TASR/Jaroslav Novák
StoryEditor

Pellegriniho anketa o predčasných voľbách: Za pol dňa získal 100-tisíc podpisov

17.11.2020, 10:12
Autor:
TASRTASRklkl
Anketa má prebiehať minimálne počas trvania núdzového stavu.

Expremiér Peter Pellegrini chce, aby sa v budúcom roku uskutočnili predčasné voľby. Rozhodol sa na to využiť netradičnú cestu.

Po vzore súčasného premiéra Igora Matoviča spustil na internete hlasovanie, či ľudia predčasné voľby chcú. "Ak získame podporu, predložíme na januárovej schôdzi návrh ústavného zákona na skrátenie volebného obdobia," vysvetlil svoj zámer Pellegrini.

Pellegrini poukazuje, že premiér Igor Matovič (OĽANO) pred parlamentnými voľbami vyhlásil, že takéto internetové ankety musia byť pre politikov záväzné.

"Sme presvedčení, že presne tak musia byť pre vládu záväzné výsledky aj tejto ankety, zvlášť, ak sa na nej zúčastní dostatočný počet ľudí," poznamenal Pellegrini.

Anketa má prebiehať minimálne počas trvania núdzového stavu dostupná je na stránke referendum2021.sk.

Hlasovanie bolo spustené dnes o desiatej dopoludnia a už za prvú hodinu sa vyjadrilo vyše 20-tisíc ľudí. Pellegrini vyzval aj voličov iných strán, aby sa pridali.

Večer strana informovala, že za necelých 12-hodín od spustenia ankety získali 100-tisíc hlasov. „Veľmi sa teším, že už vyše 100-tisíc ľudí vyjadrilo svoj názor na ďalšie zotrvanie tejto vlády. Ak budú pribúdať ďalší a jasná väčšina sa vysloví za vypísanie predčasných parlamentných volieb, predložíme v Národnej rade Slovenskej republiky návrh ústavného zákona o skrátení volebného obdobia parlamentu,“ uviedol Pellegrini.

Ak s návrhom zákona nebude úspešný, spustí oficiálnu petíciu za vyhlásenie referenda o predčasných voľbách. Aby sa toto referendum uskutočnilo, petíciu by muselo podpísať aspoň 350-tisíc občanov Slovenska.

"Vládna koalícia disponuje ústavnou väčšinou, a preto ak si naozaj váži vôľu ľudu, ako to Matovič deklaruje, môže bez akýchkoľvek problémov takýto zákon prijať," uviedol predseda Hlasu-SD.

Vládna koalícia podľa neho možno nebude rešpektovať vôľu ľudí vyjadrenú v internetovom hlasovaní, a preto sa v ankete Pellegrini ľudí pýta, či podporujú vyhlásenie referenda o skrátení volebného obdobia parlamentu a sú pripravení podpísať sa pod petíciu na jeho vypísanie a následne sa na ňom aj zúčastniť.

"Ak vládna koalícia nebude rešpektovať vôľu ľudí a návrh zákona neschváli, budeme pokračovať v príprave referenda a hľadaní dostatočného počtu podpisov na jeho zvolanie," avizuje Pellegrini. Deklaruje, že všetko je zabezpečené tak, aby sa hlasovanie v ankete nedalo ovplyvňovať.

Dôvodom na odvolávanie vlády má byť podľa Pellegriniho predlžovanie núdzového stavu a obmedzovanie práv občanov. 

"Vláda porušuje demokratické práva. Premiér sa hrá na vládcu, od ktorého vôle závisí, čo ľuďom dovolí, čo zakáže. Opozícii sa vyhráža, že si po jej členov príde NAKA a že majú len ticho sedieť, šuchať nohami a užívať si posledné dni na slobode," vyhlásil Pellegrini.

01 - Modified: 2024-04-23 10:54:00 - Feat.: - Title: Web ČTK napadli hackeri, vydali správy o zmarenom atentáte na Pellegriniho 02 - Modified: 2024-04-22 09:06:26 - Feat.: - Title: V ochrane prírody budem s odborníkmi hľadať vyváženú pozíciu, tvrdí Pellegrini 03 - Modified: 2024-04-22 16:30:00 - Feat.: - Title: Pellegriniho kar: Zradcovia si u Fica neškrtnú. O čo sa hrá v Hlase? 04 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Predseda parlamentu sa dá vymeniť aj za dva dni, Pellegrini s tým skúsenosť má. Napriek tomu čaká na eurovoľby 05 - Modified: 2024-04-21 14:17:58 - Feat.: - Title: Korčoka chcú vo svojej strane sulíkovci aj PS. Ďalšieho kandidáta Hlasu na post šéfa parlamentu už nepodporia
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
25. apríl 2024 06:27