TASR/Erika Ďurčová
StoryEditor

Naď: Reštaurácie a fitnescentrá tento rok zrejme neotvoria

08.11.2020, 15:50
Autor:
TASRTASR
Minister obrany sa stretol v diskusii s Richardom Rašim.

Plošné pretestovanie obyvateľstva v súvislosti s novým koronavírusom bolo politické rozhodnutie a nie rozhodnutie odborníkov. Tvrdí to nezaradený poslanec a spoluzakladateľ mimoparlamentnej strany Hlas-SD Richard Raši.

Cestou plošného testovania dokáže Slovensko zachytiť najviac pozitívnych ľudí, skonštatoval minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO). Obaja to uviedli v diskusnej relácii Na telo v televízii Markíza.

"Verím, že už začnú rozhodovať odborníci, nie politici. Máme tu chorobu, ktorá je nebezpečná, veľa ľudí zomiera, ktorá má rozličný priebeh a namiesto toho, aby rozhodovalo konzílium odborníkov, tak nám tu rozhodujú pacienti," hovorí Raši.

Skonštatoval tiež, že antigénové testy sú nepresné a vôbec nie sú vhodné na celoplošné pretestovanie obyvateľstva. On by testy použil iba v rizikových skupinách.

Testovanie antigénovými testami by sa podľa Rašiho malo robiť pri izbovej teplote. Naď argumentoval, že sa hovorí o testovaní pri 15 stupňoch Celzia a viaceré odberné miesta boli vo vnútri. Tie, ktoré boli vonku, mali ohrievače. Minister nevylúčil, že tam, kde ich nemali, mohla byť odchýlka.

Poslanec kritizoval, že antigénové testy môžu ukázať falošnú negativitu. Nie je podľa neho dobré ani to, že títo ľudia potom môžu chodiť po vonku. Raši prízvukoval aj dohľadávanie kontaktov pozitívne testovaných ľudí. Využila by sa tak aj zvyšná kapacita testovacích zariadení.

Naď tvrdí, že si sami urobili prieskum z ľudí, ktorí boli pozitívne otestovaní. Dáta boli spracované regionálnymi úradmi verejného zdravotníctva a viacerí tak šli na pretestovanie PCR testami. "Nenašli sme ani jednu nezrovnalosť," poznamenal.

Naď viackrát počas diskusie označil poslancove tvrdenia za klamstvá a zavádzanie. Raši podľa neho šíri strach medzi občanmi.

Počas diskusie minister uviedol, že nie je podľa neho pravdepodobné, že by sa pri súčasnom vývoji pandémie do konca roka otvorili kaviarne či reštaurácie alebo fitnescentrá.

01 - Modified: 2024-02-23 13:51:08 - Feat.: - Title: Najväčšia štúdia o očkovaní proti covidu odhaľuje skutočné zdravotné riziká, ktorým čelíte 02 - Modified: 2024-02-16 23:00:00 - Feat.: - Title: Dlhý covid vplýva inak na deti aj tehotné. U nás pomoc chýba 03 - Modified: 2024-01-24 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako sa symptómy covidu zmenili s každým novým variantom 04 - Modified: 2024-01-16 08:33:46 - Feat.: - Title: Ohrozenie zdravotného systému a 7000 obetí. Štúdia odhaľuje dôsledky neočkovania sa proti covidu 05 - Modified: 2024-01-05 10:18:02 - Feat.: - Title: Ľudia s dlhým covidom sú vyčerpaní už po jednom cvičení. Štúdia zistila dôvod
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
16. apríl 2024 06:53