čase tvárili ako nadľudia. To je úplne katastrofálny prístup k funkcii, hovorí Hrivnák. 19:32 Hrivnák poukazuje na kauzy, ktoré dozoroval. Tvrdí, že svoju prácu si robil dobre.  18:49 Hrivnák hovorí, že za pôsobenia Jaromíra Čižnára sa nič väčšie na generálnej prokuratúre nezmenilo.  18:42 Kováčik bol podľa Hrivnáka súčasťou prehnitého systému. To, že je stíhaný za "ohavné činy", je podľa neho rarita sveta, ale aj hanba.  18:41 "To, čoho sa dopustil bývalý špeciálny prokurátor, to sa nemalo nikdy stač," hovorí Hrivnák. "Neočakával som, že sa dožijem takej situácie. To, aké praktiky prevádzkoval a že nebol na strane zákonnosti, ale na strane zločinu," tvrdí o Dušanovi Kováčikovi Hrivnák. 18:32 Ján Hrivnák Ako posledný sa dnes posadil pred ústavnoprávny výbor prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Ján Hrivnák. Hrivnák zastáva vedúcu pozíciu na odbore všeobecnej kriminality. Hlavným zameraním jeho činnosti je riešenie korupčných káuz a ekonomickej kriminality.

Zdroj: HN
17:56 Honz tvrdí, že ho prekvapilo, že vyšetrovateľ viní Dušana Kováčika s účasti na činnosti v zločineckej skupine. Podľa neho to nie je niečo, nad čím je možné len tak mávnuť rukou.  17:51 Vypočutie prokurátora Honza sa skončilo. Na brífingu hovorí, že priťažiť mu môže len to, že iní kandidáti budú lepší.  17:18 Je potrebné vyšetriť zločiny z čias komunizmu. Lebo vidíme to aj v posledných dňom, že sa nám spájajú komunisti s fašistami, povedal prokurátor Honz. 17:14 Prokurátor Tomáš Honz za dôležité považuje aj vyrovnanie sa so zločinmi z minulosti. Poukázal napríklad na zločiny komunizmu či mečiarizmu a na doteraz absentujúce rozhodnutia v kauzách ako vražda Róberta Remiáša, únos Michala Kováča mladšieho a ďalšie. "Mojím zámerom je, aby sme urobili historickú satisfakciu, aby sme dospeli do štádia, kedy budú relevantné trestnoprávne výsledky v kauzách, ktoré páchajú ľudia, ktorí ovládali alebo ovládajú tento štát," povedal. 16:40 Bolo mi to podozrivé, ale neprišlo mi náležité, ako by som na to reagoval, odpovedal Honz na otázku, či mu nebolo podozrivé, že mal jeho nadriadený špeciálny prokurátor Dušan Kováčik mal dvestotisíc eur v hotovosti. 16:34 Doterajšie vedenie prokuratúry podľa Honza nenapĺňa požiadavky radových prokurátorov. Ako šéf generálnej prokuratúry by chcel sfunkčniť systém. Obklopiť sa mieni skúsenými ľuďmi, ktorí vedia urobiť "ťah na bránu". Za svojho prvého námestníka by podľa vlastných slov vybral kolegu z Úradu špeciálnej prokuratúry Miroslava Ľalíka. 16:33 Honz pripomenul svoje pôsobenie na okresnej prokuratúre a na Úrade špeciálnej prokuratúry, kde sa venoval korupcii i extrémizmu. Pripomenul aj trestné stíhania poslancov. Ako možný generálny prokurátor nechce robiť politiku cez trestné právo. To však podľa neho nebráni stíhaniu politikov. "Majú vplyv na verejnosť, ovplyvňujú ľudí svojimi skutkami," poznamenal. Zdôraznil, že každú oblasť, ktorej sa doteraz venoval, vždy uchopil od podstaty. Rovnako zodpovedne by chcel pristupovať aj k riadeniu celej prokuratúry. 16:00 Základným problémom prokuratúry bola kumulácia moci jednotlivých prokurátorov, povedal Honz. 15:45 Prokurátor Tomáš Honz hovorí, že nekandiduje, aby sa dostal do nejakého systému. "Ak ma odvolajú, tak ma odvolajú a príde lepší," povedal Honz. Nemá problém s tým, aby bol generálny prokurátor odvolateľný.
Tomáš Honz
Zdroj: TASR/J. Novák
15:11 Ak má niekto predispozíciu byť skorumpovaný, nemá človek byť čo prokurátorom. Preto je dôležitý psychologický skríning, povedal Honz. 15:10 Kandidáti o funkciu na prokuratúre by mali prejsť dôslednou psychologickou profiláciou, povedal Honz. 15:03 "Dôležité je nepodľahnúť nátlaku. Ak jedenkrát podľahnete chobotnici, tak už sa z toho nevymotáte," hovorí Honz. 14:40 Ako prvé by som sa skontaktoval s Radou prokurátorov z celého Slovenska, určite by som nezavádzal nejaký bratislavský centrizmus, povedal Honz na vypočutí kandidátov na Generálneho prokurátora. 14:36 Myslím si, že som politicky skúsený a nie som vtiahnutý do toho tak, že by som sa nedokázal vzoprieť do systému, povedal Honz. 14:27 Občania si želajú zmenu, a želajú si dostať prokuratúru pod kontrolu. Parlament musí sprísniť kontrolu prokuratúry, povedal Honz. 14:24 Nie je mojou úlohou robiť politiku v rámci trestného práva. Ale to nebráni tomu stíhať politikov z akejkoľvek politickej strany, povedal Honz. 14:23 Ako prokurátor bojujúci proti extrémizmu som vedel, že politický extrémizmus musíme potrestať. Veľmi dobre viem, čo znamená stíhať predstaviteľa politickej strany, hovorí Honz. 14:19 Chcel by som, aby ľudia považovali prokuratúru za svojho spojenca, hovorí Honz. 14:18 Prokuratúre je možnosť vrátiť hrdosť. Prokurátor nemá renomé, schováva sa, považujem to za zhnusenie. Rozviazal by som ruky prokurátorom tak, že by som zvýšil ich kompetentnosť," povedal Honz. 14:16 Druhý na rade je Tomáš Honz. Jeho cieľom je dosiahnuť historickú satisfakciu. 13:31 Ja som sa vyjadril, že vyzval by som všetkých prokurátorov, ktorí sa kontaktovali s Marianom Kočnerom, aby odišli z prokuratúry, povedal Čentéš. 13:29 Chcem vyslať prokurátorom jasný signál, že nebudem tolerovať žiadne trestné veci, odkázal Čentéš. 13:28 Poznám všetky zákutia Generálnej prokuratúry. A mám komplexný program ako zmeniť prokuratúru, hovorí Čentéš. 13:28 Vidieť Kováčika zadržaného príslušníkmi NAKA, to pohlo nielen verejnosťou, ale aj prokurátormi. Všetci slušní prokurátori sa za nich hanbia. Verím, že takíto ľudia už nebudú nikdy pôsobiť v prokuratúre.  13:26 Čentéš na brífingu hovorí, že Kováčik a trnka sú ľudia, pri ktorých je podozrenie, že sa dopúšťali trestnej činnosti. 13:00 Na otázky poslancov, či Čentéš vníma zodpovednosť za stav prokuratúry, odpovedal, že si stojí za všetkými svojimi rozhodnutiami, pričom cíti zodpovednosť za svoju prácu na úseku trestného odboru. Vo svojej koncepcii Čentéš presadzuje, aby bol za konkrétnu vec zodpovedný konkrétny prokurátor. Dotkol sa aj pomerov na prokuratúre a osoby bývalého generálneho prokurátora Dobroslava Trnku. 13:00 Ako šéf prokurátorov by Čentéš chcel predchádzať situáciám, keď sa v dôsledku koncentrácie moci vytvára priestor na zneužívanie. Za potrebné považuje vyrovnanie sa s minulosťou, a to dôsledným preskúmaním vyšetrovania vecí, ktoré vzbudili pozornosť a týkajú sa zastavených trestných vecí, "keď sa skutok nestal" alebo keď bolo trestné oznámenie odmietnuté.
Jozef Čentéš
Zdroj: TASR/J. Novák
12:24 Toto rozhodnutie vyvoláva protichodné reakcie. Domnievam sa, že rozhodujúce preto, či tento skutok, ktorí boli obžalovaní, ho spáchali alebo nie, ako rozhodne Najvyšší súd, komentuje Čentéš rozhodnutie Špecializované trestného súdu v prípade vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. 12:14 Je neakceptovateľné, či je to prokurátor, sudca alebo policajt, aby boli vynášané informácie na verejnosť, povedal Čentéš. 11:39 Čentéš hovorí o posilnení prokuratúry. Tvrdí, že na viaceré ťažšie trestné veci treba aspoň dvoch prokurátorov. 11:30 "Híring je dôležitý, aby sme zistili, akí sú títo kandidáti statoční, aký je ich morálny profil, ale aj koncepcia a vízia fungovania prokuratúry, čoho sa týka aj ich predstava o personálnom obsadení vedúcich úsekov prokuratúry," povedala ministerka spravodlivosti Mária Kolíková. 11:06 Remišová o voľbe generálneho prokurátora Vicepremiérka a ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Veronika Remišová, ktorá je zároveň predsedníčkou strany Za ľudí, uviedla, že voľba nového generálneho prokurátora je šancou ukončiť 16-ročnú traumu, počas ktorej neboli presadzované právo a spravodlivosť, ale skôr tí, ktorí ich porušovali. "Dôležité však bude nielen vybrať spravodlivého a čestného človeka na čelo GP, ale aj to, aby prokuratúra ako taká prešla reformou," upozornila. 10:51 To, že sa Generálnym prokurátorom môže stať aj neprokurátor, považuje Čentéš za správne. "Rozhodujúce je, aké mal výsledky vo svojej profesii."
Jozef Čentéš
Zdroj: TASR/J. Novák
10:44 Čentéš tvrdí, že čo sa týka núdzového stavu, musel by preštudovať, či boli splnené všetky zákonné podmienky. 10:15 "Je nevyhnutné, aby sme verili, že prokuratúra robí vždy a všetko dôsledne pre to, aby páchatelia trestných činov boli za ne stíhaní a niesli zodpovednosť," povedala ministerka spravodlivosti Mária Kolíková. 10:13 Čižnár na rozdiel od Trnku urobil niekoľko dobrých opatrení, tvrdí Čentéš. 10:13 Prokuratúra sa pod vedením Dobroslava Trnku sa dostala do situácie, že bola kolapsom, hovorí Čentéš. 10:11 Parlament má voliť kandidáta na šéfa prokurátorov na schôdzi, ktorá sa začne 24. novembra. Generálneho prokurátora menuje prezident SR. 10:11 Šéf výboru Milan Vetrák (OĽANO) uviedol, že na základe vypočutia výbor prijme uznesenie, ktorým zhodnotí, či jednotliví uchádzači spĺňajú podmienky na to, aby mohla byť v pléne voľba kandidáta. 09:51 Podpredseda parlamentu Juraj Šeliga žiada od Čentéša, aby vysvetlil, prečo sa justícia, prokuratúra a polícia dostala do takéhoto stavu. 09:50 Každý vie, že keby som sa Dobroslavovi Trnkovi nepostavil ja, tak by bol pravdepodobne zvolený za generálneho prokurátora, povedal Čentéš. 09:49 Čentéš skončil svoj prejav, prichádzajú otázky zo strany poslancov Ústavnoprávneho výboru. 09:37 Čentéš chce vytvoriť zbierku rozhodnutí Generálnej prokuratúry, aby ľudia videli, ako sa vyvíja rozhodovanie prokurátorov. 09:37 Pozrite si profily všetkých kandidátov na generálneho prokurátora. 09:30 Čentéš chce výrazne zvýšiť počet prokurátorov, ktorý sa venujú objasnením korupcie. 09:27 "Mojím osobným cieľom je realizácia zmien na prokuratúre. Naplnenie tohto cieľa vidím v dvoch krokoch. Za prvé je to vysporiadanie z minulosťou. Druhým krokom sú opatrenia, ktoré treba zaviesť," povedal Čentéš. 09:25 "Volá sa po očiste prokuratúry a zmeny vlády majú k tomu pomôcť. Nestačí ukázať len na jednotlivcov, ktorí sa postarali o úpadok prokuratúry," hovorí Čentéš pred poslancami. 09:24 Čentéš objasňuje dôvody, prečo kandiduje na post generálneho prokurátora. 09:16 Ústavnoprávny výbor je uznášania schopný, dorazilo 12 poslancov. 09:15 Prvým bude Čentéš Začína sa prvý deň vypočutia kandidátov na generálneho prokurátora. V hre je sedem mien. Prvým bude Jozef Čentéš.

01 - Modified: 2020-10-09 15:02:47 - Feat.: 0 - Title: O post generálneho prokurátora sa uchádza sedem kandidátov. Aj muž, ktorého plánovali zavraždiť 02 - Modified: 2020-10-16 13:04:30 - Feat.: 0 - Title: Šanta v HNtelevízii: Do Kočnerovho prípadu som vložil celú svoju profesionalitu 03 - Modified: 2020-11-13 12:28:07 - Feat.: 0 - Title: Kollár vyhlási voľbu špeciálneho prokurátora až po zvolení generálneho
01 - Modified: 2024-04-18 10:17:25 - Feat.: - Title: Haščákov obhajca tvrdí, že ÚŠP sa nezmohol na preskúmanie obvinenia pre Gorilu. 02 - Modified: 2024-04-17 09:39:39 - Feat.: - Title: Prokurátor má rozhodnúť o sťažnostiach proti pôvodnému obvineniu v kauze Gorila 03 - Modified: 2024-04-17 15:30:00 - Feat.: - Title: Zlá atmosféra a koniec prokurátorov: Trauma sa predlžuje 04 - Modified: 2024-04-05 12:09:15 - Feat.: - Title: Prokuratúra má preskúmať postup OČTK v kauze Ezechiel 7, kde sú obvinení aj Gašpar či Bödör 05 - Modified: 2024-03-25 13:56:19 - Feat.: - Title: Poslanec PS žiada generálnu prokuratúru o vysvetlenie konania pri rušení ÚŠP
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
20. apríl 2024 06:56