StoryEditor

Slovák, ktorý radí britským ministrom

26.01.2009, 23:00

Z domova odchádzali ako neznámi, v zahraničí sa vypracovali na špičky vo svojich odboroch. V seriáli Slovenský recept na úspech vám prinášame príbehy úspešných Slovákov.

Začínal žurnalistikou v Bratislave, dnes jeho komentáre publikujú prestížne denníky ako The Guardian, Financial Times alebo Wall Street Journal. Jeho tvár sa objavuje v spravodajských programoch staníc BBC, CNN či Sky News. Slovák Tomáš Valášek žije v Londýne, kde šéfuje sekcii pre zahraničnú politiku a obranu v jednom z najprestížnejších britských analytických inštitúcii - Centre pre európsku reformu. "Pracujem v think-tanku, ktorý má veľmi blízko britskej vláde. Našou prácou je ponúkať kritické hodnotenia britskej politiky voči Európskej únii, ale aj politiky EÚ vo všetkých odvetviach - obchod, spoločný trh, justičné záležitosti. Ja pokrývam obrannú a zahraničnú politiku EÚ a v rámci zahraničnej politiky je to najmä Ukrajina a iné krajiny bývalého Sovietskeho zväzu, ako aj transatlantické vzťahy,“ hovorí pre HN Valášek, ktorý napríklad pomáha s písaním prejavov šéfovi britskej diplomacie Davidovi Milibandovi.

V správnom čase v Bruseli
Valášek začal študovať žurnalistiku v Bratislave. Podarilo sa mu však získať štipendium do zahraničia. "Prerušil som školu, v roku 1992 som na pol roka odišiel do Antverp a hneď potom do Spojených štátov, na University of Georgia,“ spomína na odchod zo Slovenska. Amerika ho zaujala nielen kvôli tomu, že dostal štipendium. "Bola to kombinácia zvedavosti a profesionálnej príležitosti. Americké novinárske školy patria medzi najlepšie na svete.“

Jeho kariéra po skončení školy pokračovala vo Washingtone, kde začal pracovať v Centre pre obranné informácie. Popri práci si urobil postgraduálne štúdiá na George Washington University. "Chodil tam napríklad bývalý americký šéf diplomacie Colin Powell alebo súčasný gruzínsky prezident Michail Saakašvili.“

V inštitúte začal pracovať ako stážista, postupne sa však vypracoval. V roku 2002 sa začal inštitút rozrastať do celého sveta, otváral kancelárie v Rusku, Číne, Indii a takisto aj v Bruseli. Práve túto pobočku zakladal Valášek. "Bola to úžasná výzva, prejav dôvery, možnosť byť sám sebe šéfom. Mal som na starosti celý proces založenia, bolo treba nájsť priestory, sponzorov a správne miestečko v tom intelektuálnom svete EÚ. A do Bruselu sme prišli v najlepšom čase - lámal sa chlieb v otázke európskej obrannej a bezpečnostnej politiky, vytvorili sa vtedy všetky obranné inštitúcie únie, rozbiehali sa prvé vojenské misie. Mal som, napríklad, možnosť podieľať sa na vypracovaní prvej európskej bezpečnostnej stratégie,“ dodáva analytik.

Reputácia profesionála
Z Bruselu jeho kroky viedli na chvíľu späť na Slovensko. "Oslovil ma vtedajší minister obrany Martin Fedor, či by som šiel viesť odbor obrannej politiky. Ten má na starosti hodnotenie obrannej politiky Slovenska. Prijal som to, pretože človek by si nemal nechávať vedomosti typu, ktoré sa mi podarilo nazbierať, len pre seba. Po tých rokoch v zahraničí som veril, že môžem byť nápomocný aj doma, že treba skúsiť aplikovať vedomosti zvonku aj na Slovensku.“ Po zmene politickej garnitúry však odišiel do Londýna, kde je od marca 2007.

Londýnske Centrum pre európsku reformu je blízke britskej vláde. "Vláda sa na nás pravidelne obracia s prosbou o radu. Napríklad v týchto dňoch mám stretnutie s ľuďmi z kabinetu šéfa britskej diplomacie Davida Milibanda, aby som pomohol sformulovať jeho prejav k budúcnosti NATO. Podobne spolupracujeme s ministerstvom obrany. Máme v Londýne veľmi dobrú profesionálnu reputáciu. A nielen tam - za uplynulých šesť mesiacov som organizoval diskusie, na ktoré prišli švédsky minister zahraničných vecí Carl Bildt alebo podpredseda českej vlády Alexandr Vondra,“ dodáva Valášek.

Kto je Tomáš Valášek
Pochádza z Trnavy, narodil sa v roku 1972. Vyštudoval gymnázium v Trnave, potom v Bratislave začal študovať žurnalistiku. Počas školy však odišiel na štipendium do Belgicka a neskôr do USA, na slovenskú školu sa už nevrátil. Po skončení štúdia v Georgii odišiel do Washingtonu, kde sa začal venovať analýzam zahraničnej a obrannej politiky. Dnes je riaditeľom pre zahraničnú politiku a obranu v londýnskom Centre pre európsku reformu.

Kto je Tomáš Valášek

Pochádza z Trnavy, narodil sa v roku 1972. Vyštudoval gymnázium v Trnave, potom v Bratislave začal študovať žurnalistiku. Počas školy však odišiel na štipendium do Belgicka a neskôr do USA, na slovenskú školu sa už nevrátil. Po skončení štúdia v Georgii odišiel do Washingtonu, kde sa začal venovať analýzam zahraničnej a obrannej politiky. Dnes je riaditeľom pre zahraničnú politiku a obranu v londýnskom Centre pre európsku reformu.

Prečítajte si aj:
Amerika ma naučila veriť sebe samému

Rozhovor. Slovenský analytik z londýnskeho Centra pre európsku reformu Tomáš Valášek pre HN:

Aký je váš recept na úspech?
Je za tým zdravo drzá, možno trochu americká dôvera vo vlastné sily a schopnosti. Na Slovensku sú skutočne špičkoví ľudia aj v mojej brandži. Dnes mám už kolegov Slovákov, ktorí pracujú v Bosne, na Ukrajine. To, čo máme spoločné, je práve prekonanie prílišnej skromnosti a plachosti, s ktorou sa mi Slováci tuším rodíme. Uvedomili sme si, že pokiaľ máme svetu čo povedať, máme to podložené tvrdým výskumom, popracujeme na kultivovanosti prejavu a pochopení potrieb toho, s kým hovoríme, tak sme rýchlo „v prvej lige“.

Celý článok >>

Teror z 11. septembra 2001 sa na Západe zopakuje

Prvé roky života v zahraničí prežil Slovák Tomáš Valášek v USA. Vo Washingtone bol v čase, keď Ameriku postihla najväčšia tragédia novodobých dejín – teroristické útoky na newyorské dvojičky a Pentagon. „Zažil som to na vlastnej koži. Dodnes si pamätám, ako sme stáli v kancelárii pri oknách a pozerali sa, ako stúpa dym z Pentagonu na druhej strane rieky Potomac. Pol dňa sme vtedy žili v obave, že ďalšie lietadlo vletí do Bieleho domu, čo bolo asi pol kilometra od nás,“ hovorí Valášek

Celý článok >>
menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
17. apríl 2024 19:35