StoryEditor

Matovič naznačil, za akých podmienok by sa mohli otvoriť niektoré prevádzky

09.11.2020, 15:02
Autor:
mahomahoTASRTASR
Premiér Igor Matovič hovorí, že za cenu pravidelného pretestovania by sme si mohli dopriať viac slobody.

Premiér Igor Matovič sa má pre opatrenia stretnúť so zástupcami podnikateľov v gastronómii, prevádzkovateľov kín či divadiel, so zástupcami škôl, posilňovní, športových klubov aj cirkví na Slovensku.

Hovoriť majú o opatreniach počas nadchádzajúcej zimy v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu.

Stretnutie sa má konať v utorok o 14.00 h v hoteli Bôrik v Bratislave. Premiér o tom informoval na pondelkovej tlačovej konferencii.

Svetielko na konci tunela

Matovič sa podľa vlastných slov obáva, že ak počas zimy na päť či šesť mesiacov ostanú zatvorené rôzne prevádzky, dostaneme z toho "takú ponorku, že nebudeme mať schopnosť bojovať s pandémiou".

Zdôraznil, že nás čaká epidemiologicky ťažká zima. Očakáva, že si so zástupcami viacerých segmentov na stretnutí povedia aj to, kto je čo ochotný urobiť preto, aby sme si "slobodu užívali čo najdlhšie".

"Zároveň považujem za dôležité, aby sme týmto ľuďom dali svetielko na konci tunela," uviedol s tým, že potrebujú vedieť, za akých podmienok by mohli znova fungovať.

Sloboda za cenu pravidelného testovania

"Verím tom, že ako sme si overili v troch testovaniach plošné využívanie antigénových testov , že máme zbraň na to, aby sme dokázali zabezpečiť chod týchto prevádzok. Áno za cenu možno ako tak pravidelného testovania," hovorí premiér. 

Matovič tvrdí, že ak by sa spoločnými silami s dotknutými prevádzkami či školami dokázalo zabezpečiť raz za tri-štyri týždne celoplošné pretestovanie, tak by sme si v týchto oblastiach mohli dopriať väčšiu mieru slobody. 

Dodáva však, že testovanie by nemalo byť už len o maximálnom vypätí ozbrojených síl, ale podieľať by sa na ňom mali aj dotknuté subjekty ako sú školy či niektoré prevádzky.

"Ak napríklad by sme sa zhodli, aby deti na druhom stupni chodili do školy, tak v tom prípade by mohla byť dohoda so školou, že si pretestuje raz za tri týždne žiakov a rodičov," ukazuje na príklade Matovič.

Dostať nákazu pod kontrolu

Cieleným testovaním antigénovými testami môžeme podľa premiéra dostať nákazu pod kontrolu, aby mohli dotknuté oblasti spoločnosti žiť.

"Moja predstava je taká, že ak by sme raz za tri-štyri týždne dokázali zabezpečiť takéto pretestovanie, tak by sme si mohli dopriať väčšiu mieru slobody. To je môj názor," dodáva Matovič.

Hlavný hygienik Ján Mikas hovorí, že to, či by sa prevádzky mohli otvárať na základe pravidelného testovania, je otázkou na diskusiu.

01 - Modified: 2024-04-25 14:54:21 - Feat.: - Title: Potraviny na Slovensku sú drahšie ako v Poľsku o 39 percent. Fico sľuby nesplnil, tvrdí Matovič 02 - Modified: 2024-04-20 22:00:00 - Feat.: - Title: Výroky politikov: Taraba sa zahral na Fica. Šimečka vyzýva premiéra ohľadne eurofondov 03 - Modified: 2024-04-11 14:04:03 - Feat.: - Title: Matovič chce odvolávať ministerku Dolinkovú: Za pol roka urobila všetko v prospech Haščáka a Penty 04 - Modified: 2024-03-27 12:27:44 - Feat.: - Title: Nielen vláda, do Galanty prišiel aj Matovič. Pohŕdal Maďarmi rovnako ako Slota, burcuje proti Pellegrinimu 05 - Modified: 2024-03-24 16:32:42 - Feat.: - Title: Korčok má bašty ľavice, Pellegrini žiaril u Fica aj Huliaka. Matovič bez 500-euroviek zažil na východe fiasko
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 05:42