StoryEditor

Sulík z Dubaja potvrdil, že sa chytí premiérovej výzvy. Predstaví mu svoj plán, ako poraziť koronavírus

12.11.2020, 12:29
Autor:
lmlmmahomaho
Richard Sulík povedal, že pripravuje alternatívne riešenie, najprv ho predstaví Matovičovi, nech si ho osvojí.

Šéf SaS a minister hospodárstva Richard Sulík zareagoval na výzvu premiéra Igora Matoviča. Podľa nej má do nedele Sulík prísť s riešením, ako od 1. decembra dosiahnuť denne menej ako 500 pozitívne testovaných a zároveň otvorené prevádzky.

Ak sa mu to podarí, tak mu Matovič odovzdá celý manažment okolo koronakrízy.

Sulík chystá plán

Sulík v relácii Braňo Závodský Naživo v rádiu Expres povedal, že pripravuje alternatívne riešenie, najprv ho predstaví Matovičovi, nech si ho osvojí.

"Ak nie, tak náš plán zverejníme aj tak, nech verejnosť vie, že nesúhlasíme s týmto riešením. V podstate ide o to, aby sme neuplatňovali rovnaké opatrenia na všetky regióny. A potom napríklad vlaky zadarmo, ktoré by mohli znížiť mobilitu, sú nedotknuté, to je absurdné," povedal Sulík. Šéf SaS chce, aby sa rozhodovalo podľa počtu nakazených v jednotlivých okresoch.

"Tam, kde máme veľa nakazených, dajme tvrdšie opatrenia, prípadne aj zákaz vychádzania. Čiže čím postihnutejší okres, tým tvrdšie opatrenia," doplnil Sulík.

"Neviem v akej hlave mohlo toto skrsnúť"

Na margo Matoviča skonštatoval, že ak chceme poraziť koronu, tak vláda musí ísť na to múdrejšími opatreniami ako len zatvárať reštaurácie, fitnescentrá či divadlá.

"Musíme prijať také pravidlá, ktoré dokáže bežný človek pochopiť," vysvetlil Sulík. Za nápad, aby si napríklad reštaurácie sami testovali zákazníkov a potom mohli byť otvorené, kritizoval Matoviča.

"Povedať reštauráciám, že môžete otvoriť, keď si zabezpečíte testovanie, zdravotníkov a všetko okolo, to je veľký problém. Reštaurácie sú vyšťavené, väčšina z nich je na kolenách. Ja neviem, v akej hlave mohlo toto skrsnúť, tvrdí Sulík. V relácii zdôraznil, že z vlády sa aj napriek sporom nechystá odísť.

"Netreba brať všetko za bernú mincu, čo Igor verejne rozpráva, keď je rozohnený. SaS nebude odchádzať z vlády, budeme plniť programové vyhlásenie. To však neznamená, že budeme súhlasiť s každou hlúposťou," hovorí Sulík.

Sulík: Matovičovi by dovolenka prospela

Na margo kritiky, že je na dovolenke počas pandémie premiérovi odkázal, že voľno by prospelo aj jemu.

"Jemu by tá dovolenka prospela. Skľudil by hlavu, trochu by zvážil, čo bude rozprávať. Ja som v Dubaji, stretol som sa s dubajskou ministerkou, ktorá má na starosti Expo. Potrebovali sme vyriešiť niekoľko problémov. Áno priznávam sa, predĺžil som si to na celý týždeň, aj minister si potrebuje niekedy oddýchnuť," vysvetlil Sulík svoju neprítomnosť v krajine.

Ďalší spor medzi Sulíkom a Matovičom sa rozhorel včera po rokovaní vlády. Dôvodom bolo komunitné testovanie, ktoré včera navrhol premiér sektorom, ktoré sú najviac zasiahnuté koronakrízou. 

Premiér sa v reakcii ostro vyhradil voči Sulíkovi. Tvrdí, že po otvorení prevádzok sa musí nájsť nástroj, ktorý by krivku šírenia koronavírusu zrazil dole. Hovorí, že komunitné testovanie je ponuka, ako sa dostať z tmy, v ktorej sa teraz nachádzame.

"Ale ak sa tá cesta niekomu nepáči, ja sa sťahujem, idem od toho, neponúkam žiadnu cestu a ideme do tmy. Šesť mesiacov sa tu teraz budeme magoriť, že budeme mať zatvorené reštaurácie, divadlá, kiná," poznamenal Matovič.

"Toto chceme? Toto chce Sulík, lebo on hovorí, že táto cesta nie je správna. On chce mať zavreté všetko tým pádom. Alebo ich chceme otvoriť, keď máme omnoho horšiu situáciu ako okolité krajiny? Toto je zodpovedné? Kto bude chodiť pochovávať tých ľudí, Sulík osobne? Bude po nociach kopať hroby?" Kritizoval Matovič.

01 - Modified: 2024-04-23 12:21:55 - Feat.: - Title: Gašpar považuje Harabina za odborníka. Tvrdí však, že zhoda v koalícii bude problematická 02 - Modified: 2024-04-23 10:54:22 - Feat.: - Title: SaS kritizuje návrh k vyplateniu príspevkov organizáciám v zdravotníctve 03 - Modified: 2024-04-19 10:39:49 - Feat.: - Title: SaS chce odvolávať Huliaka z postu predsedu výboru. Dôvodom je cigareta v parlamente 04 - Modified: 2024-04-18 18:59:18 - Feat.: - Title: Gruzínci nedovolia prokremeľskej vláde zostať pri moci, tvrdí prezidentka. Spory vyvolal zákon podobný ruskému 05 - Modified: 2024-04-18 14:18:55 - Feat.: - Title: Gröhling: Zákon k situácii s medveďmi je nebezpečný, rieši aj vlky a rysy
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
24. apríl 2024 06:20