Električka s novým sloganomDopravný podnik Bratislava
StoryEditor

Bratislava pripravuje veľký nákup električiek, budú nízkopodlažné a klimatizované

18.11.2020, 10:19
Autor:
TASRTASR
Nové električky majú v hlavnom meste umožniť obnoviť časť vozidlového parku DPB nahradením najstarších vozidiel.

V Bratislave pribudne tridsať nových jednosmerných, nízkopodlažných a klimatizovaných električiek. Na ich nákup vyhlásil Dopravný podnik Bratislava (DPB) verejné obstarávanie. Informovala o tom hovorkyňa dopravcu Ľubica Melcerová.

Nahradia najstaršie vozidlá

Nové električky majú v hlavnom meste umožniť obnoviť časť vozidlového parku DPB nahradením najstarších vozidiel. Tým sa má zvýšiť poskytovaná prepravná kapacita, ale aj komfort cestovania v MHD.

"Budú mať totiž výkonnú klimatizáciu, determálne sklá a inovovaný informačný systém, aký poznajú cestujúci z 11 nových autobusov, ktoré jazdia na letisko. Zobrazuje napríklad prestupy v reálnom čase," priblížila Melcerová.

Vďaka 30 novým električkám má byť v roku 2023 v uliciach Bratislavy 75 percent električiek moderných a nízkopodlažných.

Dopravný podnik finalizuje aj prípravu podmienok na vyhlásenie verejného obstarávania na nákup ďalších desať obojsmerných, nízkopodlažných električiek, ktoré pomôžu zredukovať aj potrebu náhradnej autobusovej dopravy počas modernizácie električkových tratí.

Vyššia kapacita

Dopravca začal v súvislosti plánovaným predĺžením električkovej trate v Petržalke pripravovať aj projekt na nákup ďalších električiek, ktoré budú mať o 50 percent vyššiu kapacitu ako súčasné bratislavské električky. Od projektových zámerov predložených ministerstvu dopravy očakáva DPB výrazné kvalitatívne zlepšenie cestovania MHD v Bratislave.

"Vysoká úroveň cestovania hromadnou dopravou je jedinou cestou, ako pomôcť Bratislave s jej kritickou dopravnou situáciou. Bez zvýšenia podielu cestujúcich v prostriedkoch MHD nie je možné zlepšiť kvalitu života v metropole," skonštatoval predseda predstavenstva DPB Martin Rybanský.

Obnova vozidlového parku je podľa neho nevyhnutnou súčasťou snáh dopravného podniku o prilákanie väčšieho množstva ľudí do verejnej dopravy. „Na to sa snažíme v čo najväčšej možnej miere využiť dostupné prostriedky z eurofondov," poznamenal Rybanský.

01 - Modified: 2024-03-18 18:30:00 - Feat.: - Title: Parlament ázijského tigra ukázal na slovenskú húfnicu. Jeden z poslancov však varuje: Je nevyhovujúca 02 - Modified: 2024-03-15 15:07:06 - Feat.: - Title: Zistenie HN: Slovenské kanóny Zuzany sú vo finále tendra v Brazílii. V hre je obrovská zmluva 03 - Modified: 2024-03-12 13:31:20 - Feat.: - Title: Bratislava ukázala prvé obojsmerné električky. Zmestí sa do nich 240 cestujúcich 04 - Modified: 2024-03-08 13:29:53 - Feat.: - Title: Na Vajnorskej ulici v Bratislave bude cez víkend opäť výluka električiek 05 - Modified: 2024-02-29 23:00:00 - Feat.: - Title: Kľúčový obchvat na západe Slovenska sa tendruje už päť rokov. Poliaci očakávajú, že sa začne súťažiť odznova
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
19. apríl 2024 17:27